1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIRAN KIRANA SÜREN 9 SAATLİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN...
KIRAN KIRANA SÜREN 9 SAATLİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN...

KIRAN KIRANA SÜREN 9 SAATLİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN...

“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLERLE İLGİLİ BİR YAKINLAŞMA SAĞLANDIĞI SÖYLENEBİLİR”

A+A-

ÖZERSAY: “GÜVEN YARATICI ÖNLEMLERLE İLGİLİ BİR YAKINLAŞMA SAĞLANDIĞI SÖYLENEBİLİR”

“ELDE EDİLEN SONUÇLARIN LİDERLERİN ONAYINA TABİ OLMASI NEDENİYLE, BUNLARI TEKER TEKER AKTARABİLECEK DURUMDA DEĞİLİM”

MÜZAKERECİLER BİR SONRAKİ TOPLANTISINI 23 TEMMUZ ÇARŞAMBA GÜNÜ YAPACAK

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, bugün, “kıran kırana geçen 9 saatlik görüşmede”, Güven Yaratıcı Önlemlerle ilgili bir yakınlaşma sağlandığının söylenebileceğini kaydetti.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Yönetimi Müzakerecisi  Andreas Mavroyannis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün ara bölgede yaklaşık 9 saatlik bir görüşme yaptı.

Görüşmenin tamamlanmasının ardından Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, bugünkü görüşme konusunda basına değerlendirmede bulundu.

Kudret Özersay, bugün, 9 saat süren kıran kırana bir müzakere olduğunu söyleyerek, bir yandan müzakere sürecinde atılacak adımları, bir yandan da daha önce elde edilen yakınlaşmalarla ilgili olarak, nasıl ileri gidileceğini konuştuklarını söyledi.

Daha öncenden karşılıklı öneriler olduğunu, bu öneriler çerçevesinde bir müzakere yaptıklarına işaret eden Özersay, bugünkü görüşmelerde her iki tarafın önerdiği güven yaratıcı önlemlerin teker teker ele alındığını kaydetti.
 
“BUGÜN VARILAN UZLAŞILAR LİDERLERİN ONAYINA TABİ”

Bütün bunlarla ilgili olarak elde ettikleri sonuçları iki lidere aktarma konusunda aralarında bir uzlaşıya vardıklarına dikkat çeken Özersay, bugün varılan uzlaşıların liderlerin onayına tabi olan konular olduğunu vurguladı.

Özersay, bugünkü 9 saatlik görüşme sonunda elde edilen sonuçların liderlerin onayına tabi olması nedeniyle, bunları teker teker aktarabilecek durumda bulunmadığını ifade etti.

SALI GÜNÜ YAPILACAK GÖRÜŞME ÇARŞAMBA’YA ALINDI

Özersay, 22 Temmuz Salı günü yapılacak müzakereciler görüşmesini çarşamba gününe aldıklarını belirterek, görüşmeyi çarşamba günü yapıp “bütün başlıklarda öneri verme ve alma” konusunu tamamlayacaklarını, aradan önce liderlerin son toplantısını ise 24 Temmuz Perşembe günü yapacağını kaydetti.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özersay, müzakerecilerin Ankara ve Atina’ya yapması söz konusu olan ikinci çapraz ziyaretler konusunda “Yunanistan ile illgili soruna ilişkin” bir soru üzerine, “Yunanistan konusundaki sorunun” kendilerine spesifik olarak aktarılmadığını söyledi.

Özersay, Yunanistan konusundaki sorunun aşılıp aşılamayacağının, Rum Yönetimi Lideri  Nikos Anastasiadis’in Yunanistan yetkilileri ile yapacağı görüşmeden sonra belli olacağına dikkat çekti. 

Kıbrıs Türk tarafı olarak, ne zaman istenirse ikinci çapraz ziyaretleri gerçekleştirmeye hazır olduklarını ifade eden Özersay, ikini çapraz ziyaretlerin önemine değindi.

İkinci çapraz ziyaretlerde, garantör devletlerin bundan sonra atılacak adımlar bağlamında, hangi rolü üsteleneceği ve hangi oranda devrede olacağı konusunun ele alınması gerekeceğini vurgulayan Özersay, bunun konuşulabilmesi için ikinci çapraz ziyaretin önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Özersay, Yunanistan ve Ankara’ya ikinci bir ziyaret olsa da olmasa da, müzakere sürecinin esasen iki taraf arasında yürüdüğünü, dolayısıyla Ağustos ayı sonu itibarıyla bir sonraki aşamaya geçildiğinde, masada bulunan öneriler çerçevesinde ve yakınlaşmalar temelinde konuların bir al-vere bağlamaya başlanacağını sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.