1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. KITALARARASI PROTESTO
KITALARARASI PROTESTO

KITALARARASI PROTESTO

Taksim'de Gezi Parkı protestocularına dün sabah saatlerinde başlayan polis müdahalesi 24 saati aştı. Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek, Taksim'e doğru ilerleyen bir grup, Yıldız çıkışında polis müdahalesiyle karşılaştı.

A+A-

Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olayları protesto eden bir grup D-100 Karayolu Acıbadem mevkiinden yürüyüşe geçti.

Aralarında CHP'li milletvekili Mahmut Tanal'ın da olduğu grubun yürüyüşü nedeniyle D-100 karayolu trafiğe kapandı.

Boğaziçi Köprüsü'nü geçerek Taksim'e doğru ilerleyen 500 kişilik grup, Yıldız çıkışına kadar herhangi bir polis müdahalesiyle karşılaşmadı.

Polis, 'olaysız bir şekilde yürümek istediklerini' belirten gruba, 'yürüyüşün kanuna aykırı olduğu' gerekçesiyle biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Taksim çevresinde eylem yapan küçük gruplar polis tarafından dağıtılırken, Barbaros Bulvarı ve Çırağan Caddesi'nde çöp konteynerleriyle barikat oluşturan eylemciler, polisle çatıştı. Polisler de biber gazı ve tazyikli suyla eylemcilere müdahale etti. 

Bölgede polisle göstericiler arasındaki çatışmalar da yer yer devam ediyor.

BURSA'DAN GAZ TAKVİYESİ

Öte yandan İstanbul polisinin gaz bombası stokunun azaldığı belirtildi. Bursa'dan takviye biber gazı istenirken, polis telsizlerinden gazların idareli kullanılması anonslarının yapıldığı öğrenildi.

GERGİN GECE 

Gezi Parkı'nda ağaçların sökülmesiyle başlayan protesto gösterilerinde 4. gün geride kaldı. Dün havanın kararmasıyla birlikte sayıları daha da artan gruplar Harbiye, İstiklal, Gümüşsuyu ve Dolapdere'den Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Ancak, Taksim Gezi Parkı'nın etrafını demir bariyerlerle kapatan çevik kuvvet ekipleri alana girişlere izin vermedi.

Meydana çıkmak isteyen gruplara polis, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericilerin Gezi Parkı'nı çevreleyen barikatları ateşe verdiği belirtildi. Müdahalede kullanılan biber gazı nedeniyle Taksim'in üzeri gaz tabakasıyla kaplandı.

HELİKOPTERDEN GAZ

Güvenlik güçleri ayrıca havadan da bölgedeki gelişmeleri takip etti. İddiaya göre göstericilere polis helikopterinden de gaz bombaları atıldı. Çıkan olaylar sırasında çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılar olay yerine sevk edilen ambulanslarla Taksim ve çevre ilçelerdeki hastanelere sevk edildi.

Öğle saatlerinde Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun 63 olarak açıkladığı gözaltı sayısı da akşam ve gece saatlerinde devam eden gözaltılarla artmış durumda. 

NASUH MAHRUKİ YARALANDI

Gece saatlerinde çıkan olaylarda yaralananlar arasında AKUT yöneticisi Nasuh Mahruki de var. Çıkan olaylarda bacağından yaralanan Nasuh Mahruki olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. 

Olayları görüntülemek üzere İstiklal Caddesi'ne giden Hürriyet Gazetesi foto muhabiri Selçuk Şamiloğlu da kafasına isabet eden bir cisimle yaralandı. Bölgedeki seyyar klinikte yapılan ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan gazetecinin kafasına dikiş atıldığı öğrenildi.

TENCERE-TAVALI PROTESTO

Kurtuluş, Halkalı, Teşvikiye, Kartal ve Fulya başta olmak üzere İstanbul genelinde gece saat 01.00 sıralarında sokaklara inen vatandaşlar, Gezi Parkı protestosuna tencere ve tavaları birbirine vurarak destek verdi.

BAĞDAT CADDESİ'NDE PROTESTO

Protesto gösterilerinin adreslerinden biri de Bağdat Caddesi oldu. Saat 03.00 sıralarında Bağdat Caddesi'nde bir araya gelen kalabalık bir grup, sloganlar atarak Kadıköy'e doğru yürüdü. 

ŞAFAK BASKINI

Taksim ve çevresinde dün de oldukça hareketli saatler yaşandı. Polis dün ilk müdahalesini saat 05.00 sıralarında yaptı. Gaz bombası, biber gazı ve TOMA araçlarıyla yapılan müdahale sırasında yaralananlar oldu.

Polis, eylemcilere ait çadır stand ve flamaları kaldırdı. Zabıtalar da çadırları kamyonetlere yükleyerek alandan çıkardı. Müdahale sonrası gruplar Harbiye ve İstiklal Caddesi'ne doğru dağıldı. Çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara dağılan gruba biber gazı sıktı, bazı kişileri gözaltına aldı. Taksim Metro İstasyonu'na girişler de gün içerisinde kapatıldı. Atılan gaz bombasından metronun içindekiler de etkilendi.

AHMET ŞIK YARALANDI 

Öğle saatlerinde çıkan olaylarda da çok sayıda kişi yaralandı. 

