1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA ÇÖZÜM KARŞITI GÜÇLER HAREKETE GEÇİYOR
KIBRIS'TA ÇÖZÜM KARŞITI GÜÇLER HAREKETE GEÇİYOR

KIBRIS'TA ÇÖZÜM KARŞITI GÜÇLER HAREKETE GEÇİYOR

KIBRIS'TA ÇÖZÜM KARŞITI GÜÇLER HAREKETE GEÇİYOR

A+A-

Kıbrıs'taki son gelişmeleri ve çözüm sürecini masaya yatıran ve görüşlerini Sputnik'e aktaran deneyimli gazeteci iki noktanın altını önemle çiziyor:

Nikolaos Stelya

"Son günlerde adada birçok duyum var. Bu duyumların çoğu mantıki dayanaktan yoksun. Ne yazık ki bazı politikacılar adada zehirli bir atmosfer oluşturmak yeniden gayret gösteriyorlar." Bu önemli gözlem, yıllarca Kıbrıs sorununu yakından takip eden, Kıbrıslı deneyimli gazeteci ve analist Andreas Parashos'a ait.

Kıbrıs'taki son gelişmeleri ve çözüm sürecini masaya yatıran ve görüşlerini Sputnik'e aktaran deneyimli gazeteci iki noktanın altını önemle çiziyor:

Kıbrıs sorununun çözümü adanın bütünündeki çökmüş siyasi yapıların yerine yeni, demokratik ve adil bir siyasi sistemin inşası için oldukça önemli. Ancak ne var ki, çözüm karşıtı güçler adanın her iki yakasında da bu gayreti boşa çıkarmak için yoğun faaliyet içerisindeler.

KIBRIS HALKI KORKUTULUYOR

"Çözüm istemeyen güçler çözümün ekonomik faturasına, kaybolacak olan mal ve mülklere ve tırpanlanması olası olan bazı insan haklarına atıfta bulunuyorlar."

Bu noktanın altını çizen Parashos şunları vurguluyor: "Şu an itibariyle kimse Kıbrıs sorununun hangi şekilde çözülebileceğini ifade etmiyor. Ancak birçok kesim çözüm durumunda bizleri bekleyen tehlikelere atıfta bulunuyor."

BM'NİN BÜYÜK HATASI

Çözüm karşıtı etmenlerin faaliyetleriyle beraber son haftalarda Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler'in birtakım hatalara imza atmış olduğuna değinen Parashos, şu noktanın altını çiziyor: "Adanın genelinde aşırı iyimser bir atmosfer hakim. Bu durumdan Birleşmiş Milletler sorumlu. Hâlâ Kıbrıs'ın realitelerini anlamış değil."

'ÇÖZÜMDEN KORKMUYORUM'

Kişisel düzlemde Kıbrıs sorununun çözümünden korkmadığını ifade eden Parashos, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

"Çözümden korkmuyorum. Niye korkayım ki? Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki darbede ve işgal hareketinde payım yok. Her iki antidemokratik hareketin karşısında durdum. Hiçbir zaman EOKA B ve TMT gibi örgütlerden emir alıp kadın ve çocukların hayatlarına kast etmedim. Kilise ve cami bombalamadım. Bu toprakların insanlarına yönelik nefret suçları işlemedim. İnsanlarımın mal ve mülklerine el koymadım. Kayıp şahıslar konusunda kuşku uyandırıcı bir rolüm olmadı."

Sözlerinin devamında Parashos, Kıbrıs'taki bozuk ve problemli siyasi sisteme atıfta bulunuyor: "Kıbrıs sorununun çözümünden benim gibi bir insan neden korksun ki? Çözümden mayalanmadım. İnsanlarıma sahte umutlar vermedim. Vergi kaçırmadım, devlet sektöründeki yolsuzluklarda payım yok."

ÇÖZÜM KIBRIS İÇİN ALTIN FIRSAT

Kıbrıs sorununun çözümünün adanın genelinde yıkılmaya yüz tutmuş, sorunlu siyasi sistemin revize edilmesi için bir altın fırsat teşkil ettiği gerçeğine atıfta bulunan Parashos, adanın güneyinde, tüm negatif yorumlara rağmen Nikos Anastasiadis'in sarf ettiği çabalara destek olunması gerektiğini vurguluyor.

Parashos'a göre geçmiş yıllarda Kıbrıs Rum tarafının liderlikleri Kıbrıs sorunu babında başarısız oldular. Yeni süreçte, Kıbrıs Rum halkının Anastasiadis'e çözüm için yeni bir şans tanımasından başka şansı bulunmuyor.

Sputnik News

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.