1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC BANKALARINA ERİŞİME HÜKÜMET KARŞI ÇIKTI!
KKTC BANKALARINA ERİŞİME HÜKÜMET KARŞI ÇIKTI!

KKTC BANKALARINA ERİŞİME HÜKÜMET KARŞI ÇIKTI!

Hükümetten IMF’ye ve Dünya Bankası’na engel!

A+A-

Esra Aygın

Her fırsatta Kıbrıs’ta bir anlaşma olması durumunda ekonominin çökeceği yönünde demeçler veren UBP-DP hükümeti, bir taraftan da Kıbrıs Türk ekonomisinin ve finansal kurumların çözüme hazırlanması için yapılması gereken çalışmalara engel oluyor.

Birleşmiş Milletler’in olası bir anlaşma durumunda Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında en kısa zamanda ekonomik yakınsamanın elde edilmesi ve güçlü bir çözüm ekonomisi yaratılması için her iki taraftan da onay alarak başlatmış olduğu çalışmalar hükümetin engelleri yüzünden aksamış durumda.

BM’nin Uluslararası Para Fonu IMF ve Dünya Bankası’ndan talep etmiş olduğu çalışma çerçevesinde yapılması gereken en önemli şeylerden biri de kuzeydeki bankaların durumunun tespit edilmesi.

Hayati önem taşıyor

Bu durum tespiti sonucunda bankaların ihtiyaçlarının ne olduğu belirlenerek gerekli geçiş dönemlerinin temin edilmesi hayati önem taşıyor.

Çalışmanın yapılabilmesi için gerekli olan 3 milyon Euroluk kaynak da hazır.

Hükümet izin vermedi

UBP-DP hükümeti, IMF ile Dünya Bankası’nın kuzeydeki bankalarla ilgili çalışmasını, ‘bankalarla ilgili bilgilerin yabancılara verilmesini doğru bulmadığı’ gerekçesiyle aylardır engelliyor.

Çalışmalar aksadı

Uzmanlar, olası bir çözüm durumunda kuzeydeki bankaların gerekli geçiş dönemlerini alarak sağlıklı bir şekilde varlıklarını devam ettirebilmesi için hayati öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Bu engelden dolayı IMF ve Dünya Bankası’nın çözüm ekonomisi ile ilgili yapmakta olduğu çalışmalar aksamış durumda.

Bu konuyu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı geçtiğimiz gün Meclis kapalı oturumunda gündeme getirdiği ancak hükümet tarafından bu konuda herhangi bir yapıcı tutum ortaya konmadığı belirtiliyor.

Çalışma hayatı

Havadis’e konu ile ilgili bilgi veren bir uzman, Kıbrıs’ta bir anlaşma durumunda kuzeydeki bankaların çözümün birinci gününden itibaren Avrupa Birliği Merkez Bankası’ndan lisans alarak uluslararası bankacılık piyasasına dahil olabilmesi ve AB bankaları ile eşit şekilde işlev göstermesi için bu çalışmanın yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Bilgiler eksiklerin giderilebilmesi için kritik”

Avrupa Birliği’ne dahil olan ve dahil olacak olan her ülkenin finans ve bankacılık sektörünün uluslararası kurumlarca incelendiğine dikkat çeken uzman, “Bankaların durumunun, standartlarının, AB müktesebatına uyumluluğunun ve sermaye yeterliliğinin tespit edilmesi, özellikle eksikliklerin giderilebilmesi açısından yeterli geçiş dönemlerinin AB’den talep edilmesi için kritik,” dedi.

“Bankacılık ve finans mevzuatı izin vermiyor”

Bu çalışma için Maliye Bakanlığı’ndan temsilcilerin de bulunduğu iki toplumlu bir komite kurulduğunu ve finansman da sağlandığını belirten uzman KKTC’nin bankacılık ve finans mevzuatının yabancı kurumların inceleme yapmasına izin vermediğini ancak siyasi irade olması durumunda ufak bir yasal değişiklikle bu engelin kolayca aşılabileceğini söyledi.

Uzman ayrıca, söz konusu çalışmanın yapılması durumunda kişisel verilerin veya banka bazında bilgilerin kesinlikle paylaşılmayacağını, sonuçların konsolide şekilde çıkacağını vurguladı.

Havadis

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.