Yaralananlar arasında gazeteci Ahmet Şık'ın da olduğu bildirildi.

Şık, Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Divan Oteli’nin önündeki basın açıklamasının ardından yapılan polis müdahalesinde yaralandı.

Şık'ın, Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırıldığı kaydedildi.

MISIRLI KADIN YARALANDI

Aralarında BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DİSK’in de destek verdiği bir grup Taksim Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

Polis, gruba tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Müdahale sırasında yaralananlar ve baygınlık geçirenler oldu. Gaz bombalarının kapsülleri isabet eden Mısır uyruklu Lavna Allani isimli kadın da yaralandı.

Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 34 yaşındaki Mısırlı kadının atılan kapsülle başından yaralandığı ve kafatasının çatladığı kaydedildi. Mısırlı kadının ameliyatta olduğu ifade edildi.

O FOTOĞRAFÇI DA YARALANDI

Gün içerisinde çıkan olaylarda Gezi Parkı'ndaki eylemlerin simgesi olan fotoğrafı çeken Reuters muhabiri Osman Örsal da başından yaralandı. Kanlar içinde hastaneye götürülen Osman Örsal'ın başına dikiş atıldı.

GÜRSEL TEKİN'E MÜDAHALE

Polisin sert müdahalesinden CHP Milletvekili Gürsel Tekin de de nasibini aldı. Tekin'in de içinde bulunduğu gruba polis TOMA'dan tazyikli su sıkarak ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Tekin gaz maskesi takarak korunmaya çalıştı. Tekin'in sıkılan su nedeniyle elbiselerinin ıslandığı da görüldü.

'MÜDAHALE DEĞİL SALDIRI' 

CHP'li milletvekili İlhan Cihaner de yapılan müdahaleyi eleştirdi. 'Hükümetin İstanbul’a, doğasına, ağacına özetle insani olan her şeye saldırı başlattığını' söyleyen Cihaner, "Sabah saatlerinde şunu gördük; devlet vatandaşına tuzak kurdu. Sabah hiçbir uyarıda bulunmadan gaz bombaları, TOMA’larla saldırdı. Bu bir müdahale değil, saldırı" diye konuştu.

GEZİ'DE MAĞAZA AÇMAYIZ!

Öte yandan göstericilere yapılan müdahaleye iş dünyasından da tepki geldi. Hürriyet gazetesine konuşan Herry markasının sahibi Selami Sarı, "Tepki olarak ben böyle bir AVM'ye girmem, kan dökülmüş bir yerde mağaza açmam. Ben Karadenizliyim, yeşile aşığım. İnsanlar ağaçları korumak için bu kadar reaksiyon veriyor. Ne Gezi Parkı’nda ne de Emek Sineması’nın yerine yapılacak AVM’de yer almam" dedi.

Silk&Cashmere markasının kurucusu ve CEO’su Ayşen Zamanpur da toplumsal hassasiyetlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bu kadar çok toplumsal hassasiyet gösterilen konu da gözlerimizi kapatamayız. İlla orada olmamız şart değil. 7 yıldır Beyoğlu ’nda yer arıyorum ama ne Gezi’de ne de Emek’te mağaza açmam” diye konuştu.

Boyner Grubu'nun da Gezi Parkı'na yapılacak AVM içerisinde yer almayacağı öğrenildi.

Eski TÜSİAD Başkanı ve Boyner Grubu'nun sahibi Cem Boyner'in eşi Ümit Boyner bir tweet atarak böyle bir projede yer almayacaklarını duyurdu.

SEZEN AKSU'DAN AÇIKLAMA

Sezen Aksu da Taksim'deki olaylarla ilgili bir açıklama yayınladı: "Uygar dünyada, kent üzerinde yapılacak köklü değişiklikler söz konusu olduğunda, yönetimin, karar sürecine kentin tüm paydaşlarını dahil etmesi ve uzlaşı araması toplumsal barışın kalıcılığı açısından vazgeçilmez bir yöntem halini almıştır.

Yönetimin uzlaşı aramak ve dinleme olgunluğunu gösterip birlikte çözüm bulmak yerine, sahip olduğu güç ile vatandaşına şiddet uygulamasını, demokrasiyi ve yıllardır ihtiyacını duyduğumuz toplumsal barışı temelinden zedeleyen ve bizi uygar olmaktan gittikçe uzaklaştıran bir yol olduğuna dikkat çekerek, tüm erk sahiplerini aklıselime ve vicdanlı olmaya davet ediyorum."

YURTDIŞINDAN DESTEK

Gezi Parkı protestosu yurtdışından da destek gördü. Belçika'da Avrupa Parlamentosu önünde toplanan grup Taksim Gezi Parkı ile ilgili yaşanan olayları protesto etti.

Bir sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla organize olup ülkenin çeşitli şehirlerinden Brüksel'e gelenler, Avrupa Parlamentosu önünde toplandı.

''İnsan haklarına saygı", "Yaş kesen baş keser'' yazılı dövizler taşıyan grup, 1 saat süren gösteri sonrası olaysız dağıldı. 

ABD'nin New York kentinde de bugün bir protesto gösterisi yapılması bekleniyor.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.