1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS’TA ÇEŞİTLİLİK VE KÜLTÜR”
“KIBRIS’TA ÇEŞİTLİLİK VE KÜLTÜR”

“KIBRIS’TA ÇEŞİTLİLİK VE KÜLTÜR”

Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği’nin düzenlediği “Kıbrıs’ta Çeşitlilik ve Kültür” konulu panel, bugün yapıldı.

A+A-

ÇELİKER: “AMACIMIZ, ATALARIMIZIN BİZE MİRAS BIRAKTIĞI KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, GELECEK NESİLLERE AKTARMA VE DÜNYAYA TANITMAKDIR”

Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği’nin düzenlediği “Kıbrıs’ta Çeşitlilik ve Kültür” konulu panel, bugün yapıldı.

Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de gerçekleştirilen panele eski başbakanlardan Hakkı Atun, Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gizem Öksüzoğlu Güven ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Öznur konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ardından Kıbrıs Türk İşlemeleri Araştırma ve Yaşatma Derneği kursiyerlerinin eserlerinin yer aldığı “Kültürümüzden Esintiler” sergisinin açılışı yapıldı

PANELE VE SERGİ AÇILIŞINA MERAL EROĞLU DA KATILACAKTI AMA SAĞLIK SORUNU NEDENİYLE KATILAMADI

Panele ve sergi açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu da katılacaktı.

Ancak Meral Eroğlu sağlık sorunu nedeniyle açılışa katılamadı ve gönderdiği mesajında, derneğe çalışmalarında başarı dileyerek, böyle etkinliklerin toplum için önemine değinerek, desteğini belirtti.

SERGİ 8 KASIM’A KADAR AÇIK

AKM’deki “Kültürümüzden Esintiler” sergi, 8 Kasım Cuma saat 12.00’ye kadar, mesai saatleri içinde ziyaret edilebilecek.

“AMACIMIZ, ATALARIMIZIN BİZE MİRAS BIRAKTIĞI KÜLTÜR MİRASINI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, GELECEK NESİLLERE AKTARMA VE DÜNYAYA TANITMADIR”

Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dervişe Çeliker panelin açılışından önce bir konuşma yaptı.

Çeliker Derneğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Amacımız, atalarımızın bize miras bıraktığı kültürümüzü araştırma, geliştirme, gelecek nesillere aktarma ve dünyaya tanıtmadır” dedi.

Dervişe Çeliker el işi çalışmalarının gönüllülük esası çerçevesinde, 30 kursiyerle sürdüğüne dikkat çekti.

DOHA’DAKİ VE BÜYÜKÇEKMECE’DEKİ SERGİLER

Katar Devlet Kültür Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı işbirliğinde 14-16 Nisan 2011 tarihinde İpek Kozası İşleme Sergisi’nin Doha’da açıldığını anımsatan Çeliker, 30 Haziran- 7 Temmuz 2012 tarihlerinde Türkiye’nin Büyükçekmece şehrindeki uluslararası el sanatları sergisinde el işlerinin sergilendiğini de hatırlattı.

Dernek çatısı altında el işinden çok daha fazlası olduğunu belirten Dervişe Çeliker, paylaşıma ve dostluğa vurgu yaptı.

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında güçleri yettiğince Dernek olarak yardım da yaptıklarını anlatan Çeliker, panele katılan konuşmacı ve kursiyerlere teşekkür etti.

“KIBRIS’IN PAYLAŞILAMAYAN BİR KİMLİĞİ VAR”

Panelde ilk sözü eski Başbakanlardan Hakkı Atun aldı.

Atun, Kıbrıs tarihinin zenginliğine dikkat çekerek, Kıbrıs’ın paylaşılamayan bir kimliği olduğunu, bu yüzden Ada üzerindeki devinimin devam ettiğini söyledi.

Dr. Ahmet An’ın kitaplarından yararlanarak Kıbrıs tarihi hakkında bilgi veren Atun, Ada’daki uygarlıkları hatırlatarak,  uygarlıkların kültürel çeşitliliğe etkilerini anlattı.

“KIBRIS’TAKİ EL İŞLERİ KÜLTÜRÜN ÖZÜNÜ YANSITIYOR”

Uygarlıkların Kıbrıs’taki izlerinden bahseden Hakkı Atun, Ada’da iki etnik toplum olan Kıbrıslı Rum Kıbrıslı Türklerin birbirilerinden etkilendiğini söyledi.

Atun, Kıbrıs’taki el işlerinin kültürün özünü yansıttığını ve el işinin en değerli sanat dallarından biri olduğunu dile getirdi.

Hakkı Atun, “400 yıldan beri Kıbrıs’ta yaşayan bizlerin varlığını haykıran adaya kök salan kültürümüzdür” dedi.

“EL İŞLERİ, FARKLI KÜLTÜRLERİN MİRASIDIR”

AKÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gizem Öksüzoğlu Güven ise panelde sunum yaparak ayrımcılık ve çok çeşitlilik konularına değinerek, bunların kültüre yansımasını değerlendirdi.

Güven, “El işleri, farklı kültürlerin mirasıdır” dedi.

Gizem Öksüzoğlu Güven, sunumunda UNESCO’nun Evrensel ve Kültürel Çeşitlilik Bildirgesi’ne de değindi, konuklarla bildirge sonuçlarını paylaştı.

“KÜLTÜR BİZE EMANETTİR”

YDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Öznur ise paneldeki sunumunda, “Kültür bize emanettir” diyerek ülkede devlete ait bir arkeoloji ve etnografya müzesi olmamasına dikkat çekti.

Öznur, “Kıbrıs’ta en önemli müze ailedir. El işi ve sanatları böyle yaşatıldı” ifadesine yer verdi. Şevket Öznur, Kıbrıs’ta sanat ve zanaat olarak devam eden el işlerini anlattı.

Öznur, sunumunda sele, sepet, Lapta işi, tezgah, mısır süpürgesi, yemeni oyaları gibi el işi örnekleri gösterdi.

Şevket Öznur, Turizm Bakanlığı’nın uluslararası kültür fuarlarına katılım şeklini de eleştirerek, buralarda Kıbrıs kültürünün temsil edilmediğini, Bakanlığın bu fuarlara katılmasının tek amacının ülkeye turist çekmek olduğunu iddia etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.