1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''KKTC KUMAR ADASI DEĞİLDİR''
''KKTC KUMAR ADASI DEĞİLDİR''

''KKTC KUMAR ADASI DEĞİLDİR''

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, “KKTC kumar adası değil, medeniyetlerin buluşma noktasıdır” dedi.

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, “KKTC kumar adası değil, medeniyetlerin buluşma noktasıdır” dedi.

Kaşif, KKTC’de gerek hava ve deniz ulaşımında, gerekse bilgi teknolojileri ve bilişim alanında geleceğe yönelik ciddi yatırımlar arifesinde olduklarını söyleyerek, “KKTC bilişim adası haline gelirken, ulaşımda da Akdeniz’in kesişme noktası olabilmeli” ifadelerini kullandı.
 
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, en büyük hedefi, “KKTC’yi Ortadoğu ve Akdeniz’in en önemli transit merkezi” haline getirmek olarak açıkladı. Kaşif, bunun için, gerekli ulaştırma alt yapıları ve bilgi teknolojilerini KKTC’ye getireceklerinin altını çizdi.

Bakanlığından verilen bilgiye göre, bilişim dünyasının en büyük fuar organizasyonlarından olan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı\'nın açılışına katılan Bayındırlık ve Ulaştırma bakanı Ahmet Kaşif, CNN TURK’de Emin Çapa’nın “Paranın Gündemi” programına konuk oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanıtım filmiyle giriş yapılan programda Emin Çapa KKTC’yi sadece kumar ve deniz ile tanıdıkları özeleştirisinde bulunarak KKTC’ye yaptığı ziyaretten söz etti. Çapa KKTC için “inanılmaz bir yer biz sadece kumarla ve deniz ile hatırlıyoruz ama çok güzel bir ülke” ifadesini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de KKTC’nin sadece deniz ve kumar olarak görülmemesi gerektiğini ve orda kardeş bir ülke var olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Dileklerinizin hepsine katılıyorum. Tabi akla kumarın gelmemesi lazım. Kıbrıs tüm medeniyetlerin buluşma adası. Kardeşlik ve dostluk bağlarının ada üzerinde nasıl pekiştiğinin göstergesidir Kıbrıs. Teşekkür ediyorum sizlere.”

“KKTC BİLİŞİM ADASI OLABİLİR”

Program sunucusu Emin Çapa’nın “Bilişimi diğer sektörlerin taşıyıcısı olarak görüyoruz. Özellikle bilişim sektöründe Türkiye’yi bağlayıcı bir nokta olarak görüyoruz. KKTC’de böyle olabilir mi?” sorusuna Kaşif şu yanıtı verdi:

“KKTC’de bizim hedefimiz bilişim adası olmaktır. Ortadoğu’ya açılan tek adayız. Avrupa ve Anavatan Türkiye üzerinden Ortadoğu ülkelerine açılım yapmayı düşünüyoruz.

Biz bilişim için bir geçiş noktası olabiliriz. Bunun için alt yapımızın güçlenmesi lazım bunun için yola çıktık. Yeni yıla girmeden önce 2 yeni proje ile yola çıktık. KKTC’de gencinden yaşlısına, Kuzey’den Güney’e her vatandaşımızın bilişimin faydalarından yararlanmasını istiyoruz.”

“İLETİŞİM İÇİN YENİ GİRİŞİMLER…”

Kaşif teknoloji konusunda şunları söyledi:

“Aynen anavatanda olduğu gibi bizimde bilgi teknolojileri kurumumuz var tabiî ki esas otorite Bakanlık.
Bizim de devlet olarak bir sabit operatörümüz var. İki özel GSM operatörüyle birlikte 3 operatörümüz var. Rekabeti artırmak için insanımıza kaliteli ve ucuz hizmet için girişimlerde bulunuyoruz.”

“YOL ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

KKTC’deki yol çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Kaşif, “Şu an Anavatanımızın master planı çerçevesinde bir önceki hükümet döneminde başlatılan duble yol çalışmaları var. Elbette ki yolları yaparken insanlarımızın güvenliği için tedbirler alıyoruz. Alt yapıya çok önem veriyoruz. Küçük bir ülkeyiz. KKTC’nin en batısı ile en doğusu arası Karpaz’dan Yeşilırmak’a 2.5 saat sürüyor” dedi.

“İNATLA ÇALIŞACAĞIZ”

KKTC hava ulaşımı konusunda da bilgiler veren Kaşif, KTHY’nin kapandığını hatırlatarak, yeni bir havayolu şirketi için çaba harcandığını, bunun hükümet programında olduğunu da hatırlattı.

“Biz inatla böyle bir şirketin hayata geçirilmesi için adı KTHY olmasa da girişimleri başlattık” ifadesini kullanan Kaşif, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şuan THY, Atlasjet, Pegasus ve Onurair hizmet veriyor. Charter seferler var ama tarifeli seferler insanlarımız için çok önemli. KKTC’yi yurt sayan insanlarımız için bu seferlere ihtiyacımız var. Bazı seferler kalktı maalesef.

Özellikle Trabzon seferleri bizim için çok önemli. Karadeniz’ den KKTC’ye gelen yerleşen devlet kademelerinde önemli görevlere gelen çok vatandaşımız var.”

“LİMANLARIMIZ ÇÖZÜME HAZIR OLMALI”

Deniz ulaşımı ile ilgili de konuşan Kaşif, olası bir çözüme hazır olunması gerektiği üzerinde durdu. “Doğu Akdeniz’de bir sığınma adası olmamız lazım” ifadesini kullanan Kaşif, Gazimağusa limanındaki kötü görüntülerin ortadan kaldırılması için çalışma başlattıklarını belirtti.

Kalecik bölgesinde de bazı yatırımlar düşünüldüğünü belirten Kaşif, “Kalecik’te bazı liman yatırımları var. Hükümete geldiğimizde bir petrol kazası yaşadık. Bunların olmaması için o bölgeye yeni bir rıhtım ve liman yapılması ve kirli yükün buraya taşınması için çalışıyoruz. Gazimağusa limanının temizlenmesi için çalışıyoruz” dedi.

Kaşif, sözlerini “Olası bir anlaşma sonrası uluslararası gemiler gelecek. Daha iyi temiz ve hazırlıklı olmalıyız. Uluslararası tek limanımızdır Mağusa limanı.. Biz ara üs olmalıyız. O zaman KKTC’ye ekonomik açıdan katma değeri çok olacak. Sadece konteyner getirilen bir liman olmak istemiyoruz. Bizim uğraşımız o” diyerek noktaladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.