1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC ŞEHİTLERİNİ BÖYLE ANDI
KKTC ŞEHİTLERİNİ BÖYLE ANDI

KKTC ŞEHİTLERİNİ BÖYLE ANDI

KKTC ŞEHİTLERİNİ BÖYLE ANDI

A+A-

LEFKOŞA ŞEHİTLER ANITI ÖNÜNDE TÖREN DÜZENLENDİ

EROĞLU: “SİZİN FEDAKARLIKLARINIZ VE CESARETİNİZ SAYESİNDE, BU TOPRAKLAR VATAN OLMUŞTUR”

AKÇA: “KUTSAL HATIRANIZ GELECEK NESİLLER TARAFINDAN DAİMA HATIRLANACAK VE YAŞATILACAKTIR”

SAVAŞ: “KIBRIS TÜRK HAKLI BUGÜNKÜ HÜR VE DEMOKRATİK ORTAMDA YAŞAMASINI BORÇLU OLDUĞU SİZLERİ VE GÖSTERDİĞİNİZ KAHRAMANLIKLARI ASLA UNUTMAYACAK”

ŞEHİTLER AKM’DE DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor. 

21-15 Aralık Şehitler Haftası nedeniyle ilk tören Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde saat 09.30’da yapıldı.

Anma töreninin ardından, şehitler için Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi.

 

Törenlere, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral İsmail Serdar Savaş ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral İlyas Bozkurt, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer askeri erkan, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği yetkilileri ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri ve temsilcileri, diğer dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.

LEFKOŞA ŞEHİTLER ABİDESİ ÖNÜNDEKİ TÖREN

Lefkoşa Şehitler Abidesi önündeki törende, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasının ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Anma töreninde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş anıt özel defterini imzaladı.

 

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz,

Sizler, Kıbrıs Türk halkının yaşam ve özgürlük haklarına yapılan vahşet dolu saldırılara dur demek ve hak ettiği özgür, bağımsız ve insanca yaşama hakkını elde etmesi amacıyla canınızı seve seve feda ederek, şahadet mertebesine ulaştınız.

51 yıl önce böyle bir günde, Kıbrıs Türklerin topyekun yok etmek ve adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla ada genelinde başlatılan Rum saldırılarına, Türk Mukavemet Teşkilatı çatısı altında dur diyerek, tam bir destanımsı mücadele ile adadaki Türk varlığını korudunuz.

Sizin fedakarlıklarınız ve cesaretiniz sayesinde, bu topraklar vatan olmuştur. Bugün özgürce ve bağımsız yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sizler de huzur içinde yatıyorsunuz.

Bugünlere ulaşmamızı sağlayan bu efsanevi mücadelede, başta gazilerimizi şükranla, siz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhlarınız şad olsun.”

1419164804.jpg

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz,

Kıbrıs Türk halkının  verdiği bağımsızlık ve varoluş mücadelesinde kanınızı ve canınızı korkusuzca feda ederek, mukaddes şahadet mertebesine eriştiniz.

Büyük Türk ulusunun şanlı tarihinde yerini alan siz şehitlerimizi bugün bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Kutsal hatıranız gelecek nesiller tarafından daima hatırlanacak ve yaşatılacaktır.

Bu duygularla aziz hatıranız önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

 

KORGENERAL SAVAŞ

KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ise Anıt Özel Defteri’ne şunları aktardı:

“Aziz şehitlerimiz,

Tarihte eşine az rastlanan bir zulüm ve haksızlığa uğramış Kıbrıs Türk halkını, bağımsızlık ve özgürlüğe kavuşturmak için canlarınızı vererek, mukaddes şehitlik mertebesine eriştiniz.

Sizler, her Türk evladının, canını, vatanını, şanlı bayrağı ve bağımsızlığı için gözünü kırpmadan feda edeceğini tüm dünyaya gösterdiniz.

Kıbrıs Türk haklı bugünkü hür ve demokratik ortamda yaşamasını borçlu olduğu sizleri ve gösterdiğiniz kahramanlıkları asla unutmayacak ve aziz hatıranızı sonsuza dek yüreklerinde yaşatacaktır.

Yüce Türk milleti ve onun bağrından çıkan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birer mensubu olarak bizler, uğruna canınızı verdiğiniz vatan topraklarını, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kanımızın son damlasına kadar koruyacak ve tertemiz kanlarınızla renk verip özgür kıldığınız şanlı bayrağımızı göklerde dalgalandırmaya devam edeceğiz.

Sizleri minnet, şükran ve özlem duygularımızla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNE DAİR KONUŞMA

Anıt özel defterinin imzalanması ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) Piyade Kurmay Binbaşı Mahmut Gergin törende günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.

Bugünün, ENOSİS hayalleriyle yaşayan Rum-Yunan ikisinin Kıbrıs Türk halkına zulmettiği, acıların ve gözyaşlarının sel olduğu Kanlı Noel’in 51. yıldönümü olduğuna dikkat çeken Gergin, Rumların, BM ve dünyanın gözleri önünde Kıbrıs Türk halkına karşı insanlık suçu işlediklerini söyledi.

