1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA BUGÜN DÜNYA TERSİNE DÖNDÜ
KIBRIS'TA BUGÜN DÜNYA TERSİNE DÖNDÜ

KIBRIS'TA BUGÜN DÜNYA TERSİNE DÖNDÜ

Tam 40 yıl sonra...

A+A-

Yunanistan, Albaylar Cuntası döneminden (1967-1974) sonra ilk kez Kıbrıs Rum Yönetimi’ne karşı resmi diplomatik girişimde bulunarak sözlü nota (note verbale) verdi. Atina’nın 40 yıldan fazla bir süre sonra ilk defa Rum Yönetimi’ne nota vermesi, hem Atina'da hem de Lefkoşa’nın güneyinde şok etkisi yarattı.

Yunan notasına Avrupa Parlamentosu'nun Rum üyesi Eleni Theoharus’un, Yunan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’a karşı suçlamaları sebep oldu. 

VENIZELOS'A SERT SÖZLER
Rum iktidar partisi DYSI’den olan Theoharus, AB Dönem Başkanı sıfatıyla geçen haziran ayındaki Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’ne katılan Venizelos’un, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Bakanı Mehmet Çavuşoğlu’nun sundukları belgeye cevap vermeyerek atıl kaldıklarını söylemişti. 100 sayfadan oluşan söz konusu belge, Ankara’nın Kıbrıs ile Ege konularındaki görüşlerini içeriyordu. Theoharus “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin klinik açıdan ölü ve merhum olduğu” şeklinde ifadelerin yer aldığı belgeye, Venizelos’un cevap vermemesinin kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı. Venizelos’un “Bunlar sorumsuzluk örneği saçmalıklar” şeklindeki açıklamasına da Theoharus, “Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Dışişleri Bakanı Venizelos’un tavrı yüzünden zor durumda olmalı” diyerek cevap vermişti.

ATİNA'NIN NOTASINA RUM KESİMİ'NBDEN DESTEK
Bu gelişmeler üzerine Theoharus’un açıklamalarının Yunanistan için hakaret olduğunu belirten Venizelos ise Rum Dışişleri Bakanlığı’na nota verilmesini emretti. Notada, Rum Yönetimi’nin tavır alması istendi. Rum Yönetimi ise “Atina’nın verdiği destekten memnunuz. İlişkilerimiz mükemmel” açıklaması yaparak Venizelos’a destek verdi. 

ELEŞTİRİLER KESİLMEDİ
Bu gelişmelere rağmen Rum siyasetçi Theoharus, Venizelos’a yönelik suçlamalarını sürdürdü. Bu defa da Atina’nın Ege’de Türk savaş uçaklarının uçuşları ile Ankara yerine Kıbrıs Rum Yönetimi’ne nota vermesine şaşırdığını belirten Theoharus “Kellemi isteyen Venizelos görevden alınmalıdır” dedi. 

 

Hürriyet
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.