1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC BAYRAKLARI İSTENMİYOR
KKTC BAYRAKLARI İSTENMİYOR

KKTC BAYRAKLARI İSTENMİYOR

Henüz hiçbir şey kesin olmamasına karşın;

A+A-

ABD BAŞKAN YARDIMCISI “SARAY’A ANA GİRİŞ KAPISINDAN GİRMEYECEK”, KKTC BAYRAKLARI ASILMAMASI İSTENİYOR

AMERİKA BAŞPİSKOPOSU DİMİTRİOS BIDEN’I UYARDI “RUM TOPLUMUYLA 40 YILLIK İLİŞKİNİZİ BOZMAYINIZ”

RUM SİYASİ PARTİLERİNDEN ANASTASİADİS HÜKÜMETİNE TELKİN, AMERİKALILARA MESAJ AÇIKLAMALARI

BIDEN’IN ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI PAZARTESİ GÜNÜ ABD’Lİ RUMLARI SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞACAK

Ada’ya 21 Mayıs’ta gelmesi beklenen ABD Başkan Yardımcısı’nın ziyaret programının netleştirilmesi çalışmalarının siyasi ve diplomatik düzeyde devam ettiği, henüz hiçbir şey kesin olmamasına karşın Biden’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşeceği yerle ilgili tartışmaların ise tamamlanıyor göründüğü bildirildi.

Fileleftheros “Eroğlu İle Görüşme Konusunda Simyalar... Joseph Biden’ı ‘Cumhurbaşkanlığı’nın Avlusuna Gönderiyorlar” başlıklı haberinde, bilgi sahibi kaynaklara dayanarak, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüşeceğini “ancak Saray’a ana giriş kapısından girmeyeceğini” yazdı.

Okurlarına, Biden’ın Eroğlu ile görüşeceği binanın, yapısal açıdan Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapı grubu içerisinde bulunduğu, bu binanın merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından da kullanıldığı bilgisini veren gazete, Amerikan tarafının, Biden’ın Saray’a gelişi sırasında KKTC bayrakları asılmasından kaçınılmasını istediğini iddia etti.

Gazete, Biden’ın programıyla ilgili görüşmeleri, ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig’in yürüttüğünü, bu çerçevede Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile sürekli irtibat halinde bulunduğunu kaydetti. ABD Büyükelçiliğinin, KKTC’ye gelişinde ve burada kalacağı süre içerisinde ABD Başkan Yardımcısı’nın güvenliği konusunda KKTC makamlarıyla istişare edip etmediğinin ise öğrenilemediğini aktardı.

BIDEN-EROĞLU-ANASTASİADİS YEMEĞİ CHATEU STATOUS’TA

Gazete, bütün göstergelerin, önümüzdeki Çarşamba günü Ada’ya varacak olan Biden’ın, temaslarını ertesi günü (Perşembe) gerçekleştireceğini gösterdiğini kaydetti. ABD Başkan Yardımcısı’nın Perşembe günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu ile ayrı ayrı görüşeceğini belirten gazete, hazırlık programı kesinleşirse, Biden’ın Ledra Palace karşısında, ara bölgede bulunan “Chateu Statous” isimli restoranda, Eroğlu ve Anastasiadis onuruna yemek vereceğini aktardı.

Alithia “Biden Eroğlu ile Kıbrıslı Türk Lider Olarak Görüşecek” başlıklı haberinde, gerek Rum yönetiminin, gerek siyasi partilerinin dile getirdiği yoğun kaygı üzerine, Amerikalıların Rum yönetimine, “Biden-Eroğlu görüşmesinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşmeyeceği, görüşmede KKTC sembolleri bulunmayacağı taahhüdü verdiklerini” yazdı.

AMERİKA BAŞPİSKOPOSU DİMİTRİOS BIDEN’I UYARDI “RUM TOPLUMUYLA 40 YILLIK İLİŞKİNİZİ BOZMAYINIZ”

Gazete, bunun paralelinde Amerika Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Dimitrios’un da Biden’a mektup göndererek, ABD’de yaşayan Rumların, KKTC’ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyarete karşı duyarlı olduklarını ileterek “Amerika Rum toplumuyla aranızdaki 40 yıllık ilişkiyi bozmayınız” telkininde bulunduğunu vurguladı.

Habere göre, ABD’de bulunan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de dün Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesinde, Biden’ın KKTC ziyaretini de ele aldı.

Gazete, Rum tarafına ulaşan bilgilerin, 11 Şubat tarihli Ortak Açıklama’daki “boşlukların” varlığını koruduğu, Kıbrıs Türk tarafının, “kapalı Maraş’a girecek uzmanlar listesi üzerinde uzlaşılması gibi yeni şartlar koştuğu” yönünde olduğunu yazdı ve başka sorunlar da olduğunu söyleyen kaynakların “Ortak Açıklama metninde anlaşmamız olmadı” dediğini aktardı.

