1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC HALKI BUNA MAHKUM...
KKTC HALKI BUNA MAHKUM...

KKTC HALKI BUNA MAHKUM...

KKTC’de yaşam sürmek...

A+A-
 
Vatandaşın geliri geçinmeye yetmiyor

Haziran 2014 sonu itibarıyla 4 Kişilik bir ailenin “Açlık sınırı” bin 492 TL, “Yoksulluk sınırı” da 6 bin 775 TL olarak hesaplandı

 KKTC’de yaşam süren dört kişilik bir ailenin haziran ayı sonu itibarıyla “Açlık sınırının” bin 492 TL’ye, “Yoksulluk sınırının” ise 6 bin 775 TL’ye yükseldiği bildirildi.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) tarafından yapılan hesaplamada ortaya çıkan rakamlara göre, asgari ücretli yanında, işe yeni başlamış bir kamu çalışanlarının da yoksulluğa mahkum edildiği savunuldu.

Araştırmaya göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken günlük harcama tutarı 12.72 TL olarak belirlenirken, bu rakam yetişkin bir erkek için günlük 13.42 TL, 10-18 yaş erkek çocuk için 14.07 TL, 4-6 yaş kız çocuğu için 9.51 TL düzeyinde saptandı.

KTAMS, ülkemizdeki dört kişilik bir ailenin Haziran 2014 sonu itibariyle, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1,492 TL, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) ise 6,775 TL olduğunu belirledi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden, dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbını ve bu maddelerin Devlet Planlama Örgütü’nce açıklanan fiyatlarının ortalamalarını baz olarak alınan rapor açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olduğunu gösteriyor.

“Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan asgari ücretli ve kamuda yeni işe başlamış bir kişinin dört kişilik ailesini geçindirmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Kaptan, şu an asgari ücretlinin net bin 357 TL aldığını, lise hizmet sınıfında yeni işe başlayan bir çalışanın yüzde 4.69 oranındaki 2014 yılı altı aylık hayat pahalılığı ödeneğinin de yansıtıldığı net maaşının bin 750 TL, üniversite hizmet sınıfında yeni işe başlayan bir çalışanın ise net maaşının bin 950 TL olduğunu belirterek, kamu emekçilerinin de yoksulluğa mahkum edildiğini öne sürdü.

Kaptan, hayat pahalılığı dikkate alındığında açlık sınırının yüzde 13 artarak  bin 492 TL’ye fırladığını, bunun da asgari ücretli ve kamuda yeni işe başlamış bir kişinin dört kişilik ailesinin geçimini sağlamasının mümkün olmadığını gösterdiğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bir araya gelerek yeniden değerlendirme yapması gerektiğini belirten Kaptan şöyle devam etti:
“Emeğin partisi olduğunu söyleyen CTP’nin iktidarda olduğu bu dönemde açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olması bizden çok CTP’yi yaralaması gerekli. CTP’nin bu durumu düzeltmek için çalışması gerekirken ‘Sin da gulle geçsin’ hareketleri gerek çalışanlar arasında gerekse halkımız arasında üzüntü verici ve düşündürücüdür. Asgari ücretli de, kamu emekçileri de yoksulluğa mahkum edildi” dedi.

Öte yandan, Türkiye Türk-İş Temmuz ayı itibarıyla Türkiye’deki açlık sınırı bin 177 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 834 TL olarak belirlemişti.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.