1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC ONDAN ZARAR ETTİ
KKTC ONDAN ZARAR ETTİ

KKTC ONDAN ZARAR ETTİ

KKTC ONDAN ZARAR ETTİ

A+A-

UBP milletvekili İzlem Gürçağ, çevre ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Gürçağ, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Girne Amerikan Üniversitesi arasındaki bal ormanlarına ilişkin işbirliğini onayladıklarını belirtti.

Ülkedeki ormanların tehlike altında olduğunu söyleyen Gürçağ, çam kese böceğinin ormanlara, insan sağlığına ve hayvanlara zarar veren bir böcek türü olduğunu anlattı.

Gürçağ, çam kese böceğinin zararları ile bilgi verdi.

Çam kese böceği ile zaman kaybetmeden mücadele edilmesi gerektiğini belirten Gürçağ, bu konuyu meclis gündemine getirmek ve uyarı yapmak istediğini söyledi.

“Şu anda 15-20 gün kimyasal mücadele yapmak istediğimiz sonuçları verecektir” diyen Gürçağ, bunun için kaynak bulunacağına inandığını belirtti.

Ara sokaklarda, yol kenarlarında birikmiş dallar, atıklar bulunduğunu söyleyen Gürçağ, bunların kaldırılmasına ilişkin mevzuatın belli olduğunu, uygulanması gerektiğini ifade etti.

Gelişigüzel konumlandırılan tabelaların, görüntü kirliliği ve trafikte tehlike yarattığını belirten Gürçağ, yasaların uygulanmasını istedi.

TÖRE

UBP milletvekili Zorlu Töre, “Berlin Duvarı’nın Yıkılışı, Batı ve Doğu Almanya’nın Birleşmesi” konulu konuşma yaptı.

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre Berlin duvarının yıkılışı, Batı ve Doğu Almanya’nın birleşmesi konusunda yaptığı konuşmasında, Berlin duvarının yıkılış tarihçesini anlatarak, duvarın ortadan kalkması ile iki Almanya’nın birleştiğini söyledi.

Töre, Berlin Duvarı’nın bir gecede, insanların kaçmasını önlemek için örüldüğünü, mayınlar döşendiğini, tel örgüler örüldüğünü belirtti.

İki Almanya’yı ayıranın rejim olduğunu söyleyen Töre, 1989’da duvarın yıkıldığını, 1990’da Almanya’nın birleştiğini anlattı.

SSCB’nin de dağılarak, 15 cumhuriyet kurulduğunu belirten Töre, “Bizi ayıran Lefkoşa’daki duvar Kıbrıs Türk halkını korumak için yapılmıştır. Bu duvarın Berlin’deki duvara benzer yanı yoktur. O utanç duvarıydı. Lefkoşa’daki duvar EOKA saldırılarından korunmak için yapıldı” diye konuştu.

Töre, “Kıbrıs’ta iki ayrı büyük halk var. İki ayrı ulusal kimlik oluşmuştur. Bizim durumumuz SSCB’de ayrılan Cumhuriyetler gibidir. Kimse Lefkoşa’yı Berlin duvarına benzetmeye kalkmasın o duvara çarpar” dedi.

ÇELER

TDP milletvekili Zeki Çeler, milletvekillerinin Genel Kurul’da bulunmamasını eleştirerek, Meclis Başkanı’ndan iç tüzüğün uygulanmasını istedi.

Çeler, çevre konusunda güncel konuşma yaptı.

Ülkede çevre konusunda geri olunduğunu söyleyen Çeler, başka ülkelerdeki uygulamaların gıpta ile izlendiğini belirtti.

Hükümetin yapacakları yanında, kişilere düşen görevler de bulunduğunu belirten Çeler, eğitim ve bilinçlendirme konularına önem verilmesini istedi.

Çeler, cezai kurumun işlemesi, denetimlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Çam kese böceği tehlikesine dikkat çeken Çeler, bunların ağaçlarda yüzde 60’a varan zararlara yol açtıklarını belirtti.

