1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIŞ SAATİNE GEÇİLMELİ
KIŞ SAATİNE GEÇİLMELİ

KIŞ SAATİNE GEÇİLMELİ

Kış saatine geçilmeli

A+A-

Hükümet önce “kamuda” ve “okullarda” mesai saatlerini değiştirdiğini açıkladı, dün akşam da “özel sektördeki” çalışma saatlerini değiştirdiğini bildirdi... Değişiklikleri KIBRIS’a değerlendiren vatandaşlar, çözümün bu olmadığını ve büyük karmaşa yaşanacağını söyleyerek, hükümete tepki gösterdi:

Ceren ÖZBİL - Emine UYSAL

Hükümet “okul”, “kamu” ve “özel sektör” mesai saatlerini değiştirdi. Hükümet ilk olarak okul ve kamu mesai saatleriyle ilgili açıklama yaptı, ardından dün akşam özel sektörde de mesai saatlerinin değiştiğini duyurdu. Bu doğrultuda okullarda mesai saati 08.30-13.10, orta eğitimde 08.30-13.40; kamuda geçici mesai saatleri: 08.30-16.00 olarak belirlendi.

Vatandaşlar “kamu”, “okullardaki” ve “özel sektördeki” mesai saatlerinin değiştirilmesini değerlendirdi.

Derse ve işe başlangıç saatlerinin değiştirilmesinin çözüm olmayacağını kaydeden vatandaşlar, “Özel sektördeki çalışma saatlerini değiştirdik” demekle işin bitmeyeceğini, birçok işletmenin buna uymayacağını iddia etti… Büyük bir karmaşa yaşanacağını belirten vatandaşlar en doğru uygulamanın kış saati uygulamasına geçmek olduğunu söyledi.

Özelde durum nasıl olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel sektörde çalışma saatlerinin yeniden düzenlendiğini ve yarından itibaren işe başlama saatinin 08.30 olacağını açıkladı.

Bakanlık basın bürosunun açıklamasına göre, bakanlık, kış mevsimi dolayısıyla özel sektörde işe başlama saatlerinin yeniden düzenlenmesi için Bakanlar Kurulu’na önerge hazırladı ve yürürlükteki kararı iptal ederek yeni düzenlemeyi uygulamaya koydu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere özel sektörde çalışma saati 08.30'da başlayacak.

Yeni saatler

Açıklamaya göre, 22/1992 Sayılı İş Yasası’nın 35. maddesinin 1. fıkrasının bakanlığa verdiği yetkiye dayanarak, özel sektördeki işyeri veya işlerin açılış ve kapanış gün ve saatleri şöyle düzenlendi:

"a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren ve ağırlıklı ticari faaliyet konusu; gıda ürünleri, içecek, tütün ve içki gibi malların perakende ticaretini yapan iş ve işyerleri ile çiçekçi, gazete bayi ve büfeler yukarıdaki 1. madde kapsamında olmayıp kapanış saatleri 24.00 olarak uygulanır.

b) Berber ve kuaför salonu olarak faaliyet gösteren işyerlerinin kapanış saatleri, 01 Nisan- 30 Eylül yaz döneminde saat 21.30, 01 Ekim -31 Mart kış döneminde saat 20.30 olarak belirlenir.

-Bu işyerlerinde hafta içi perşembe günü için kapanış saati 13.00 olarak uygulanır.

-Berber salonları ( erkek kuaförü) pazar günleri faaliyet göstermezler.

-Kuaför salonları ( kadın kuaförü) pazar günleri saat 13.00’a kadar faaliyet göstermezler.

c) Bilgi ve iletişim bankacılık, finans, ofis, büro ve benzeri hizmetlerde faaliyet gösteren işyerlerinin hafta içi mesai saati başlangıç saati 08.30’dur."

Kamu işyerlerinin çalışma saatleri ve okulların ders saatleri de değiştirilmiştir.
Vatandaş ne dedi?
Doğan Ertürk:

“Saatlerin değişmesi, kış saati uygulamasına geçilmesi taraftarıyım. Çocuklarım karanlıkta kalkıp okula gidiyor. Böyle olunca da kazalar meydana geliyor. Öğretmen sendikalarına yaptıkları greve ve eylemlerinde hak veriyorum. Saatler bir an önce değiştirilmelidir.”

Emre Ağaoğlu:
“Okul saatlerinin değiştirilmesi bir nebze olsun çözümdür. Ancak dünyadaki saat uygulamasına geçilmesi daha avantajlı olacaktır. Çocuklar karanlıkta kalkıp okula gidiyor ve böyle olunca da tehlikeler kaçınılmaz oluyor.”

Tezel Çoban:
“Benim okula giden çocuğum yok. Ancak çevremden görüyorum, çocuklar karanlıkta kalkıp okula gidiyor. Buna en iyi çözüm saat uygulamasını değiştirmektir. Geçmişte olduğu gibi kış saati uygulamasına geçilmelidir.”

Mine Balman:

“Okulların saatlerini değiştirmekle bu sorunu çözemezler. Saatler geri alınmalı, kış saati uygulamasına geçilmelidir. Hükümetin bu kararı her şeyi daha karmaşık bir hale getirecek. Özel sektörde bu saatlere uyulmayacak. Halk daha da mağdur olacak. Hükümet, hatayı başka bir hatayla düzeltmeye çalışıyor.”

Halil Coşkun:

“Bu alınan geçici bir karardır. Hatta geç alınmış bir karar. Ailelerin bu saatlere ayak uyduracağını düşünüyorum. Ancak özel sektörde ne olacak? Özel sektör de elini taşın altına koymalı.”

Selda Akcar:

“Hükümetin, yeni saat ayarlaması özellikle de özel sektörde çalışan insanlara mağduriyet yaşatacaktır. Özel sektör bu saatlere uymayacaktır. Lefkoşa’da oturuyorum ve işyerim Girne’dedir. Oğlumu okula mecburen saat 07.20’de bırakıyorum. Çocuğum yeni saat ayarlamasına göre saat 08.30’da ders başı yapacak. Bir saati aşkın süre okulun bahçesinde ders zilinin çalmasını bekleyecek. Bu karar gerçekten saçmalık.”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.