1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KITOB 23. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
KITOB 23. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

KITOB 23. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) 23. Olağan Genel Kurul toplantısı bugün Girne’de gerçekleşti.

A+A-

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) 23. Olağan Genel Kurul toplantısı  bugün Girne’de gerçekleşti.

Birlik başkan, yönetim, denetim ve disiplin kurullarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen   olağan genel kurul, saat 10:00’da Oscar Resort  Otel’de yer aldı

Genel Kurulda KITOB üyeleri yanında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KITSAB Başkanı Orhan Tolun, RES-BİR Başkanı Süleyman Gürcafer, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Ekonomik Örgütler Platformu Başkanı Günay Çerkez, Yardım Heyeti Turizm Müşaviri Bekir Karaduman, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da hazır bulundu.

Genel Kurul, Başkanlık Divanının oluşumu ve saygı duruşunun ardından KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ’ın yaptığı konuşmayla başladı.

Genel kurulda, daha sonra faaliyet ve mali raporun okunup onaylanması ve yetkili organların seçimine geçildi.

Faaliyet ve mali raporun okunup onaylanmasın ardından yapılan seçimde KITOB başkanlığına yeniden Hüseyin Aktığ seçilirken birliğin yetkili kurulları şöyle oluşturuldu:

Yönetim kurulu üyeleri: Ali Çağıner, Ercan Turhan, Özen Özbilen, Tunç Ertan, Alper Tuna, Ercan Otçuoğlu, Tijen Apakgün, Burcu Beyoğlu, Mehmet Dolmacı, Handan Abidin; Yedek Üyeler: Tunç Şirintuna, Kaan Özbay, Hüseyin Oskar, Fethi Özboğaç. Denetim ve Disiplin Kurulları üyeleri: Ahmet Aydeniz, Meryem Çerkez, Eyüp Zafer Gökbilen. Yedek üyeler; İnanç Özbirim ve Hüseyin Mirillo.”

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada,  KKTC ekonomisinde itici gücün hizmet sektörleri olduğunu ifade ederek, turizm ile eğitim sektörlerinin geliştiği oranda ülke ekonomisinde de o oranda büyüme kaydedileceğini kaydetti.

Bu iki motor sektörden pay alacak restoran ve eğlence gibi diğer yan sektörlerin de gelişeceğini ve bunun da istihdamı artıracağına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu,  bu iki ana sektörden bir tanesi olan eğitimde hedefe ulaşıldığını vurguladı.

“Bugün KKTC sahip olduğu 9 üniversiteye yaklaşık 100 ayrı ülkeden gelen 60 bin öğrenci sayısıyla bir üniversiteler ülkesi pozisyonuna gelmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, turizmde de benzer başarının yakalandığı ve ülkeye  İskandinav ülkelerinden de  turist gelmeye başladığını söyledi.

Sektörün daha güçlü hale gelmesi yatak sayısını artırmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bunun için genel cari bütçe içerisinde ‘devede kulak’ pozisyonunda olan turizm fonunun cari bütçe içinde kullanılmasının doğru bir hareket olmayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu turizm fonu konusunu Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile konuşacağını da kaydetti.

KKTC turizminin gerek yatak sayısı ve kalitesi, gerekse dış ülkelere açılımının büyük bir gelişim içerinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunu gerçekleşmesini sağlayan turizm örgütünü oluşturan sektör temsilcileri olduğunu vurguladı.

“Bunu sizler yaptınız. Bu hareketi Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ile birlikte sizler bu noktaya taşıdınız” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, gelinen nokta tatminkar olmasa da motivasyon için gerekli olan bu noktada hükümetler yanında turizm örgütlerine önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Turistik tesislerin her yıl elden geçirilmesi ve ihtiyaç duyulan değişikliklerin yapılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu,  artık turizmin dünya geneli çeşitlendirildiğine işaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Kalkınma Bankalarından gelen kaynaklarla yeni yeni turizm bölgeleri açılmasını da isteyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, turizmde gelinen aşamada turistik tesis ile yatak sayısının artırılması gereğine vurgu yaptı.

AKTIĞ

KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ ise 23’üncü olağan genel kurulun hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında turizm sektörünün önemine değindi

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın bu sektör içinde yer aldığını ve bu rakamın 2030 yılına kadar 1.8 milyara ulaşacağını ifade eden Aktığ, bu faaliyetin içerisinde yer alan yatırımcıların yaklaşık 1 trilyon doları bu alanda yatırım yapan ülke ile sektör çalışanlarına yatırdığını kaydetti.

Aktığ, Birleşmiş Milletler’in de dünyadaki açlık ve fakirliği ortadan kaldırmak için 2050 yılına kadar turizm sektörüne odaklanacağına dikkat çekti.

TOLUN

KITSAB Başkanı Orhan Tolun da konuşmasında, birçok ülkede turizm gelirlerinde düşüşler yaşanırken Kuzey Kıbrıs turizminde yüzde 15’lere varan artışların yaşandığını belirtti.

Tolun, bu olumlu gelişmeler yaşanırken alınan yüzde 30’luk elektrik zammı ile 125 milyon TL tutarında olan turizm fonunun bütçeden 13 milyon olarak geçmesini eleştirdi.

GÜRCAFER

RES-BİR Başkanı Süleyman Gürcafer de, turizm örgütünü devletin değil sektör temsilcilerinin kurması gerektiğine işaret ederek, bunun için sektör temsilcilerinin bir an önce bu adım atmasını istedi.

ÇERKEZ

KTTO ve  Ekonomik Örgütler Platformu Başkanı Günay Çerkez ise ülkedeki en temel sıkıntının bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin; ‘ekonomi odaklı siyaset’ yerine ‘siyaset odaklı ekonomi’ politikası izlemelerinden kaynaklandığını ifade etti.

Bir çok ülkede hükümetlerin  özel sektörü bir diğer ifadeyle ‘gelir kaynağını”  koruduğunu, güven içinde kalmasını sağladığını ve gelişmesi için gerekli her türlü desteği verdikten sonra da kendine düşen payı aldığını belirten Çerkez, ancak bu uygulamanın KKTC’de böyle olmadığını savundu.

KARADUMAN

Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti Turizm Müşaviri Bekir Karaduman da konuşmasında,  kendisinin Türkiye’de  turizm sektöründe yaklaşık 25 yıl hizmet vermiş biri olarak 2008 yılında geldiği  KKTC’de görev süresi içerisinde ilgili bakanlık ve sektör temsilcileriyle birlikte ortak proje, plan tanıtım, pazarlama ve teşvik konularında projeler ürettiklerini dile getirerek, yapılan çalışmada başarıya ulaşıldığını düşündüğünü belirtti.

AŞIKOĞLU

Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ise Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yurtdışında olması nedeniyle birliğin olağan genel toplantısına katılmadığını belirterek, toplantının KITOB yanında ülke turizmine hayırlı olmasını diledi.

Bakanlığın, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Yardım Heyeti ve sektör paydaşlarıyla birlikte turizmde stratejik bir plan yapma ve uygulamak için uğraş verdiğini belirterek,  turizmde başarı kaydedildiğini ifade eden sektör temsilcilerinin devletin turizme sahip çıkmasını dile getirmelerinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Bakanlığın Meclis Plan ve Bütçe Komitesi’nin turizm fonu konusunda yaptığı  toplantısında büyük uğraş vermesine rağmen fona 13 milyonluk kaynak ayrılmasını önleyemediğini belirten Aşıkoğlu,  fonun sektör için ancak 9.5 milyonluk oranının harcanabileceğini söyledi.

Aşıkoğlu, konuşmasında bakanlığın turizm konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi sundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.