1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC E-DEVLET PROJESİNDE SON DURUM…
KKTC E-DEVLET PROJESİNDE SON DURUM…

KKTC E-DEVLET PROJESİNDE SON DURUM…

KKTC E-DEVLET PROJESİNDE SON DURUM…

A+A-

YELDENER: “BÜYÜK YOL ALINDI”

KKTC E-DEVLET VE ORTAK VERİ MERKEZİ SİSTEMİ BİNASI PROJESİ TAMAMLANDI, BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE İHALEYE ÇIKILACAK

KKTC’de E-Devlet Projesi’nde büyük yol alındığı belirtildi.

1999-2013 arasında Başbakanlık; 2013’ten itibaren de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yürütülen E-Devlet Projesi’yle ilgili son aşama hakkında bilgi veren E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, projenin gerek Türkiye, gerekse KKTC’deki siyasi değişikliklere rağmen istikrarla sürdüğünü ifade etti.

Yeldener yazılı açıklamasında, “E-Devlet gibi büyük, kompleks ve çok boyutlu projelerin başarıya ulaşabilmesinde istikrarın korunması büyük önem arz etmektedir” ifadesine yer verdi.

Projede 2013’ten bugüne yapılanlar ve son durum hakkında 8 maddede bilgi aktaran Yeldener, “KKTC E-Devlet ve Ortak Veri Merkezi Sistemi Binası”na ilişkin mimari, inşaat, elektrik, mekanik uygulama projelerinin tamamlandığını, finansmanı TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından sağlanan bu bina için KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından 1-2 hafta içinde ihaleye çıkılacağını açıkladı.

Yeldener, E-Devlet binası için Lefkoşa’da KKTC Telekomünikasyon Dairesi’nin karşısında bulunan karkas yapının düşünüldüğünü kaydetti.

Sabit ve 4G Mobil Telekomünikasyon Şebeke ve Altyapı Modernizasyonu Projesi ile büyük bir çalışma başlatıldığını; bu modernizasyonun, mevcut şebekelerin anahtar teslim ve IP tabanlı gelecek nesil telekomünikasyon standartları ile güncellenip iyileştirilmesini hedeflediğini bildiren Yeldener, “Bu sürecin ülke çapında saha dolabına ve/veya binaya kadar fiber kullanımı ve 4G IMT-Advanced (LTE-Advanced) sabit kablosuz ve mobil teknolojilerinin uygulanmasıyla hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu projenin detaylı teknik şartnamesi hazırlanmış olup uygulamaya alınması beklenmektedir” dedi.

Suat Yeldener, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) Kameralı Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) Projesi’yle, iletişim altyapısı olarak GPRS teknolojisini kullanan, yazılım ve mobil donanım birimlerinden oluşan, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bilgi Yönetim Sistemlerinin (GIS/MIS) entegrasyonu ile işlevsel hale getirilmesinin planlandığını ve teknik şartname hazırlıklarının sürdüğünü bildirdi.

E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, dördüncü proje olan “E-Nüfus ve E-Kimlik Sistemi Projesi”nde, E-Nüfus sistemi yazılımının tamamlandığını, nüfus veri sayısallaştırma çalışmalarının 5 ilçedeki kaymakamlıklarda devam ettiğini açıkladı.

Yeldener, E-Kimlik Sistemi ve Yazılımı’nın da teknik olarak tamamlandığını ve 29 Mayıs 2015’te e-kimlik verilmesine başlandığını hatırlattı.

Kamu Sertifikasyon Merkezi Projesi ve İşletimi’yle ilgili kurulumun tamamlandığını; yakın bir zamanda KSM’nin e-imza üretimi noktasında akredite olması ve daha sonra e-imza sertifikalarının üretilmesine başlanmasının planlandığını duyuran Yeldener, bu projede görev yapacak 9 personelin temin süreçlerinin tamamlandığını; kendilerine TÜBİTAK’ın Kocaeli/Gebze yerleşkesinde eğitimler verildiğini bildirdi.

Suat Yeldener, “Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) Projesi” konusunda bilgi verirken, Standart Dosya Planı ve EBYS yazılımı kurulumunun tamamlandığını; Başbakanlık, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı kurumlarının merkez arşivlerinde pilot çalışmalara başlandığını; tanımlamaların yapılmasına yönelik toplantılar gerçekleştirildiğini kaydetti. Yeldener, BELGENET’in yaygınlaştırılmasına yönelik Türksat A.Ş’den detaylandırılmış eğitim takviminin bakanlığa sunulmasını beklediklerini belirtti.

Projedeki 7 konunun “Faz 2 Projeleri” olduğunu ve bu kapsamda Maliye Bilgi Sistemi, Gümrük Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Sistemi, Şirketler Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Projelerinin ihale süreçlerinin başlatıldığını kaydeden Suat Yeldener, çalışmaların devam ettiğini; Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi’ne Tapu ve Kadastro Dairesi’nin de dahil edilmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Yeldener, “Faz 3 Projeleri” konusunda ise şunları açıkladı:

"E-Devlet Kapısı Projesi, mevcut durum ve ihtiyaç analizi raporu ile teknik şartname hazırlama çalışmaları devam etmektedir. Sağlık ve Sigorta Bilgi Sistemi Projeleri için danışmanlık hizmet alımı yapılarak 9 Şubat 2015 tarihinde KKTC’de proje başlangıç toplantısı gerçekleştirilmiş ve analiz çalışmalarına başlanmıştır. E-Devlet ve Kamu Ortak Veri Merkezi ve Felaket Kurtarma Merkezi Projeleri için mevcut durum ve ihtiyaç analizi raporu ile teknik şartname hazırlama çalışmaları devam etmektedir.”

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.