1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC... SAĞLIK... KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER...
KKTC... SAĞLIK... KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER...

KKTC... SAĞLIK... KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER...

Kan donduran görüntüler,

A+A-

 

Gazetenin Mağusa Tıp Merkezi ameliyathanesinden elde ettiği kan donduran görüntüler, ülkede insan sağlığına verilen önemi gözler önüne seriyor. Ameliyat sırasında sağa sola atılan kanlı bezlerden, pas tutmuş oksijen tüpünden, ameliyathanenin akıtan damından, ameliyat sonrası hastaya dikiş atan hemşireye ne kadar birçok olumsuzluk, insan yaşamı ile oynandığına delil niteliğinde

Ülkenin en tartışmalı konusu sağlık, insan yaşamının en önemli parçası olsa da hiçbir vicdanın kaldıramayacağı kadar göz ardı ediliyor

Devlet hastaneleri ve özel merkezlerden kamuoyunun sık sık şikayet ettiği sorunların başında gelen hijyen ve steril ortam konusunda, Mağusa Tıp Merkezi’nden elde ettiğimiz görüntüler durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Yerlere atılı kanlı bezlerden, hemşire odasında karınca tutan hellim bidonuna, paslı oksijen tüpünden küflü tavana, servislerdeki sigara paketlerinden, tarihi geçmiş ilaçlara kadar, insanın kanını donduran görüntüler, denetimsiz, başıboş ve ahlaksız hizmet anlayışının ürünü niteliğinde.

Eniz ORAKCIOĞLU

"Sağlık" insan yaşamının olmazsa olmazı. Bu küçük ülkede Sağlık sektörü en fazla tartışılan konuların başında geliyor. Devletten özele birçok kez sağlıkla ilgili sorunlar medyaya da yansırken, Yeni Bakış'ın Gazimağusa Tıp Merkezi'nden elde ettiği fotoğraflar adeta insanın kanını dondurur cinsten.

Kanlı gazalar yerlerde

Ameliyat sırasındaki yer alan bir fotoğrafta, doktor ve hemşireler hastaya müdahale ederken, ameliyat sırasında kullanılan gazaların sağa sola atılmış vaziyetteki görünüyor. Ameliyat sırasında kullanılan bu kanlı malzemelerin herhangi bir enfeksiyon veya başka bir olumsuzluğa yol açabileceğini ameliyatı yapan doktor ve personeli herhalde ameliyat masasında canını onlara emanet eden hastadan daha fazla biliyor olsa gerek.

Steril ortamdan eser yok

Ameliyathaneden elde ettiğimiz bir başka fotoğraf karesinde ise steril olması gereken bir mekanda olmaması gereken maddeler dikkat çekiyor. Karıncaların saldırısına uğramış bir hellim bidonu ve doktor veya personelinden birine ait bir paket tütün ve bu malzemeyi sigaraya dönüştürmeye yarayan makine ameliyathanedeki bir masa üstünde, o anda süren bir operasyonu izliyor!

Paslı oksijen cihazı, soyulmuş ameliyat masası

Yine Gazimağusa Tıp Merkezi'nin ameliyathanesine ait bir başka fotoğraf karesinde ise derisi soyulmuş ameliyat masası ve paslı oksijen tüpünün sterillikten uzak görüntüleri insana "Biz canımızı kime emanet ediyoruz?" dedirtiyor.

Çöpler ortaya saçılmış

Ameliyathaneden elde ettiğimiz bir başka fotoğraf karesinde ise bu kez steril olması gereken alanda sinek ve böcekler fink atıyor. Bunun yanında ecza depoları içinde rasgele atılmış dikiş malzemeleri ve ameliyat öncesi boşaltılmayan çöp kovaları, insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Ne ararsan var

Ameliyathaneyi yansıtan bir başka fotoğrafta, çakmak, cep telefonu, anahtarlık gibi eşyalar, insanların canını emanet ettiği ameliyathanede sağa sola atılı vaziyette duruyor. Steril olmayan maddeler ameliyat sırasında mekan içindeki bir masa üzerinde sahibinin işini tamamlamasını bekliyor.

“Dikişleri hemşire atıyor”

Ameliyathanedeki içler acısı durumu yansıtan fotoğraf karelerinden belki de en can alıcısı ise, ameliyat sonrası görevini tamamlamadan hastayı bırakıp ayrılan doktorun yerine ameliyat yarasına dikişi görevli hemşirenin atması. Fotoğraf karesindeki görüntü bununla da kalmıyor. Mesleği gereği ameliyat tamamlanana kadar orda olması gereken doktor yerine hemşirenin dikiş operasyonu yapması ve kendisini izleyecek yetkili biri olması gerekirken ameliyathaneye operasyon sırasında girmesi söz konusu olmayan birinin durması işin çığırından çıktığını gösteriyor.

Denetimler engelleniyor!

Yeni Bakış’ın elde ettiği bilgilere göre, Mağusa Tıp Merkezi yönetiminin üst düzey hemşirelerin hatalarına göz yumması ile hijyen sorunları görmezden geliniyor.  Hemşirelerin görevlerini yapmamasına bu durum sebebiyle doktorlar da müdahale edemiyor. Öğrenilen bir başka bilgiye göreyse, ISO denetimleri yapılmasının önüne türlü bahanelerle engel olunuyor. Merkezin bu haldeyken ISO denetimlerinden geçmesi mümkün değil. Ameliyathane teftişleri yapılamazken, hataların farkında olunmasına karşın resmen göz yumularak, insan sağlığı ile oynanıyor. rağmen göz göre göre insanların sağlığıyla oynanıyor.

Tarihi geçmiş dikişler ölüm sebebi

Özellikle ISO sertifikalarının devamlılığı için yetkililerin önlenmesindeki en büyük sebeplerden birinin de tarihi geçmiş dikiş ile yapılan bir operasyonlar olduğu öğrenildi. Yüksek ihtimal ağır enfeksiyon ve hatta ölüm ile sonuçlanabilen tarihi geçmiş dikiş kullanımı, büyük bir suç.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.