1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS’TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİ
KIBRIS’TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİ

KIBRIS’TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİ

İngiliz üslerinin büyük kısmı

A+A-

Güney Kıbrıs ve İngiltere arasında, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri içerisinde kalan arazilerin ve taşınmazların imara ve kalkınmaya açılmasına imkan verecek bir anlaşma dün İngiltere’de, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague tarafından imzalandı.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs-İngiltere Dönüm Noktası Anlaşması – Üç Belediye ve On Altı Köy Etkilenecek” başlıkları altında verdiği haberinde, Kasulidis ve Hageu arasında dün imzalanan anlaşmanın, İngiliz üslerindeki pek çok arazinin imarı, satışı, devri vs. uygulamalarında mevcut olan tüm kısıtlamaları kaldırdığını yazdı.

Gazete, anlaşma uyarınca, İngiliz üsleri içerisinde bulunan toprağın büyük bir kısmının imar bölgesi içerisine gireceğini, böylece üsler bölgesinde bulunan toprakların yüzde 78’lik, yani yaklaşık 200 bin kilometrekarelik kısmının ve kişisel taşınmazların tümünün, anlaşma çerçevesinde olacağını belirtti.

Üsler bölgesindeki taşınmaz mal sahiplerinin, Güney Kıbrıs’ın diğer bölgelerindeki taşınmaz mal sahipleriyle aynı hakları elde edeceklerini vurgulayan gazete, anlaşma dahilindeki bölgelerde kalkınmaya ilişkin kısıtlamaların da kaldırılacağını, böylece bölgede AB veya üçüncü ülke vatandaşlarının taşınmaz mal edinme konusunda Güney Kıbrıs’taki koşulların geçerli olacağını yazdı.

ORTAK KOMİTELER KURULACAK

Gazete, anlaşmanın uygulanmasının Güney Kıbrıs ve İngiliz Sivil İdaresi tarafından kurulacak iki ortak komiteden geçeceğini belirterek, biri Larnaka diğeri de Limasol bölgelerini kapsayacak iki kalkınma planı hazırlanacağını vurguladı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 22 Ocak Çarşamba günü, üsler bölgesinde bulunan ve anlaşmadan etkilenecek bölgelerin yerel yönetimleri ve ilgili bakanlarla bir toplantı gerçekleştireceğini ifade eden gazete, anlaşmanın uygulanmasının bu toplantıdan sonra daha da netleşeceğini belirtti.

ANASTASİADİS: “TARİHİ BİR GELİŞME”

Gazete, anlaşmanın imzalanmasının ardından açıklamada bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “üsler konusuna ilişkin anlaşmayı tarihi bir gelişme olarak” nitelendirerek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 53 yıl sonra İngiliz Üsleri sınırları içerisinde kalkınmaya ilişkin genel bir düzenlemenin başarılabildiğine” vurgu yaptığını yazdı.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın ekonomik açıdan zor günler geçirdiği bu günlerde anlaşmanın ekonomik kalkınma açısından devasa bir perspektif doğurduğunu da vurguladı.

HASİKOS: “3 BELEDİYE VE 16 KÖY YARARLANACAK”

Öte yandan Rum İçişleri Baklanı Sokratis Hasikos da dün konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve anlaşmadan üç belediyeyle on altı köyün yararlanacağını söyledi.

Habere göre Hasikos açıklamasında, anlaşmadan etkilenecek bölgelerdeki imar alanlarının belirlenmesi için iki tarafın işbirliği yapacaklarını, askeri yerleşkelerin olduğu köylerin bunun dışında kalacağını belirterek Rum makamlarının, İngiliz üsler makamlarının onayını alarak, kalkınma izni verebileceğini vurguladı.

Söz konusu bölgelerde kısıtlamaların kaldırılacağını ve yerli olmayan Kıbrıslı Rumlar, AB vatandaşları veya üçüncü ülke vatandaşlarına da arazi satışı gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Hasikos, altyapı çalışması gerekmesi durumunda finansmanının Rum hükümeti tarafından karşılanacağını ifade etti.

Altyapı çalışmalarından bölgedeki askeri yerleşkelerin de faydalanacak olması durumunda, maliyetin iki taraf arasında bölünmesinin görüşüleceğini belirten Hasikos, “cezai ve siyasi suçların olması durumunda ise yargılamanın Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılama olması için düzenlemeler yapılacağını” vurguladı.

ETKİLENECEK BÖLGELER

Gazete, söz konusu anlaşmadan etkilenecek bölgelerin isimlerini şu şekilde verdi:

Limasol Bölgesi:

“İpsona ve Kato Polemidya (Aşağı Binatlı) belediyeleri, Akrotiri (Ağrotur), Asomatos (Gözügüzel), Trahoni (Kayakale), Kollosi (Yunus-Burçlu), Erimi, Sotira, Paramali (Çayönü), Avdimu.

Larnaka Bölgesi:      

Ksilofagu, Ksilotimbu, Ormidia, Pila (Pile).

Mağusa Bölgesi:

Dasaki Ahnas (Ahna Ormanı), Aheritu (Güvercinlik), Vrisulles, Avgoru, Frenaros, Derinya Belediyesi’ne ait Srovilya (Akyar) bölgesi.”

KIBRIS TÜRK TAŞINMAZLARININ DURUMU

Alithia gazetesi ise haberi “Binlerce İnsan İçin Mutlu Haber” başlığı altında verirken, Hasikos’un dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmadan etkilenmesi olasılığı bulunan Kıbrıslı Türk taşınmazlarına da değindi.

Habere göre Hasikos, söz konusu Kıbrıs Türk taşınmazlarının idaresinin bugüne kadar Rum “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nde” bulunduğunu, tek farklın, İngiliz Üsleri dahilindeki bir Kıbrıslı Türk arazisinin satışının gerçekleşmesi durumunda, alıcının parayı üsler yönetimine, yönetimin de parayı mal sahibi Kıbrıslı Türk’e vermesi olduğunu açıkladı.

Kıbrıslı Türk taşınmazlarının idaresinin Vasilik’te olmayı sürdüreceğini belirten Hasikos, “Kıbrıslı Türklere parayı kimin verdiğine ilişkin bir değişiklik olmasa bile, bunun çok da önemli olmadığını” iddia etti.

Simerini gazetesi haberi “53 Yıllık Bekleyiş Bitti” başlığıyla verirken, Rum siyasi parti yetkililerinin dün yaptıkları açıklamalarda anlaşmadan duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini yazdı.

Habere göre DİSİ, DİKO, EDEK ve EURO.KO yetkilileri açıklamalarında, anlaşmayı olumlu bir gelişme şeklinde nitelendirirlerken, EDEK’in açıklamasında anlaşma “egemenlik kanıtı” olarak nitelendirildi.

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas ise, üslerde ikamet edenlerin çoğunluğunun artık Kıbrıslı Rumlardan değil İngiliz ve AB vatandaşlarından oluştuğunu, anlaşmanın bölgelerin “Cebelitarıklaştırılması” tehlikesini taşıdığını öne sürdü.

AKEL ise, anlaşmanın olumlu bir adım gibi göründüğünü ancak anlaşmayı ayrıntılı incelemeyi bekleyeceklerini duyurdu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.