1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KİLO VERMEK İÇİN BUNU YAPMAYIN, ÇOK TEHLİKELİ...
KİLO VERMEK İÇİN BUNU YAPMAYIN, ÇOK TEHLİKELİ...

KİLO VERMEK İÇİN BUNU YAPMAYIN, ÇOK TEHLİKELİ...

KİLO VERMEK İÇİN BUNU YAPMAYIN, ÇOK TEHLİKELİ...

A+A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, özellikle mide küçültme operasyonlarında hekimlerinin hastalarına 'Sıfır riskle ameliyatı yaparım' demesinin yanlış ve sakıncalı bir durum olduğunu söyledi.

Erzurumlu, şişman hastaların her türlü ameliyatının ve anestezi almasının, zayıf hastalara göre risk taşıdığını belirtti. Şişman kişilerin, "hasta olma ve ölüm" oranlarının zayıflara göre her zaman daha yüksek olduğuna dikkati çeken Erzurumlu, şöyle devam etti:

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATLARI RİSKLİ

"Son dönemlerde sosyal medyada çok sayıda obezite ameliyatları ile ilgili reklamlar ve yazılar yazılıyor. İnsanlarımız sağlıklarına kavuşacakları inancıyla yazılanlara inanıyor. Özellikle mide küçültme operasyonlarında hekimlerinin hastalarına 'Sıfır riskle ameliyatı yaparım' demesi yanlış ve sakıncalı bir durum. Apandisit ameliyatında bile binde bir düzeyinde ölüm riski vardır. Hatta tırnak kesilmesine bağlı olarak bile ölüm olabilir. Derin kesilmiş bir tırnakta oluşabilecek açık yaraya gazlı kangren mikrobunun bulaşmasıyla milyarda bir de olsa ölüm olabilir."

İNSANLAR HASSAS DAVRANMALI

"Bu şartlar altında iken hiç kimsenin şişmanlık ameliyatına garanti vermesi mümkün değildir" diyen Erzurumlu, "İnsanlarımızın bu konuda daha hassas davranmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Erzurumlu, hekimlikte reklam yasak olmasına rağmen, bilboardlarda poz veren hekimlerin artık olağan sayıldığını savunarak, şunları kaydetti:

"Hastanelerin reklamı bahanesinin arkasına sığınarak bilboardlara beyaz önlüklerle hekimlerin poz vermesi yanlıştır Bu yolun sonu, otogarlarda hasta kovalayan simsarlara kadar uzanacaktır. Özellikle şişmanlık ameliyatları, mide küçültme operasyonları gibi önemli işlemleri risksiz ve sorunsuz ameliyat gibi göstermek, hastaları kandırmaktan başka bir şey değildir."

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.