1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA KAYIPLARI ARARKEN BAKIN NE BULUNDU
KIBRIS'TA KAYIPLARI ARARKEN BAKIN NE BULUNDU

KIBRIS'TA KAYIPLARI ARARKEN BAKIN NE BULUNDU

KIBRIS'TA KAYIPLARI ARARKEN BAKIN NE BULUNDU

A+A-

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, ilk bakışta 1974 yılı kayıplarına ait oldukları düşünülen 55 kişiye ait kalıntıların, en nihayetinde “arkeolojik kalıntılar” olarak nitelendirildikleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “Kayıpları Ararken Antik Kalıntılar Buldular” başlığıyla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, bulunan kalıntıların eski zamana ait olduklarını ve 1974 yılında değil binlerce yıl önce gömüldüklerini yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, kimlik tespiti yapmaları için kemiklerin gönderildiği uzmanların bu sonuca vardıklarını yazan gazete, bu 55 kalıntının, kazılar sonucunda bugüne kadar çıkarılan toplam bin 12 kalıntıya dahil edildiğini belirtti.

55 eski kalıntının haricinde, bin 12 kalıntının içerisinde, başlangıçta kayıp olduklarına inanılan ancak daha sonra 1974 yılında hayatını kaybeden Rumlara ait oldukları tespit edilen 70 kalıntının bulunduğunu da anlatan gazete, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının, toplam 2 bin 1 kayıp beyan ettiklerini ifade etti.

Bu rakama 1963–64 dönemi kayıplarının da dahil olduğunu yazan gazete, 818 kalıntının antropolojik olarak analiz edildiğini ve bunlardan 475’ine kimlik tespiti yapıldığını yazdı.

Gazete, kimlik tespiti yapılan 475 kalıntı içerisinde, 74’te hayatını kaybeden 70 kişi ile 55 eski kalıntının bulunduğunu da belirtti.

475 kalıntının, kayıpların toplamının neredeyse yüzde 25’ine denk geldiğini de belirten gazete, bazı kalıntıların 2005 yılında Kıbrıslı Türkler tarafından ortaya çıkarıldığını ve korunmak amacıyla saklandıklarını ancak daha sonra Kayıp Şahıslar Komitesi’ne teslim edildiklerini de ileri sürdü.

Gazete, toplam 814 yerde kayıp kazıları yapıldığını ekledi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.