1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KIBRIS'TA BİR DAHA AYNI OYUN OYNANMAZ"
"KIBRIS'TA BİR DAHA AYNI OYUN OYNANMAZ"

"KIBRIS'TA BİR DAHA AYNI OYUN OYNANMAZ"

"Kıbrıs'ta Bir Daha Aynı Oyun Oynanmaz"

A+A-

Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Kıbrıs meselesinde, olumlu ve pozitif bir süreç yürütüldüğü yönünde inancını dile getirerek, "Muhtemelen mart sonu nisan başında bu iş sonuçlanacak gibi gözüküyor" dedi.

Kıbrıs'taki müzakere sürecinde gelinen aşamayı AA muhabirine değerlendiren Dedeoğlu, adada 2004 yılında referanduma sunulan Annan Planı'nın, Mehmet Ali Talat'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından kabul edildiğini ancak o dönemde Avrupa Birliği'ne (AB) dahil olacakları için Rumların "hayır" deme kolaycılığını yakaladığını hatırlattı.

Bugüne gelindiğinde ise Rumlar AB'ye üye olmalarına rağmen önlerine yeniden uzlaşma şansı geldiği için, belki de ilk kez iki tarafın birbirine bu kadar yaklaştığını ifade eden Dedeoğlu, "Bir daha aynı oyun oynanmaz. Oldu oldu, olmadı herkes kendi yoluna gider" şeklinde konuştu.

Dedeoğlu, Kıbrıs meselesinde hem Türkiye hem de KKTC tarafında müzakere süreci sonunda referanduma götürülecek konular konusunda endişe olmadığını dile getirdi.

Rum tarafı açısından ise diğer tarafla görüşmeleri yürüten liderler ile çeşitli partiler arasında görüş ayrılıkları bulunduğunu söyleyen Dedeoğlu, "Bununla birlikte ben de olumlu ve pozitif bir süreç yürütüldüğü yönünde kanaat sahibiyim. Muhtemelen mart sonu nisan başında bu iş sonuçlanacak gibi gözüküyor" dedi.

"AB'NİN AKDENİZ'DEKİ ADASI KESİNLEŞMİŞ OLUR"

Dedeoğlu, gelecekte diğer başlıkların açılması konusunda görüşmelerin olumlu yürümesinin çok önemli bir referans oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bunların şimdiden tarama süreçlerinin yapılıyor olması, en azından sorun çözüldükten hemen sonra Rum kesiminin blokajının kalkacağının işareti olarak görüldü. Dolayısıyla, Batı ittifakının en önemli sorunlarından biri çözülmüş olur. Tabi bu arada Türkiye,  AB dışına itilmediği takdirde. Adada müzakerelerin olumlu sonuçlanması, büyük bir ekonomik hamle sağlamayabilir ancak stratejik olarak AB'nin Akdeniz'deki adası kesinleşmiş olur".

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.