1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TAKİ BM BARIŞ GÜCÜ
KIBRIS'TAKİ BM BARIŞ GÜCÜ

KIBRIS'TAKİ BM BARIŞ GÜCÜ

BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü UNFICYP’in görev süresini 31 Ocak 2014 tarihine kadar uzatan 2114 sayılı raporu onayladığı, raporda yapılan iki değişikliğin Kıbrıs Rum tarafını memnun ettiği bildirildi.

A+A-

KARARDA KIBRISLI LİDERLERE MÜZAKERELERİ HIZLANDIRMA ÇAĞRISI YAPILDI

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ta görev yapan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresini 31 Ocak 2014'e kadar uzattı.

BM Güvenlik Konseyi, bugünkü oturumunda 1964'ten beri Ada'da görev yapan UNFICYP'in görev süresini ve Kıbrıs'taki son durumu değerlendirdi.

Yaklaşık 860 asker ve 65 polisin görev yaptığı UNFICYP'in görev süresini 6 ay uzatan BMGK kararı 13 lehte oyla kabul edilirken, Azerbaycan ve Pakistan çekimser oy kullandı.

Kararda Kıbrıs'taki tarafların liderlerine Ada'nın tekrar birleşmesi amacıyla yapılan müzakereleri hızlandırmaları, kararlı adımlar atmaları ve daha fazla çaba harcamaları çağrısı yapıldı.

BMGK'da bugün Fildişi Kıyısı'ndaki barış gücü misyonu (UNOCI) ile Darfur'daki BM-Afrika Birliği ortak barış gücü misyonunun (UNAMID) görev süreleri de uzatıldı.

UNOCI'nın görev süresi oy birliğiyle 30 haziran 2014'e kadar uzatılırken, askeri personel sayısının 10 bin 400'den 7 bin 137'ye indirilmesi kararlaştırıldı. Bu sayının 2015 yılında daha da azaltılmasının planlandığı kaydedildi.

Darfur'daki BM-Afrika Birliği ortak barış gücü misyonunun (UNAMID) görev süresi de 31 Ağuston 2014'e kadar uzatıldı.

BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü UNFICYP’in görev süresini 31 Ocak 2014 tarihine kadar uzatan 2114 sayılı raporu onayladığı, raporda yapılan iki değişikliğin Kıbrıs Rum tarafını memnun ettiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, raporun 13 lehte ve Azerbaycan ile Pakistan’ın ise çekimser oy kullanmasıyla kabul edildiğini belirtirken, bir önceki rapora kıyasla yapılan iki değişikliğin Kıbrıs Rum tarafını memnun ettiğini vurguladı.

Habere göre, değişikliklerden ilki, bir önceki raporda yer alan, eski Rum Yönetimi Başkanı Dimtris Hristofyas’la 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın yaptıkları ortak açıklamalara yapılan değinmelerin çıkarılması oldu.

İkinci değişiklik ise, kayıpların tespiti konusunda yer alan ve sadece “Kuzey” ifadesinin kullanıldığı cümlede değişiklik yapılması ve “Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’ne tam ulaşım sağlaması gereken taraflar arasına Türkiye’nin de eklenmesi” şeklinde gerçekleşti.

Politis gazetesi ise, raporda yapılan değişikliklerin Türkiye’de memnuniyetsizlik yarattığı iddiasında bulundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.