1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA DOĞAYA AYKIRI CİNSEL İLİŞKİ SUÇU...
KIBRIS'TA DOĞAYA AYKIRI CİNSEL İLİŞKİ SUÇU...

KIBRIS'TA DOĞAYA AYKIRI CİNSEL İLİŞKİ SUÇU...

Çağdaş yasaya oybirliği ile...

A+A-

Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi komiteden ‘oybirliği’ni aldı, Genel Kurul’a sevk edildi…

CTP-BG Milletvekilleri Tufan Erhürman, Fazilet Özdenefe Kürşat ve Doğuş Derya, Fasıl 154 Ceza Yasası ile ilgili olarak hazırladıkları ‘Değişiklik’ önerisi, Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde ‘oybirliği’yle onaylandı, yasallaşmak üzere Genel Kurul’a sevk edildi.

“Cinsel Nitelikli Suçlar”
Öneri, Ceza Yasası’ndaki “Ahlaka Aykırı Suçlar” bölümü altındaki maddeleri, “Cinsel Nitelikli Suçlar” yeni başlığı altında, insan haklarına ve çağdaş normlara uygun bir şekilde yeniden düzenliyor.
Önerinin temel amacı, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın günümüzde kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmalarını sağlayacak şekilde düzenlenmesi olarak Genel Gerekçe’de kaydedildi.

Sadece kadın değil… Cinsiyeti ne olursa olsun…
Öneri, “Cinsel nitelikli suç mağdurlarının yalnızca kadınlar olabileceğine ilişkin çağ dışı yaklaşım terk edilerek cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve cinsiyeti ne olursa olsun her insanın bu suçların mağduru olabileceğini kabul eden bir yaklaşım’ benimsiyor.

Cezalar artırıldı…
Çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezaların artırılmasını öngören öneri, bu sosyal grupların cinsel nitelikli suçlara karşı daha iyi korunabilmeleri için gerekli düzenlemeler de içeriyor.

Ölüm cezası kalktı
Öneri ile ölüm cezasının yasa kapsamından çıkarılmasının yanı sıra, ölüm cezasına bağlantılı maddelerin bu doğrultuda revize edilmesi de düzenlendi.

“Doğaya aykırı cinsel ilişki” suçu kaldırıldı
Öneri, “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunun kaldırırken, kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler de içeriyor.

YeniDüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.