1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Kıbrıs'ta bir ilk: Rumlar strateji değiştirdi!
Kıbrıs'ta bir ilk: Rumlar strateji değiştirdi!

Kıbrıs'ta bir ilk: Rumlar strateji değiştirdi!

Öneriyi gündeme getiren Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e tepki geldi.

A+A-

Kıbrıs müzakereleri çıkmaza girmişken, Rumlar adada 'gevşek bir federasyon' kurulması fikrini ilk kez tartışmaya açtı. Öneriyi gündeme getiren Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e tepki geldi.

Temmuz 2017’de çöken Kıbrıs müzakerelerinin canlandırılması hakkında ‘gevşek federasyon’ önerisinin bizzat Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis tarafından gündeme getirilmesi Kıbrıs’ın siyaset sahnesini sarstı. Kıbrıs’ta 1970’lerin sonlarından bu yana federal çözüm üzerinde dururken ve Rum tarafı kurulacak olan federasyonun bütünselliğine önem verirken, bu ısrardan vazgeçme sinyali bir ilk teşkil ediyor.

Öneri, Lefkoşa’nın güneyinde dün toplanan Rum Milli Konsey toplantısında masaya taşındı. Anastasiadis, müzakerelerde gelinen noktada yeni fikirlere gerek olduğunu vurguladı; Kıbrıs’ta iki taraf arasında ortak federal devletin işleyişi konusunda fikir ayrılıklarının var olduğunu belirtti. Rum lider, bu bağlamda gelecekte bir çözüm durumunda yeni federal yapının büyük sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtip, bu sorunların ekarte edilebilmesi için ‘gevşek federasyon’ formülüne odaklanabileceğini söyledi. Anastasiadis’e göre bu formülde tek olarak tanınmış, ortak federal çatı korunurken, kurucu iki devlete daha fazla yetki aktarılacak.

23 EKİM’DE ÖZEL TOPLANTI YAPILACAK

Anastasiadis, Rum siyasetindeki tüm taraflardan bu öneriye dair fikirlerini 23 Ekim’e gündeme taşımalarını da talep etti. Buna göre, Rum Milli Konseyi 23 Ekim’de ‘gevşek federasyon’u tartışmak üzere özel olarak toplanacak.

Ancak Anastasiadis’in gündeme taşıdığı ‘gevşek federasyon’ fikri Kıbrıs’ta büyük yankı yarattı. Müzakerelerin başarıyla sonuçlanması halinde kurulacak olan federasyonun bütünselliğine daima önem veren Rum liderliğinin bu yeni tavrı bir ilke işaret ediyor.

AKEL: FELAKET SENARYOSU

Anastasiadis’in gündeme taşıdığı öneri Rum muhalefet partilerinin tepkisini çekmiş durumda. Ana muhalefetteki solcu Akel’in Genel Sekreteri Antros Kiprianou yeni öneriyi ‘felaket’ olarak tanımlayıp, ‘bazı Rum siyasi aktörlerin federasyonu arzu etmediğini ve yönetimi Kıbrıslı Türklerle paylaşmak istemediklerini’ öne sürdü. DİKO lideri Nikos Papadopoulos da Anastasiadis’in önerisine berraklık kazandırmak durumunda olduğunu söyledi.

Kaynak: Nikolaos Stelya-Gazeteduvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.