1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC 'DE CİNSEL HASTALIK TÜRLERİNDE ARTIŞ VAR!
KKTC 'DE CİNSEL HASTALIK TÜRLERİNDE ARTIŞ VAR!

KKTC 'DE CİNSEL HASTALIK TÜRLERİNDE ARTIŞ VAR!

KKTC 'de cinsel hastalık türlerinde artış var!

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta daha önce görülmeyen birçok cinsel hastalığın son zamanlarda görülmeye başlandığını kaydeden Ürolog Dr. Alper Sözüöz, sıkı denetim altında olan konsomatrislerde dahi cinsel hastalıklara rastlandığını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Sözüöz, geçmiş yıllarda KKTC’de en sık görülen cinsel hastalığın bel soğukluğunu olduğunu fakat son zamanlarda genital siğiller ( HPV), genital uçuk (Herpes),frengi hastalığı, AIDS, Hepatit hastalıklarının da sıklıkla görülmeye başlandığını kaydetti.

Sözüöz, cinsel hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun tek eşlilik olduğunu ifade etti. Yaz aylarında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda ciddi bir oranda artış yaşandığını belirten Sözüöz, yaz aylarında tetikte olunması gerektiğini, günü birlik ilişkilerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

ZAMAN İLERLEDİKÇE HASTALIKLAR DA ÇOĞALDI

Op. Dr. Alper Sözüöz daha önce KKTC’de iki veya üç çeşit cinsel hastalık görüldüğünü, şimdi ise 50’den fazla cinsek hastalık türü ortaya çıktığını ifade etti.

Sözüöz, “Eskiden bel soğukluğu hastalığı sıklıkla görülüyordu. Şimdi bunun dışında pek çok hastalık var. AIDS, genital siğiller, hepatit türleri gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara sıklıkla rastlanmaya başladı” dedi. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarının kan yolu ile de bulaştığını kaydeden Sözüöz, AIDS, Hepatit B gibi hastalıkların hem cinsel yolla hem kan yolu ile bulaştığını ifade etti.

“SON ZAMANLARDA HPV VİRÜSÜ HASTALIĞINA SIKLIKLA RASTLANIYOR”

KKTC’de son zamanlarda HPV virüsü hastalığına sıklıkla rastlandığını,16 yaşındaki gençlerde dahi görüldüğünü kaydeden Sözüöz şunları söyledi:

“Bayanlarda rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV virüsüdür. Ancak bazı tipleri kanser yaparken bazılar ise yaşam boyu vücutta kalmaktadır. HPV virüsü erkekte penis üzerine, kadında ise hazneye, dış cinsel organlara ve rahim ağzına yerleşir. Birçok virüs hastalığında olduğu gibi HPV virüsü de vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açarak tekrarlayabilen genital siğil veya kondilom olarak isimlendirilen lezyonlar oluşturur. Virus ilk olarak deriden kabarık, ağrısız bir sivilce şeklinde ortaya çıkar. Bu kabarcıklar, uzun yıllar boyunca kalıcı olabilir ve zaman içinde karnabahar görünümünü alabilirler. Dış cinsel organlarda ortaya çıkan siğillerin bulaşıcılık ve estetik görünüm dışında bir zararı olmamakla birlikte, rahim ağzına yerleşen mikrop, rahim ağzı kanserine neden olması açısından önem taşır.

Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 98’inin bu virüs ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Virüs bir kere vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir. Cinsel yönden aktif olan herkeste görülebilir. “Hastalığın belirtilerini anlatan Sözüöz, “Eğer vajina ve makat civarında anormal renk ve şekil değişiklikleri ile anormal kabarıklıklar görülürse, genital bölgede kaşıntı, yanma ve kanama varsa, partnerde kondilom var ise ya da daha önceden geçirmiş ise mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmek gerekir” dedi.