Habere göre, Biden’ın Ada’yı ziyaretinin ana maksadına da değinen Rum hükümet kaynakları, “beraberindekilerle ilgili listeyi kimse görmedi ancak ziyaretinin ana amacının enerji olduğu anlaşılıyor. Fakat Kıbrıs sorunu ve Maraş konusu başta olmak üzere GYÖ’lere verilen önem de göz ardı edilmiyor” dediler.

RUM SİYASİ PARTİLERİNDEN ANASTASİADİS HÜKÜMETİNE TELKİN, AMERİKALILARA MESAJ AÇIKLAMALARI

Fileleftheros “Hükümete Telkin Amerikalılara Mesaj... Biden-Eroğlu Görüşmesi Siyasi Partiler İçin Endişe Kaynağı” başlıklı haberinde, ABD Başkanı Yardımcısı Biden’ın Ada’yı ziyaretinin arifesinde Rum siyasi partilerinin Rum yönetimine ve Amerikalılara telkinlerde bulunup mesaj gönderdiklerini bildirdi.

Gazete, partilerin dile getirdikleri endişelerin referans noktasının, Amerikan Başkan Yardımcısı’nın Cumhurbaşkanı  Eroğlu ile görüşmesi ve bu görüşmenin, KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesi konusunda “olumsuz mesajlar vermesi tehlikesi” olduğunu yazdı.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, KKTC’de gerçekleşecek Biden-Eroğlu görüşmesiyle ilgili endişeleri dağıtmaya çalışarak “Bu işgal bölgelerinin yükseltilmesi demek değil. Tehlike içerseydi o zaman hiçbir Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’nın hiçbir Kıbrıslı Türk liderle görüşmemesi gerekirdi” dedi.

Bunun paralelinde “hiçbir görüşmede sahte devlete göndermede bulunacak hiçbir sembol olmamalıdır” diyen Neofitu, böyle bir şeyin “kabul edilemez bir hareket” olacağını savundu ve DİSİ’nin böyle bir şeyi kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. “Kıbrıs Türk toplumu lideri başka, sahte devletin varlığına işaret eden semboller başka” diyen Neofitu, Kıbrıs sorununun uluslararası camianın öncelikleri arasına girdiğine de işaret etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Biden ziyaretinin ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümüne artan ilgisinin göstergesi olduğu görüşünü ortaya koydu. ABD Başkan Yardımcısı’nın ziyaretine “bu şartlar altında adil ve sürdürülebilir çözüm, BM’nin ve genel olarak uluslararası camianın, özellikle de Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tamamının aktif yardımı olmadan başarılamayacağı” prizması altında baktığına işaret etti. Kiprianu, “Rum Ulusal Konseyi çerçevesinde diyalog yapılsa en azından ortak tezler belirlenirdi, bu da bizim tarafın tezini güçlendirirdi” dedi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, ABD Başkan Yardımcısının, her yabancı yetkili gibi memnuniyetle karşılandığını ancak “bu örnekte büyük ve olumsuz konu Kıbrıs’ı ziyareti değil, işgal bölgelerini ziyareti ve oradaki sözde resmi görüşmeleridir” dedi. Biden’ın KKTC ziyareti ve burada yapacağı görüşmelerin KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesi anlamına geleceğine vurgu yapan Papadopulos, Biden’ın KKTC’ye Anastasiadis hükümetinin daveti ve onayıyla mı geleceğini sordu.

EDEK de, Biden’ın ziyaretinin, KKTC’nin yükseltilmesi amacıyla kullanılmaması gerektiği görüşünü ortaya koydu. “Eşit mesafe politikası iflas etti. Herhangi bir Amerikan tavrı ancak özlü baskı ile olumlu olur. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet varlığına saygı gösterilmesi gereğine işaret edilmelidir” dedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi adına açıklama yapan Yorgos Perdikis, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’yi ziyaret edeceğine işaret ederek “Türkler bir kere daha diplomatik planlarını yapıyor, Amerikalılara şartlar koşuyor ve bu önemli ziyarete hazırlanıyor, Kıbrıs liderliği ise zamanını faydasız ve gereksiz tartışma ve çatışmalara harcıyor görünüyor” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, “ABD’nin müdahiliyeti yine BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya gibi Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyabilecek başka devletlerin bir kenara itilmesini gündeme getirmemelidir” dedi. Lillikas, Anastasiadis hükümetine Biden’dan, Kırbıs sorununun çözümü için doğru istikamette müdahale etmesi ve doğal gazın Türkiye üzerinden taşınmasının söz konusu olmadığını açıkça ortaya koymasını istemesi çağrısında bulundu.

BIDEN’IN ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI PAZARTESİ GÜNÜ ABD’Lİ RUMLARI SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞACAK

Haravgi ise “Biden’ın Danışmanları Soydaşlarla Görüşüyor” başlıklı haberinde, “Helen Amerikan Toplumu” liderlerinin Pazartesi günü Beyaz Saray’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile görüşeceğini yazdı.

Gazeteye göre, Biden’ın Ada’ya yapacağı ziyaret konusunda ABD’li Rumların bilgilendirilmesi ve  Biden’ın ofisine kitlesel halde endişe mektupları gönderen ABD’li Rumların sakinleştirilmesi hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.