1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KİM GÖZ YUMUYOR?
KİM GÖZ YUMUYOR?

KİM GÖZ YUMUYOR?

Gırgır tekneleriyle avlanmak KKTC’de ve Türkiye’de yasakken, Türkiye’den gelen 20’ye yakın gırgır teknesi KKTC karasularında avlanmaya başladı.

A+A-

Ülke karasularımızda 15 Nisan ile 31 Ağustos arası gırgır ağları ile su ürünleri av yasağı olmasına rağmen Türkiye’den gelen 20’ye yakın gırgır teknesinin Karpaz sahillerinde avlandığı görüldü. Yaklaşık iki hafta önce KKTC karasularına girerek avlanan gırgır tekneleri balıkçılar tarafından tespit edilerek fotoğraflandı. Bu teknelere karşı hiçbir müeyyide uygulanmadığı ve avlanmaya devam ettikleri öğrenildi.

TÜRKİYE’DE YASAKLANDI
Türkiye’de tüm denizlerde 15 Nisan 2013 tarihinden itibaren trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başladığı bildirildi. Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirildiği bildirildi. Bu açıklamalara istinaden balıkçıların getirilen kurallara uygun avcılık yapmalarının zorunlu olduğu vurgulandı.

BALIKÇILAR İSYANDA
Karpaz’da konuşlanan gırgır teknelerinin her geçen gün çoğalmaları ve izinsiz avcılık yapmaları karşısında Balıkçılar Birliğine bağlı balıkçılar tepki gösterdi. Balıkçılar Birliği As Başkanı Münir Haşimoğlu, Kuzey Kıbrıs’a gelen ve KKTC karasularında avlanan bu teknelerin ülke balıkçılığına darbe vurduğunu belirterek, derhal KKTC karasularını terk etmeleri çağrısında bulundu. Balıkçıların sorunuyla ilgilenmeyen ve bu gırgır teknelerinin ülkemizde avlanmalarına sessiz kalan Tarım Bakanlığını da kınayan Haşimoğlu ayrıca Pazartesi günü Güvenlik Kuvvetlerine bir dilekçe vererek sahil güvenliğin gereken yasaları uygulamasını isteyeceğini söyledi.

“TÜRKİYE’DE YASAKLANINCA BURAYA GELİYORLAR, KİMSE SES ETMİYOR”
Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan ise, bu teknelerin Türkiye’de gırgır ve trol avcılığı yasağının başladığı aydan itibaren ülkemiz karasularına gelerek avlandıklarını, kimsenin engel olamadığına işaret etti. Atakan iki yıl önce yine bir gırgır teknesinin karasularımıza girerek Ahmet Karabela adlı balıkçının attığı mineri ağlarını parçalamasıyla 5 bin liralık zarara neden olduğu ve hiçbir makamın bunu karşılamadığını söyledi.

FIRTINADAN KAÇMIŞLAR
Konu hakkında araştırma yapmak ve izin verilip verilmediğini öğrenmek için temas kurduğumuz Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yaptığı açıklamada, fırtına olduğunu ve bu teknelerin fırtınadan kurtulmak için KKTC kıyılarına sığındığını söyledi. Ancak Star Kıbrıs’ın temas kurduğu Meteoroloji Dairesi’nden edinilen bilgide 24 ile 28 Mayıs arasında fırtınamsı sert rüzgarlar olduğu ondan önce ve sonraki bugünlere kadar herhangi bir kötü havanın cereyan etmediği bilgisini verdi. Hala kıyılarımızda bulunan bu gırgır teknelerinin fırtına olmamasına rağmen neden karasularımızı terk etmediği anlaşılamadı.
ÜLKEMİZDEKİ YASALAR NE DURUMDA
Türkiye’de değişik zamanlarda su ürünleri hakkında avlanma yasakları mevsimlere göre zaman zaman açıklanmasına rağmen ülkemizde gırgır ve trolle ilgili avcılık konusundaki yasaklar ilgili tüzükler bakanlıkça hazırlanıp Bakanlar Kurulu Kararıyla düzenlenmesi konusunda yetki ilgili yasasın 36. Maddesinin 3. Fıkrasında şöyle belirtilmiştir;
(3) Trol ve gırgır avcılığı ile sünger avcılığı veya herhangi bir su ürünleri avcılık yöntemini veya uygulamasını veya üretim araçlarını veya gemi, cihaz ve aleti veya başka herhangi bir aracın ve malzemenin haiz olmaları gereken asgari vasıf ve şartları ile bunların kullanma yöntem ve esasları kısmen veya tamamen yasaklanması konusunda; yasayı ilgili bakanlık yürütür.


Ancak su ürünleri yasasının 28. Maddesinin 1. Fıkrasında da yasa şu şekilde belirtilmiştir.Yabancıların Su Ürünleri Avcılığı Yasağı 28. (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan izinsiz kişilerin karasuları dahilindeki avcılık sahalarına veya iç sulara girmeleri ve su ürünleri avcılık faaliyetlerinde bulunmaları yasaktır.

Kaynak:StarKıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.