1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KİMLİK SKANDALI!
KİMLİK SKANDALI!

KİMLİK SKANDALI!

Kimlik skandalı!

A+A-

 

1994 yılında Kuzey Kıbrıs’a göçmen olarak gelen ve KKTC yurttaşlığı hakkı kazanan Bulgar vatandaşı A.S’ye, 2004 yılında, bir ay arayla numaraları farklı iki kimlik kartı verildi.

1994 yılında Kuzey Kıbrıs’a göçmen olarak gelen ve KKTC yurttaşlığı hakkı kazanan Bulgar vatandaşı A.S’ye, 2004 yılında, bir ay arayla numaraları farklı iki kimlik kartı verildi. A.S, 10 yıl boyunca, KKTC’de iki ayrı kimlik kartı kullanarak yaşamasına rağmen, meydana gelen hatayı resmi dairelerdeki görevliler fark etmedi. 

On yılı aşkın zamandır iki farklı kimlik taşıyan A.S, bu hatayı düzeltmek için Nüfus Kayıt Dairesi’ne başvurduğu zaman, hatanın faturasının kendisine çıkartılmak istenildiğinden şikâyet etti.  

Yanlışlığın düzeltilmesi için günlerdir İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus Kayıt Dairesi’ne gidip gelen A.S, bu duruma isyan etti. “İşin içinden kimse çıkamadı. Nüfus Kayıt Dairesi’nin yaptığı bir yanlışlık nedeni ile durmadan para ödüyorum ve zamanımı harcıyorum” diyerek gazetemize şikâyetini aktaran A.S, bu hatanın sorumluluğunu ilgili daire yetkililerinin kabul etmediğini belirterek, bu işin sorumluluğunun kendisine yüklenmek istendiğini ve bu konuda ilgili daire memurlarının aksi tavırlarıyla karşılaştığını söyledi. 

Konuyla ilgili olarak, gazetemizin bu konuda görüşüne başvurduğu İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, olayı ilk kez duyduğunu ve araştıracağını söyledi. Hasan Alicik, daha sağlıklı bilgi alabilmek için bizi Nüfus Kayıt Dairesi Müdürü İsmail Balcı’ya yönlendirdi. 

Balcı, iki farklı numaralı kimlik kartı skandalına açıklık getirdi. 

Nüfus Kayıt Dairesi Müdürü İsmail Balcı, olayı şöyle anlattı:

“Söz konusu şahıs, 2004 yılında, bir ay ara ile dairemizden iki kez kimlik kartı aldı. İlk kimliğini Haziran 2004 tarihinde, diğerini ise Ağustos 2004’te. 

A.S Bulgar vatandaşıydı ve KKTC yurttaşlığına kabul edilmesi nedeni ile dairemizden KKTC kimliği aldı. Biz, kimlik kartını Muhaceret Dairesi’nin verdiği yurttaşlık belgesine göre yazarız. 

A.S.’nin aldığı ilk KKTC kimliğinde anne ve baba ismi yazmaktaydı. A.S. Ağustos 2004 tarihinde yaptığı ikinci KKTC kimlik kartı alma müracaatında dairemize, baba hanesi boş bir KKTC yurttaşlık belgesi getirdi. Biz de A.S’ye verdiğimiz ikinci KKTC kimliğinde, baba hanesini boş bıraktık. 

A.S, ikinci KKTC kimliğini aldığı zaman, daha önce KKTC kimlik kartı aldığını memura söylemedi. O yıllarda devlet dairelerinde bilgisayar ortamı nasıldı bilmiyorum, ama A.S’ye ilk kez bir KKTC kimlik kartı verilmiş gibi oldu.  Oysa bir kişinin iki ayrı kimlik kartı taşıması suçtur. Ama maalesef bu durum tespit edilemedi.

Kimlik kartı sahibi bir kişi daireye gelip başvurmazsa, geçmişte elde hazırlanmış kayıtları bilgisayar ortamında bulmak mümkün değildir.”

“Nadiren de olsa bu tür olaylar yaşıyoruz”

Bu tür olayların nadiren de olsa yaşandığına işaret eden Balcı, “Bir yıllık atanmış müdürüm. Genellikle eski kayıtlarda rastlıyoruz böylesi olaylara. Nadiren çıkıyor. Bir kişiye iki kimlik verilmesi hiç daha önce çıkmadı desem yalan olur. Bu durumda ilk verdiğimiz kimliğe dönüyoruz” dedi.

“Sorun iki kimlik kartı olmasından değil”

A.Ş’nin durumunun özel bir durum olduğunu ifade eden Nüfus Kayıt Dairesi Müdürü İsmail Balcı, A.Ş’nin ilk aldığı kimliğe anne ve baba ismi yazıldığını, ancak kendisinin daha sonra yurttaşlık belgesini değiştirerek baba ismini çıkarttığını söyledi. 

İsmail Balcı, dönemin Muhaceret Dairesi Müdürü’nün verdiği yurttaşlık belgesinde “Baba ismi olmadığından baba hanesi silinmiştir” diye bir de not olduğunu belirtti. 

İsmail Balcı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“A.S dairemize ilk kez kimlik alıyor diye başvuru yaptı ve yalan beyanda bulundu. Sorun, A.S’nin iki kimliği olmasından değil, “anne ismini Bulgar ismi ile mi Türk ismi ile mi yazalım” kararsızlığından çıkmıştır. Bu sorunun düzeltilmesi gerektiğini biliyoruz. Hatasız kimlik verebilmek için A.S’nin Muhaceret Dairesi’ne gelmesi gerekir.” 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.