1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KKTC KENDİ RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”
“KKTC KENDİ RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”

“KKTC KENDİ RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için herkesin gayret göstermesi gerektiğini vurguladı.

A+A-

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için herkesin gayret göstermesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, KKTC’nin kendi rüştünü ispat ettiğini, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda da bunun anlaşıldığını söyledi.

Davutoğlu, son haftalarda gelişmelerin ileri doğru seyrettiğini, heyetler arası görüşmelerin de verimli geçtiğini dile getirdi.

Davutoğlu, temasları arasında BRT’ye yaptığı açıklamada, dünyadaki çok az sayıda demokrasinin Kıbrıs Türk toplumundaki demokrasi kadar dinamik, hareketli ve sürekli kurultay ve genel kurullarla ivmesini sürdürdüğünü dile getirdi.  

Bunun bir halkın özgürlük ve bağımsızlığının yansıması olduğunu kaydeden Davutoğlu, KKTC’nin 30 yılını geride bıraktığını, Kıbrıs sorununun ise 60 yıla yakın bir geçmişi olduğunu belirtti.

Davutoğlu, çok konuşulması ve irdelenmesi nedeniyle Kıbrıs konusunda çok kapsamlı bir müktesebat oluştuğunu vurgulayarak, 2004 yılında bir planın referanduma sunulduğunu, ancak Rumlarca reddedildiğini söyledi.

Türk tarafının her zaman isteğini ortaya koyduğunu da belirten Davutoğlu, 2008 yılından bu yana görüşme trafiğinin devam ettiğini, ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın başlattığı görüşmeleri şimdi Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kaldığı yerden sürdürdüğünü anımsattı.

Güneyde bunun böyle olmadığına da dikkat çeken Davutoğlu, seçimler, ekonomik kriz ve ortak açıklama gibi nedenlerle Rum tarafının süreci ileri atmaya çalıştığını belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın daha önce de kendisiyle görüşme talebinde bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, bugünkü görüşmenin o zeminde yapıldığını söyledi.

Atina ziyaretinin önceden planlanmış bir temas olduğunu da vurgulayan Davutoğlu, “Lefkoşa’ya yol Atina’dan değil Ankara’dan gider” dedi.

Türkiye’nin temel amacının KKTC halkı ve hükümetine yardım etmek olduğunu da dile getiren Davutoğlu, Kıbrıs Türk halkı için iyi olan her şeyin kendileri için de iyi olduğunu belirtti.

Davutoğlu, tüm bu birlikteliğin Anadolu’dan gelecek su ile pekişeceğini de anımsattı.

Rum lider Anastasiadis’in ortak açıklama ısrarına ilişkin olarak da konuşan Davutoğlu, Güney’deki seçimlerin ardından liderlerin vakit kaybetmeden bir araya gelmesi gerektiğini, ancak bir yıllık kayıp bir zamanın bulunduğunu söyledi.

Yunanistan ve Türkiye’nin 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anlaşmasına göre iki garantör devlet olduğunu da anımsatan Davutoğlu, bu devletlerin ortak hareketinin iki toplumun huzuru için gerekli olduğunu söyledi.

2014’te bir çözüm olup olmayacağına ilişkin görüşünü de dile getiren Davutoğlu, “Gönül ister ki yarın bir çözüm olsun, 2013 bitmeden olsun. Yarım asrı aşan bir sorun var ama ne olursa olsun Türkiye her zaman KKTC’nin yanında olacak. Eğer bu müzakerelerde de yanıt alınamazsa başka alternatif çözüm yolları düşünülmeli” dedi.

Şu anki izolasyonlar ve imkanların tek taraflı monopolize edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Davutoğlu, bunun Türkiye – AB ilişkileri, NATO ile ilişkiler gibi süreçleri bloke ettiğini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.