1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC ŞOKTA!
KKTC ŞOKTA!

KKTC ŞOKTA!

TC, KKTC'ye parayı kesti!

A+A-

Züleyha Karaman

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ekonomik programlarında özelleştirilmesi hedeflenen, ancak bu yönde hiçbir faaliyet yapılmayan kurumlara, 2016 bütçesinde ödemek ayrılmadı.

Yap-işlet-devret modeli uygulanması öngörülen projelere, Türkiye Cumhuriyeti yardımı da yok. Bunların başında, limanlar, su, telefon ve elektrik dairesi geliyor.

Yap-işlet-devret yöntemiyle özelleştirilmesi veya işletme hakkı devri düşünülen, limanlar, su, telefon ve elektrik dairesiyle ilgili alanlara 2016 bütçesinde ödenek ayrılmaması, bu dairelerin geleceğini etkiliyor.

Ulaştırma Bakanlığı bütçesi Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde önceki gün görüşülürken, komite başkanı Ferdi Sabit Soyer, Telefon Dairesi’nin ödeneğinin bütçede yer almamasından Tel-Sen’in üzüntü duyduğunu belirterek, Telefon Dairesi ile ilgili projesinin yedek bütçe içerisinde olmasını talep etmişti.

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, Tel-Sen’in endişelerinin kendisine de ulaştığını, fakat bunun Maliye Bakanlığı tarafından alınan bir karar olduğunu ifade ederek, Telefon Dairesi’nin herhangi bir ödeneği olmamasından dolayı dairelerinin geleceği ile ilgili endişe duyduklarını bildiğini söylemişti.

Türkiye, 2013’den bu yana, reform destekleme ödeneği yapıyor. Ekonomik protokollerde öngörülen programlar hayata geçtikte, Türkiye ödeme yapıyor. Ekonomik Programın iki ayağı var, buna göre KKTC reform yapacak, Türkiye’de yardımlarını verecek. 2013-2015 programında öngörülen reformlar hayata geçmediği için hükümet 2014’ü 400 milyon TL bütçe açığı ile kapatmıştı. Ekonomik program 2015 ile birlikte bitiyor, program uygulanmadığı gibi, yeni bir ekonomik program da imza aşamasında değil.

Yeni bütçede limanlar, su, telefon ve elektrik alanlarına kaynak aktarılmadı. Bütçe sıkıntısı nedeniyle sıkıntı yaşayan, personel ve bina sorunu olan Telefon Dairesi’ni, ödenek ayrılmaması nedeniyle daha da sıkıntılı günler bekliyor.

YARDIM HEYETİ DE ÖDENEĞİ KESTİ

Maliye Bakanlığı’nın 2016 bütçesinde limanlar, su, telefon ve elektrik alanlarına kaynak aktarmamasının yanında, TC Yardım Heyeti de bu alanlardaki projelere artık kaynak sağlamıyor. Yap-işlet-devret modeli uygulanması öngörülen dairelerle ilgili bakanlıklardan yapılan projeler, Yardım Heyeti’nde kabul görmüyor ve kaynak sağlanmıyor.

Yap-işlet-devret modeli uygulanması öngörülen projelere, Türkiye Cumhuriyeti yardım aktarmıyor.

Türkiye ile KKTC arasında,  İrsen Küçük’ün başbakanlığı döneminde imzalanan ve Özkan Yorgancıoğlu’nun başbakanlığı döneminde de sürdürülen 2013-2015 Ekonomik Protokolü’nde, elektriğin dağıtımının özelleştirilmesi, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi, limanların özelleştirilmesi, Türkiye’den gelecek suyun yönetimin özelleşmesi ve Ercan Havalimanı’nda olduğu gibi işletme hakkı devrinin yapılması öngörülüyordu. 

Halkın Sesi

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum