1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS’TAKİ KAYNAKLAR TARAFLARCA PAYLAŞILMALI”
“KIBRIS’TAKİ KAYNAKLAR TARAFLARCA PAYLAŞILMALI”

“KIBRIS’TAKİ KAYNAKLAR TARAFLARCA PAYLAŞILMALI”

TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz gazları için Türkiye'nin en avantajlı coğrafya olduğunu belirterek,

A+A-

 

“KIBRIS’TAKİ KAYNAKLAR TARAFLARCA PAYLAŞILMALI”

“FİLİSTİN'DE BİR SANTRALİN KURULMASIYLA İLGİLİ ÖZEL SEKTÖRDEN MÜTEŞEBBİSLERİMİZ 'BİZ KURABİLİRİZ' DEDİLER. ORTA VADELİ OLMAK ÜZERE ÇÖZÜM, EN AZ 300 MEGAVATLIK BİR SANTRALİN ORAYA KURULMASIDIR”

“GAZZE'DE ŞU AN GÜNDE 4 SAAT ELEKTRİK VAR, 20 SAAT YOK. BU DURUMUN İNSANİ BİR YANI OLAMAZ”

TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz gazları için Türkiye'nin en avantajlı coğrafya olduğunu belirterek, "Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan bu avantajları istismar etmeden bu konuya yaklaşmaktadır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştiren ve ilk konuğu olan Bakan Yıldız, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

İsrail ve Kıbrıs açıklarındaki gaz keşifleri ve İsrail gazı için bu ülke ile pazarlık yapan Türk şirketlerinin pozisyonunu değerlendiren Yıldız, özel sektörün bir kısım tercihleri kullanabileceğini söyledi. Özel sektörün görüşmesini engelleyecek herhangi bir politikalarının olamayacağını dile getiren Yıldız, İsrail'in Türkiye dışındaki seçenekleri değerlendirmesinin de son derece normal olduğunu ifade etti.

Her bir seçeneğin kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Doğu Akdeniz gazları için Türkiye en avantajlı coğrafyadır. Ama Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan bu avantajları istismar etmeden bu konuya yaklaşmaktadır. Bundan daha önemli problemler olduğunu bilmektedir. En son Gazze'deki insanlık dramı ile alakalı hususlardır" diye konuştu.

Mısır'ın fiyatlama mekanizmaları ve miktar açısından düşük bir pazar konumunda yer aldığını ifade eden Yıldız, "Asıl pazar, Avrupa pazarıdır. Bunu, İsrail çok iyi bilmektedir. Ama bunun için de Türkiye'nin bulunduğumuz şartlarda rahatlıkla net olarak bunları ortaya koyabilmesi lazım. Türkiye çok net. Türkiye, siyasi fizibilite oluşmuş olması halinde ekonomik fizibilite üzerinde çalışabileceğini her vesileyle söyledi ama bunların birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu da söyledi. 'Biz enerji projelerini ayrı geliştirelim. Filistin ayrı gitsin. Türkiye ile ilişkiler ayrı gitsin'. Böyle bir şey tabii ki söz konusu olmaz" dedi.

KKTC İLE GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ

KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki paylaşımın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretinin ardından farklı bir açılıma ulaşacağına inandıklarını dile getiren Yıldız, herhangi bir kaynağın bütün taraflarca paylaşılması gerektiğini söylediklerini anımsattı.

Bu şartlar yerine geldikten sonra Türkiye'nin, coğrafi avantajlarını yüklenicilere sunacağını kaydeden Yıldız, bununla alakalı ülkenin pozitif tutumunu sadece söz konusu bölge için değil Irak, İran, Azerbaycan ve Rusya'daki projeler için de sürdüreceğini ifade etti.

SOMA'DAKİ KAZA

"Soma'daki kazanın ardından şartları uymayan işletmeler kapatıldı. Bununla birlikte kaç kişi işsiz kaldı?" şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Yıldız, yaşanan olay nedeniyle derin bir hüzün yaşadıklarını söyledi.

Torba yasa ile sektörel asgari ücret tabanının yükseltildiğini, bu nedenle ihaleyi alan firmaların maliyetlerinin de arttığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu konuda bir önerge hazırladık. İşçi maliyetleri artanların, tekrar kurumlarla masaya oturup, gerekiyorsa fesih yapabilmelerini içeren maddeyi ekledik ama Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti, Genel Kurul'a geldi ve bu madde itirazlar üzerine çıkartıldı. Biz bunu, işverene yeni bir şey verelim diye ortaya koymadık. İşverenin artan maliyetlerini karşılamak üzere bunu koymuştuk. Muhalefetten çok ciddi itirazlar oldu. Topluca çekelim dendi.

22 maden işletmesi kapandı, 4 bin 500'e yakın da işçi kardeşimiz şu anda çalışmıyor. Bunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız önceden öngördü ve bu 2 ay önceden verilmiş bir önergedir. Meclis açıldıktan sonra, önergemiz hazır. Hangi yasada ilk anda yer bulursa, bunlar çıkacak. Madenci kardeşlerimizin de istihdamına devam edilmiş olacak."

"GAZZE'DEKİ DURUMUN İNSANİ BİR YANI OLAMAZ"

Gazze'deki son durum hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, İsrail saldırıları sonucunda bölgedeki enerji kaynaklarının ciddi boyutta zarar gördüğünü söyledi.

Gerek Mısır, gerekse İsrail'den çok cüzi miktarda bölgeye elektrik verildiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak 'ne yapabiliriz' dedik. Yüzer santrallerimiz var. Pakistan'a, Irak'a, Sudan'a, farklı ülkelere bunlar gidiyor. Bunun, ablukanın delindiği anlamına gelmemesi lazım olduğunu söyledik. Bu insani bir durumdur. Mal tedariği şeklinde düşünmemek lazım. İsrail'le oturup, masa başında resmi bir görüşme yapmış değiliz. Filistin'de bir santralin kurulmasıyla ilgili özel sektörden müteşebbislerimiz 'Biz kurabiliriz' dediler. Orta vadeli olmak üzere, çözüm, en az 300 megavatlık bir santralin oraya kurulmasıdır. Gazze'de şu an günde 4 saat elektrik var, 20 saat yok. Bu durumun insani bir yanı olamaz."

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.