1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS’TA BAYİLİK ALARMI
KIBRIS’TA BAYİLİK ALARMI

KIBRIS’TA BAYİLİK ALARMI

Kıbrıs’ta olası bir çözüme hazırlanan Rumlar, Türkiye’deki firmaların Kıbrıs bayiliklerini almak için harekete geçti.

A+A-

Sefa Karahasan - Ankara

Olası bir çözümde ana bayilikleri kaybetme riski ile karşı karşıya kalan Kıbrıslı Türk İşadamları da soluğu Ankara’da aldı. Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros ve heyeti, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşerek yardım istedi. Hisarcıklıoğlu da, Kıbrıslı Türk işadamlarının isteğine olumlu yanıt vererek “Siz firma listesi hazırlayın, gereğini yapalım” dedi.

KTTO ile TOBB arasında ayrıca, “Türkiye ile Kıbrıs Türk iş dünyasının işbirliğinin geliştirilmesi ve ekonomik büyümenin sağlanması için işbirliğine devam konusunda” bir eylem planı imzalandı. Plana göre TOBB, Kıbrıslı Türk işadamlarının dünyaya açılmasına yardım edecek.

1-124.jpeg

Rumlar teyakkuzda

Bayilik endişesi, Rum iş dünyasının, Kıbrıs’ta liderler arası görüşmelerin hız kazanması ve bir sonuca varabileceği mesajlarının verildiği bir dönemde temaslar yapması üzerine başladı.

Rumlar, Türk firmalar nezdinde ‘Kıbrıs’ adı altında bayilik anlaşmaları için nabız yokladı. Bu yöndeki çalışmalarla ilgili bilgiler Kıbrıslı Türk işadamlarına ulaştı. Rumların bu tavrından tedirgin olan Kıbrıslı Türk işadamları, Ankara’ya çıkarma yaptı. Milliyet’e konuşan Toros, şu anda Türkiye firmalarının, bölge tanımlarında ‘Kuzey Kıbrıs’ ibaresinin geçtiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Olası bir çözümde Rumların ‘Kıbrıs’ adı altında bayilikler alabileceğini ifade eden Toros, bunun Kıbrıslı Türk işadamlarına zarar vereceğini söyledi. Toros, “Biz Türkiye firmalarının bölge isimlerini, ‘Kuzey Kıbrıs’ yerine ‘Kıbrıs’ olarak değiştirmesini istiyoruz. Tüm Kıbrıs adına bayilikleri istiyoruz. Böylece Kıbrıs Türk özel sektörünün gelecekte mağdur olması engellenecektir” dedi.

Kıbrıs’ta çözüm olmasa bile, AB uyum yasalarıyla Ada’da ticaretin serbest kalabileceğine dikkat çeken Toros, “O zaman Kıbrıs olarak bayilik almak önemli olacak. Rumların tüm Kıbrıs adına bayilik alması bizi zora sokar” yorumunu yaptı.

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.