1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS’TA ÇÖZÜM BULUNAMAMASI, RUM TARAFININ SİYASİ İRADE EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR
KIBRIS’TA ÇÖZÜM BULUNAMAMASI, RUM TARAFININ SİYASİ İRADE EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR

KIBRIS’TA ÇÖZÜM BULUNAMAMASI, RUM TARAFININ SİYASİ İRADE EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR

Davutoğlu,Ada’da kapsamlı çözüm bulunamamasının, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığınI belirtti.

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm gayretlerine karşın Ada’da kapsamlı çözüm bulunamamasının, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, Türkiye-AB 51. Ortaklık Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusuna da değindi.

Açıklamada, AB müzakere sürecinin ilerletilmesinde Ankara'nın önüne konulan başlıca engeller arasında Kıbrıs sorununa dikkat çeken Davutoğlu'nun, Kıbrıs meselesinin ve AB’a üyelik sürecinin birbirinden ayrı iki konu olduğunun altını çizdiği bildirildi.

Ek Protokolün uygulanmasıyla ilgili olarak AB ile aralarında görüş farklılığı bulunduğunu dile getiren Davutoğlu'nun ayrıca AB Konseyi’nin Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesine yönelik 26 Nisan 2004 tarihli kararını hatırlattığı kaydedildi.  Davutoğlu’nun, bu taahhüdün yerine getirilmesi halinde Türkiye’nin de daha ileri adımlar atmaya hazır olacağını belirttiği ifade edildi.

Davutoğlu’nun, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm gayretlerine karşın Ada’da kapsamlı çözüm bulunamamasının, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığına vurgu yaptığı kaydedildi. Davutoğlu'nun, ayrıca Ada’da sağlanacak siyasi çözümün, GKRY'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin üstesinden gelinmesine de yardımcı olacağına dikkat çektiği belirtildi.

Türkiye-AB arasındaki en yüksek düzeyli karar alma organı olan Ortaklık Konseyi toplantısı vesilesiyle, Ankara'nın AB ile ilişkilerinin tüm yönlerinin kapsamlı şekilde ele alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bağlamda, AB ile katılım müzakerelerinde içinde bulunduğumuz aşama ile son dönemde reform sürecimizde kaydedilen gelişmeler başta olmak üzere, Gümrük Birliği’nin işleyişine ilişkin çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulmuş, müktesebata uyum alanındaki çalışmalar gözden geçirilmiştir. Toplantıda, Sayın Bakanımız tarafından, Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerinin istenilen hız ve kapsamda ilerlemediğinden duyduğumuz hayalkırıklığı dile getirilmiştir. İrlanda 
Dönem Başkanlığı bitmeden 22. faslın açılacak olmasının memnuniyet verici olduğu; ancak ilişkilerimizi yeniden canlandırmak için bu adımın yeterli bulunmadığı ifade edilmiştir. Müzakere sürecinin hızlandırılarak sonuçlandırılması hedefimiz bir kez daha vurgulanmıştır."

Açıklamada, Bakan Davutoğlu'nun toplantıda Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasının AB ile ilişkilere kazandıracağı ivmenin önemine dikkat çektiği, Gümrük Birliği kapsamında AB’ye paralel olarak üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları aktedilmesi hususunda karşılaşılan güçlüklere vurgu yaptığı belirtildi.

Türkiye ile Birliğin ilişkilerinin önemine işaret edilen açıklamada, "Türkiye-AB ilişkilerinin önceki dönemlere göre daha önem kazandığı bir zamanda yeni bir stratejik vizyon geliştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Türkiye stratejik tercihi olan AB tam üyeliği hedefi doğrultusunda demokratikleşme ve reform sürecini tüm hızıyla sürdürecektir. Ülkemiz AB’nin Avro krizini biran önce geride bırakarak, bundan böyle genişleme sürecine daha fazla ağırlık vermesini beklemektedir" ifadelerine yer verildi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.