1419165061.jpg

“KIBRIS TÜRK HALKININ YAŞADIKLARI, YENİ NESİLLERE ANLATILMALI”

Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesinin asla unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Gergin, Kıbrıs Türk halkının yaşadıklarının çarpıtılmadan yeni nesillere anlatılması gerektiğinin vurguladı.

Mücadele tarihi hakkında bilgi veren Gergin, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti ve 1963’te başlayan olayları anlattı.

Geçmişten bugüne Rumların, Kıbrıslı Türklere bakış açısında hiçbir değişiklik olmadığına işaret eden Gergin, Akritas planına değinerek, 1963’te başlayan zulüm ve katliamların 11 yıl sürdüğünü anımsattı.

20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Mutlu Barış Harekatı’yla Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuştuğunu ifade eden Gergin, 1974’te sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Rumların da can ve mal güvenliğinin tesis edildiğini belirtti.

“ONURLU VE YAŞAYABİLİR BİR ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAK HERKESİN GÖREVİ”

Gergin, mücadelede şehit düşenlerin asla unutulmayacağını vurgulayarak, onurlu ve yaşayabilir bir çözüm için çalışılmasının herkesin görevi olduğuna dikkat çekti.

Hiç kimsenin Kıbrıs Türk halkının hoşgörüsünün sonsuz olduğunu zannetmemesi gerektiğini de ifade eden Binbaşı Mahmut Gergin, yeri ve zamanı geldiğinde, yine ayni mücadelenin sürdürülebileceğini söyledi.

Gergin, Kıbrıslı Türklerin geçmişi asla unutmayarak, toprağından, bayrağından, özgürce yaşama hakkından vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, “şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.

Gergin’in konuşması ardından Lefkoşa Şehitler Abidesi önündeki tören sona erdi.

ŞEHİTLER AKM’DE DÜZENLENEN PROGRAMLA ANILDI

Lefkoşa Şehitler Abidesi önündeki törenin ardından, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde de şehitleri anma programı düzenlendi.

AKM’deki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Anma töreninde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan birer konuşma yaptı.

BORA

Törende ilk sözü alan Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Rum EOKA’cıların 1 Nisan 1955’te fiilen eyleme geçtiklerini anımsatarak, Kıbrıs Türklerinin mücadele tarihi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Bora, Rumların Kıbrıslı Türklere yaptığı zulümlere karşı ise 1 Ağustos 1958’de TMT’nin kurulduğunu anlattı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960 yılında ilan edilmesi ardından, Rumların Akritas planını hayata geçirmek için 21 Aralık 1963’te Kanlı Noel denilen olayları başlattıklarına dikkat çeken Bora, bugün Kanlı Noel’in 51. yıldönümü olduğunu söyledi.

“KIBRIS TÜRKLERİ TARİHLERİ BOYUNCA UTANÇ VERİCİ SALDIRILARA ASLA İMZA ATMADI”

Rumların Kıbrıs’ın tümünü ele geçirmek için çalıştığını ve hala çalışmaya devam ettiklerine dikkat çeken Bora, Rumların Kıbrıslı Türklere yaşattıklarını anlatarak, Kıbrıs Türklerinin Rum zulümlerine karşı mücadele ettiklerini, ancak tarihleri boyunca utanç verici saldırılara asla imza atmadıklarını söyledi.

Kıbrıslı Türklerin haklı ve onurlu mücadelelerini yıllarca sürdürdüklerini ancak, ikilli görüşmelerden bir sonuca ulaşılamadığını anlatan Bora, Kıbrıs Türklerinin AB aracılığıyla bitirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Rumların savaşta elde edemediklerini, bugün başka yollardan elde etmeye çalıştıklarını ifade eden Bora, “bizleri içten çökertmeye çalışıyorlar” dedi.

Rumların Kıbrıslı Türklere yaşattıklarının, şehitlerin ve yaşanan olayların unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz Bora, Kıbrıs Türk halkını bugünlere getirenleri minnet ve şükranla andıklarını söyledi.

Bora, tarihin tekrar tekerrür etmemesi için gerekli dersin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

ERSAN

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan da törende yaptığı konuşmada, bugünün toprağı vatan yapan, Kıbrıs Türk mücadele şehitlerini anma günü olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türklerinin, Rumlar tarafından yıllarca horlandığını, itilip, kakıldığını, katledildiğini söyleyen Ersan, Kıbrıs Türklerinin direnmekten vazgeçmeyerek, mücadeleyi sürdürdüğünü, haklı davasına sahip çıkarak, Anavatan Türkiye’ye her zaman güvendiğini kaydetti.

1960’ta kurulan ortaklık Cumhuriyeti’ne rağmen, Rumların Enosis’i gerçekleştirmek için 1963’te Kıbrıslı Türklere karşı Akritas planını uygulamaya başladıklarını anlatan Ersan, Kıbrıs Türklerinin yıllarca süren zulme karşı birlik ve beraberlik içinde mücadele ettiğini belirtti.

Kanlı Noel diye adlandırılan 21 Aralık 1963’te gerçekleştirilen katliamlarda öldürülen Kıbrıslı Türklere dikkat çeken Ertan Ersan, Rumların insanlık dışı kuşatmasının 11 yıl sürdüğüne işaret etti.

