1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL!
KKTC ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL!

KKTC ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL!

“KIBRIS TÜRK HALKININ SAĞLIĞI ÖNEMLİ DEĞİL Mİ?”

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, çöpten elektrik üretmenin ülke şartlarına uygun olmadığını, yanlış bir tercih olduğunu kaydetti.

Yetkili makamlar tarafından yapılan açıklamalarda bu konuda mart ayı ortasında ihaleye çıkılacağının belirtildiğini anımsatan Hüdaoğlu, çöpten elektrik üretmek için çok yüksek ısıda yanma işlemini yapabilecek fırınlar kullanıldığını, bunun da maliyeti artırdığını, daha düşük derecede yakma işlemi yapıldığında ise bilinen en kanserojen madde olan Dioxin’in açığa çıktığını vurguladı.

TDP Basın Bürosu aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Hüdaoğlu, Avrupa ve Amerika’da bu amaç için inşa edilen birçok tesisin kullanılmadan terk edildiğini, ABD’nin yakma işlemlerini okyanus ortasında gerçekleştirdiğini, hatta kullanılmayan tesislerin hareketli macera filmlerinin setleri olarak kullanılmakta olduğunu anımsattı.

“Kuzey Kıbrıs’ın böyle bir yanlış yatırım lüksü yoktur” diyen Hüdaoğlu, bu risklerin yanı sıra çok iyi planlanmaması durumunda yakın bir gelecekte ülkeye bölge ülkelerden çöp ithal etmek zorunluluğu doğabileceği yönündeki endişelere de katıldıklarını belirtti.

Halk sağlığı uzmanları ile çevre mühendislerinin de bu uygulamanın yanlış olduğuna yönelik açıklamaları olduğunu anımsatan Hüdaoğlu, uzmanların uyarılarına rağmen bu konuda ısrar edilmesinin çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini bildirdi.

Yetkili makamların “Biz para harcamayacağız, ancak üretilen elektrik devlet tarafından satın alınacak” açıklaması yaptıklarını belirten Hüdaoğlu, “Bunun maliyeti ne olacaktır. Yoksa bu da mı halkın sırtına yüklenecektir” diye sordu.

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu şunları kaydetti:

“Toplum olarak katı atık-çöp konusunda öncelikle ayrıştırma, yeniden kullanım ve yeniden üretim koşullarını sağlamamız gerekir. Elektrik üretimi konusunda da temiz ve yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi konusunda çok hantal kaldığımız ortadadır. Yıl içindeki güneşli hava oranı bizden çok daha düşük olan Almanya’da elektriğin yüzde 60-70 i güneş enerjisinden elde edilmektedir. Yetkililer bu konuda üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.”

“TARLADAN SOFRAYA GÜVENLİ GIDA ŞART”

TDP Genel Sekreteri Dr. Suphi Hüdaoğlu, tarladan sofraya kadar güvenli gıda sağlanmasının hükümetlerin görevi olduğunu, ancak KKTC’de bu yönde alınacak daha çok uzun bir yol olduğunu da belirtti.

Ürünlerin tarladan-çiftlikten sofraya kadar her aşamada kontrol edilmesi ve her adımın gıda güvenliği ve standartlarına uygun olması gerektiğini kaydeden Hüdaoğlu, bunun için de sertifikalandırmanın önemine dikkat çekti.

Halk sağlığı için organik tarıma geçilmesi gerektiğini, birçok Avrupa ülkesinde yüzde 75-80 oranlarında organik tarım yapılırken Kuzey Kıbrıs’ta bu oranın ‘binde’ olarak ifade edilmesinin üzüntü verici olduğunu kaydeden Hüdaoğlu, bu yolla hem üreticilerin, hem de tüketicilerin sağlığının korunacağını; ayrıca kuşkuların ortadan kalkması ile de iç piyasanın hareketleneceğini ifade etti.

Günümüzde halen kimyasalların kullanılmasının kabul edilemez olduğunu  belirten Hüdaoğlu, bu konuda herkese görev ve sorumluluk düştüğünü, halkın da hükümet üzerinde baskı unsuru olması gerektiğini kaydetti.

“KIBRIS TÜRK HALKININ SAĞLIĞI ÖNEMLİ DEĞİL Mİ?”

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, Mağusa Limanı’na ithal ve ihraç malları test etmek için laboratuar kurulması yönündeki çalışmaları da değerlendirdi ve ithal edilen ürünlerin kontrolden geçirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Yurtdışına gönderilen ürünlere limanda test yapılmasının yerli halka bir anlamda hakaret anlamı taşıdığını da ifade eden  Hüdaoğlu, “Ülkemdeki insanlar zehirlenebilir, ancak ‘ben ihraç edeceğim ürünleri test ederek göndereceğim’ anlayışı kabul edilebilir değildir. Kıbrıs Türk halkının sağlığı önemli değil mi? Bu testler ürün tarlada iken yapılmalıdır” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Hüdaoğlu, 19 Nisan’da gerçekleştirilecek seçimleri bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın kazanacağını iddia etti.

Cumhurbaşkanı adaylarının halk önünde demokratik bir şekilde tartışma ihtiyacı olduğunu, bu tartışma olmadığı için bazı adayların kampanyalarında semboller ve ayrıntılar üzerinden birbirlerini kötüleme çabasına girdiklerini kaydeden Hüdaoğlu, toplumun beklentisinin adayların her konudaki görüşleri ve vizyonlarının somut şekilde tartışılacağı ortamların yaratılması olduğunu ekledi.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.