Çam kese böceği ile mücadelenin uzun süreli olması gerektiğini söyleyen Çeler, dört beş yıl süreyle havadan biyolojik mücadele yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Bu yıl ilaçlama yapılmamasının söz konusu olduğunu, TC ile yapılan beş yıllık protokolde buna bütçe ayrılmadığını belirten Çeler, bu nedenle yapılamayacak olan mücadelenin ormanlara büyük zarar vereceğini söyledi. Çeler, biyolojik mücadelenin sadece çam kese böceğine etki ettiğini ifade etti.

Çeler, “Derhal buna bütçe ayrılıp mücadelenin yapılmasını istiyoruz” dedi.

DİNÇYÜREK

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, tabelalar konusunun “multidisipliner bir anlayış” isteyen konu olduğunu, ilgili birimlerle çalışma başlattığını söyledi.

Çam kese böceği konusunda birkaç ay öncesinden çalışmalar yaptıklarını, bilimsel verilere dayanarak çalışmaların devam ettirildiğini belirten Dinçyürek, 54 tane izlem merkezi oluşturduklarını anlattı.

Dinçyürek, 50 bölgedeki alarm verecek aktivite olmadığının tespit edildiğini ifade etti.

Orman mühendislerinden görüş aldığını söyleyen Dinçyürek, mühendislerin, hemen havadan biyolojik mücadeleye ihtiyaç duyulduğu yönünde görüş bildirmediklerini belirtti.

TDP milletvekili Çeler’in çam kese böceği ile mücadele için bütçede kaynak ayrılıp ayrılmadığını sorması üzerine yeniden söz alan Dinçyürek, “Bu konudaki yol haritası bilimsel veriler ışığındadır. Önümüzde bir eylem planı var. Bu böcekle mücadele için bütçemizde yeterli kaynak vardır” dedi.

SOYER

CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, GSM’lere yapılan zamlar konusunda güncel konuşma gerçekleştirdi.

Soyer, eleştiri yapanların esası eksik olarak ortaya koyduğunu belirtti.

Soyer, “Lisans devri oldu. Buna bağlı sözleşmede GSM operatörlerine istediği zammı yapma imkanı tanındığını söylüyorlar. Bu doğru değildir. Sözleşmenin tek paragrafını okuyarak hareket ediyorlar” diyerek, söz konusu maddeyi okudu.

Azami fiyatı belirleyecek ve onaylayacak olanın operatörler değil bakanlık olduğunu söyleyen Soyer, azami sınırı aşmamak adına birbirleriyle yarışma içinde olmalarına olanak sağlandığını ifade etti.

Soyer, fiyat belirlenirken hayat pahalılığı (HP) oranındaki artış ve yurt dışında bu alandaki tarifelerin dikkate alınacağını ve operatörlerin de fikri alınarak azami fiyatın belirleneceğini belirtti.

Soyer, Avrupa’da en yüksek vergi oranı ve tarifelerde en ucuz olan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, bunun nedeninin şirketlerin karlılık oranından feragat etmeleri olduğunu ifade etti.

GSM’de yüzde 10 zammın sonlandırma ücretleri üzerinden yapılmasının yanlış olduğunu, dünyadaki tüm tarifeler düşerken ülkede zam yapıldığını ifade eden Soyer, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın burada devreye girmesi gerektiğini kaydetti. Soyer, devletin vergi kaybına uğradığına da işaret ederek, operatörler üzerinden yurtdışına çıkıldığı zaman yeni bir imtiyaz yaşandığını ve bu konuda operatörlerden ücret alınması gerektiğini belirtti.

Soyer, bu durumun Telefon Dairesi’ne sahip çıkılması gerektiğinin önemini ortaya çıkardığını vurgulayarak, Telefon Dairesi’nin daha etkin kılınması, rekabet edebilirliliğini yükseltilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Telefon Dairesi’nin güçlenmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Soyer, Türkiye’de vergilerin Avrupa’nın en yükseği ancak GSM’de tarifelerin en düşük ülke olduğunu, çünkü bu sektörde gelirlerin çok olduğunu işaret etti.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.