1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC DEVLETİ ADİL Mİ DAVRANIYOR?
KKTC DEVLETİ ADİL Mİ DAVRANIYOR?

KKTC DEVLETİ ADİL Mİ DAVRANIYOR?

Hızla artan üniversite mezunu gençler, işsiz...

A+A-

“Devlet adil davranmıyor”
Hızla artan üniversite mezunu gençler, işsiz oldukları veya mesleği dışında iş yapmak durumunda kaldıkları için üzüntü duyduklarını dile getirdiler…

Açıklamalarda bulunan üniversite mezunu bazı gençler, mezun oldukları alanda iş bulamayıp başka meslek dallarında çalıştıklarından yakınırken, bazıları işsiz olmaktan şikâyetçi…

KKTC’de her geçen gün sayıları artan üniversite mezunu gençler, mezun oldukları alanlarda iş bulmakta zorluk çekiyor. Mezun oldukları bölümlerde iş bulamayan gençler ya işsiz kalıyor ya da başka meslek dallarında çalışıyor. Çeşitli üniversitelerden mezun olup iş bulamayan ve mezun olduğu alanın dışında iş yapmak zorunda kalan gençler bir çözüm bulunması adına devletten beklentileri olduğunu dile getirdiler. 

Devletin yapmış olduğu kamu sınavlarında da başarı elde ettikleri halde mesleklerini yapamamanın burukluğunu yaşadıklarını ifade eden gençler, bu nedenle artık kamu sınavlarına girmek için de çaba göstermediklerini söylediler. Ayrıca öğretmenlik alanında mezun olan ve çeşitli özel okul ve dershanelere iş için müracaatlar yaptıklarını belirten gençler, ilgili okulların kendilerinden deneyim ve tecrübe istediklerini söylediğini ifade ettiler. “Kimse bu dünyaya deneyimli gelmiyor, devletin mezunlara en azından bir yıllığına deneyim kazandırmak adına şans vermesi gerekiyor, devlet adil davranmıyor” şeklinde duruma isyan eden gençler, sorunlarını aktararak şunları söyledi:

Üniversite mezunları ne dedi? Üniversite mezunları ne dedi? Üniversite mezunları ne dedi?

“Kendi branşımızla ilgili bölümde çalışmak”

Sibel Süzek Birkollu: “Yakın Doğu Üniversitesi İşletme Bölümü 2011 mezunuyum. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık şirketinde çalıştım, fakat bir süredir işsizim. Bu süre içerisinde devletin sınavlarına katıldım.  Kamu sınavlarında fark ettiğim en büyük sorun, talebin çok fazla, arzın ise çok az olduğuydu. Her sınavda ortalama 100 kişiden 1kişinin işe alınacak olması. Bu doğrultuda biz yeni mezunlar olarak en büyük beklentimiz iş olanaklarının çoğaltılması. Sadece devlet değil, özel sektör için de aynı şey geçerli. En önemlisi mezun olduğumuz, okuduğumuz, emek verdiğimiz bölüm, yani kendi branşımızla ilgili bir bölümde çalışmak. Böylece daha verimli bireyler olabiliriz.”

“Deneyim elde etme şansı vermelidir”

Pembe Kadiroğlu: “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunuyum. 5 yıl önce mezun oldum. Şu an bir şirkette rafçı olarak çalışıyorum. Mezun olduktan sonra devletin açtığı Kamu ve Öğretmenlik sınavlarına katılıp başarı elde etmeme rağmen atanamadım. Her sınav sonrasında ortaya çıkan torpil olayları nedeniyle tüm sınavların torpile dayalı olarak yapıldığını düşünüyorum ve bu sebepten dolayı devletin sınavlarına artık katılmıyorum. Dershaneler ve özel okullar deneyimsiz eleman almıyor. Devlet en azından 1 yıl da olsa mezunlarına deneyim elde etme şansı vermelidir. Umarım bundan sonra daha adil bir yönetim uygulanır.”

“Hiç kimse bu dünyaya deneyimle gelmiyor”

Sevgi Çiçekli: “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Mezun olalı 5 yıl oldu. Şu anda bir mağazada satış personeli olarak çalışıyorum. Mezun olduktan sonra iş başvurusu yaptığım bütün özel okul ve dershaneler deneyimim olmadığı gerekçesiyle beni işe almadılar. Hiç kimse bu dünyaya deneyimle gelmiyor, deneyim yaşadıkça kazanılıyor; fakat bana kendi alanımda, kendimi geliştirip deneyim kazanabilmem için bir şans verilmedi. Umarım benden sonraki mezunlara bu şans verilir ve kendi mesleklerini yapabilirler. Öğretmenlik sınavlarının güvenilir olmadığını düşünüyorum. Sınava bile girmeden atanan veya kendi alanı olmayan bölümlere atanan kişiler olduğunu zaten duyuyoruz. Bundan dolayı sistemde bir boşluk olduğunu düşünüyorum. Emekli olma yaşı gelmesine rağmen görev yapmayı sürdüren öğretmenlerden dolayı genç nesil, öğretmenliğe adım atamıyor. Devletin bu sorunlara eğer isterse bir çözüm getireceğini düşünüyorum.”

“Bir şans verilmesi gerekiyor”

Özder Fidaner: “Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden 2012 yılında Information Technology Bölümü mezunuyum ve şu anda işsizim. Bilgisayar yazılımları üzerine eğitim aldım. Her geçen gün mezun olduğum alanda teknoloji ilerliyor. Bu ilerlemeyi yakalayamadıktan sonra mesleği yapmanın imkânı yoktur. Her yazılımcının çağa ayak uydurması gerekiyor. Nüfus ve iş olanaklarına göre üniversite mezunu olan çok kişi var. Verilen müfredatlar, üniversitedeki fakültelerimizin çoğu, yurt dışındaki hatırı sayılır kurumlar tarafından akredite edilmiştir. Üniversiteler her yıl mezun veriyor, bu mezunlar üzerinde biraz daha ince eleyip sık dokunmalıdır. İşverenler de genel olarak tecrübe veya referans soruyor. Üniversiteden yeni mezun bir kişi nasıl bir tecrübe sahibi olabilir ki? Tecrübe edinebilmesi adına kişiye bir şans verilmesi gerekiyor. Bunu da devletin ilgili mercilerinin sağlaması gerekiyor.”

“Devlet adil davranmıyor” 

Nezahet Sözerim: “Yakındoğu Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nden 2009 yılında mezun oldum. Kıbrıs Devlet Tiyatroları olmasına rağmen mesleğimi yapamıyorum. Devlet Tiyatroları’na müracaatlarım var ancak ‘kadro dolu’ denilerek her seferinde geri çevrildim. ‘Kadro dolu’ denilmesine rağmen de her seferinde devlet tiyatrolarına yeni isimlerin katıldığını gördüm. Herkes zaten sevdiği bölümleri, ilgi duyduğu bölümleri okuyor.

Ben de tiyatroya karşı yoğun bir sevgi duyduğum için, mesleğimi yapmak isterdim. Ancak mesleğimi yapamadığım için mesleğim dışında bir işle uğraşıyorum. İlgi duyduğum ve mezunu olduğum alanda da gönüllü olarak bulunuyorum. Çatalköy Belediye Tiyatro SU ekibinde oyunculuk yapıyorum. İstediğimiz aslında çok basit: Devletin; eş, dost, akraba ilişkilerinden vazgeçilip hak eden kişileri alanlarında meslek sahibi yapmasını istiyoruz. Kısacası devlet adil davranmıyor.”

 

Haberal Kıbrılsı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.