ÖMÜR BOYU KALIYOR

Yine son yıllarda görülen genital uçuk hastalığının da son derece tehlikeli sonuçları olabileceğini, bu hastalığın asla tamamen iyileşmediğini kaydeden Sözüöz, “Belirtiler iyileştiriliyor ancak mikrop hücre içerisinde kalmaya devam ediyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığı anda tekrar ortaya çıkıyor. Genital uçuklar hamilelikte sorunlara, ölü doğumlara neden olabiliyor” dedi. Genital bölgede küçük ve küme halinde sivilceler oluşması ile ortaya çıktığını kaydeden Sözüöz, sivilceler ortaya çıktıktan bir hafta sonra yaraya dönüştüğünü, yaranın da bir sür sonra kabuklanarak iyileştiğini ancak hastalığın ömür boyu hücrede mikrop olarak kaldığını ve son derece bulaşıcı olduğunu söyledi.

BÖBREKLERE DE ZARAR VERİYOR

Tehlikeli cinsel hastalıklardan biri olan frengi hastalığı hakkında da bilgi veren Sözüöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Frengi hastalığı bizde hemen hemen görülmüyordu. Fakat şimdi doğu ülkelerinden gelen insanlarda frengiye rastlıyoruz. Buraya doğu ülkelerinden çalışmaya gelen genç bir nüfus var. Bu kişiler bekâr ve cinsel olarak aktif kişiler. Bu da cinsel hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Frengi hastalığı cinsel ilişkiden sonra 2 hafta gibi bir süre içerisinde ortaya çıkıyor. Önce genital bölgede sivilce oluşuyor, bu sivilce daha sonra yaraya dönüşüyor. 6 hafta sonra bu yara kendiliğinden iyileşiyor ancak hastalık aslında geçmemiş oluyor, ikinci safhaya atlıyor. İkinci safhada ise lenf bezlerinde büyüme, avuç içlerinde renk değişikliği, sık ateş yükselmesi baş ağrısı, kemik ağrıları, sarılık, kansızlık gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bu devre ise bir ile 4 sene sürüyor. Teşhis edilmediği takdirde üçüncü devre başlıyor ve bu devre yumurtalıklara, böbreklere zarar veriyor.”

BAZILARI ÖLDÜRÜYOR, BAZILARI SÜRÜNDÜRÜYOR

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan Hepatit-B ve Hepatit-C hastalığı ile ilgili de bilgi veren Sözüöz, bu hastalıklara da son dönemlerde sıklıkla rastlandığını ifade etti. Hepatit tiplerinin cinsel yolla da bulaşsa dahi genital bölgelerde değil karaciğerde ortaya çıktığını ve iltihaplanmaya neden olduğunu kaydeden Sözüöz, hepatit tipi hastalıkların mikrop alındıktan birkaç ay sonra görüldüğünü ifade ederek, hastalığın belirtilerinin halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı, koyu idrar yapma olduğunu dile getirdi. Sözüöz, “AIDS, Hepatit-C gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar öldürücü olabiliyor. Bazı cinsel hastalıklar ise yaşam boyu vücutta kalıyor. Önemli olan zamanında doktora başvurulmasıdır” dedi.

TEDAVİ EDİLİRSE SORUN YOK

Sıklıkla rastlanılan tedavi edilirse basit edilmezse ileri dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olan bel soğukluğu hastalığının en fazla gece kulüplerinde çalışan konsomatrislerde görüldüğünü ifade eden Sözüöz şunları söyledi: “Zamanında başvurulduğu takdirde en kolay tedavi edilen bir hastalıktır.

Cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 3-5 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Hastada ani başlayan akıntı en büyük belirtisidir. Erken teşhis ile kolayca tedavi edilir ancak zamanında tedavi edilmezse hastalık idrar borusundan tohum keselerine ilerler ve kısırlığa bile yol açabilir. Hatta anne karnındaki bebeğin kör olmasına neden olabilir. Daha da ileriki dönemlerde ise kan yolu ile beyin zarına, kalp adalesine eklemlere gidebilir” şeklinde konuştu.

YAZ AYLARINA DİKKAT

Cinsel hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun tek eşlilik olduğunu kaydeden Sözüöz, kişilerin tanımadıkları insanlarla cinsel birliktelik yaşamaması gerektiğine dikkati çekti. Yaz aylarında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda ciddi bir oranda artış yaşandığını belirten Sözüöz, yaz aylarında tetikte olunması gerektiğini, günü birlik ilişkilerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

Star Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.