Kıbrıslı Türklerin özellikle 1963-1974 arasında çok büyük acılar çektiğini vurgulayan Ersan, Kıbrıslı Türklerin tüm bunlara rağmen mücadelesini sürdürdüğünü, bayrağını asla indirtmediğini, minarelerinden ezan sesini susturtmadığını anlattı.

Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’yla özgürlüğüne kavuştuğunu vurgulayan Ertan Ersan, Kıbrıs Türklerinin o günden bu yana kendi vatanında, başı dik,Bayrağının gölgesinde yaşadığını söyledi.

“ONURLU VE YAŞAYABİLİR BİR ANLAŞMA İÇİN ÇALIŞMAK HERKESİN GÖREVİ”

Onurlu ve yaşayabilir bir anlaşma için çalışmanın herkesin görevi olduğuna vurgu yapan Ersan, genç nesillere tarihin öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasına “Bizler savaş istemiyoruz, savaş kötüdür. Türk askeri özgürlüğümüzün devamıdır. Aziz şehitlerimiz, KKTC’nin tapusudur” şeklinde devam eden Ertan Ersan, Rumlarla, iki kesimli, ayrı bölgeli, eşit haklara sahip olarak yaşamak istediklerini kaydetti.

Ersan konuşması sonunda, İngiltere’de yaşayan bir şehit kızının mektubunu ve Kemal Durmaz’ın şehitler için yazdığı şiiri okudu.

1419165076.jpg

AKM’deki tören, Türk Maarif Koleji’nin Şiir Tablosu’yla tamamlandı.

İLÇELERDE DE TÖREN DÜZENLENDİ

Varoluş mücadelesinde şehit düşenler başkent Lefkoşa’nın yanısıra tüm ilçelerde de düzenlenen törenlerle anıldı.

Gazimağusa’daki tören Şehitler Anıtı önünde gerçekleşti. Tören protokol sırasına göre Anıta çelenklerin konmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Törende günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı Çanakkale Ortaokulu öğretmenlerinden Sıdıka Aktu yaptı.
1974 Barış Harekatına kadar verilen mücadeleyi anlatan Aktu, konuşmasında gençlere seslenerek “Devletimizden, egemenliğimizden ve bayrağımızdan asla vazgeçmeyin’ dedi.
Çanakkale Ortaokulu öğrencilerinden Ayla Tunççağ da ‘Bir Rüzgar Esiyordu’ adlı şiiri seslendirdi. 4.Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Murat Osma da mücadele yıllarının unutulmaması gereğine vurgu yaparak “Hiçkimse Kıbrıs Türkünün hoşgörüsünün sonsuz olduğunu sanmasın, yeri geldiğinde aynı mücadeleyi sürdürmeye hazırız” şeklinde konuştu.

Girne’deki tören ise Girne Deniz Şehitliği’nde yer aldı. Girne Amerikan Koleji Öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından, Sahil Güvenlik Komutanlığından Deniz Üsteğmen Mustafa Hacımustafa günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

21 Aralık’ın Kıbrıs Türkünün hatırlamak istemediği fakat asla unutmaması, unutturmaması gereken önemli tarih olduğuna vurgu yapan Hacımustafa, Kıbrıs Türk Halkının tüm yaşananlara rağmen, tüm dünyanın gözü önünde, barış elini uzatıp ”geçmişi unutmaya hazırız” diyebildiğini ancak, karşısında kendi kadar hoşgörülü bir halk bulamadığını anımsattı.

Güzelyurt’taki tören, Kaymakamlık karşısındaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.
Garnizon Komutanlığı’ndan Piyade Teğmen Bekir Serdar Kaya, vatanın ilelebet korunacağına ve özgürlükten asla ödün verilmeyeceğine işaret etti.
Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Tarih Öğretmeni Mehmet Karamanoğlu da, Kıbrıs Türk halkının adada var olma uğruna onurlu ve uzun soluklu mücadelesinin hala sürdüğünü belirterek, Kıbrıs Türkü’nün egemenlikten taviz vermeden siyasi, ekonomik, idari ve eğitim alanlarında kendini geliştirmesinin önemine vurgu yaptı. Tören, Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Öğrencisi Mislina Bozkurt’un ‘Yüzbaşım’ adlı şiiri okumasıyla sona erdi.

İskele’deki tören ise Larnaka Şehitler anıtı önünde yer aldı.
İskele Ticaret Lisesi Tarih Öğretmeni Amber Sesigüzel, Rumların ENOSİS hayalini gerçekleştirmek amacıyla adada acımazsızca katliamlar yaptığını anlatarak milli mücadele yıllarında, vatan uğruna hayatını seve seve feda eden şehitleri rahmet ve saygıyla andıklarını ifade etti.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından Piyade Üsteğmen Ali Özüak da, Rumların Akritas planını uygulamak ve adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla katliamlar yaptığını anımsatarak, geçmişin çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.
Tören bölge okul öğrencilerinin okudukları şiirler ile sona erdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.