1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC.. VATANDAŞ TEDİRGİN! POLİS ENDİŞELİ!
KKTC.. VATANDAŞ TEDİRGİN! POLİS ENDİŞELİ!

KKTC.. VATANDAŞ TEDİRGİN! POLİS ENDİŞELİ!

Kredi Kartı Dolandırıcılığının Boyutu Büyüyor!

A+A-

Kredi kartı dolandırıcılığının boyutu genişliyor. Girne’deki olayda dolandırılan sayısı 25'ten 27'ye yükseldi. Polis sayının artmasından endişeli...

Şebeke var, yasa yok

Ceza Yasası’nda, ‘Örgütlü ve Organize Suçlar Yasası’ bulunmamasının, KKTC’nin en büyük yasal eksikliklerinden olduğuna dikkat çekilirken, ülke her yeni günde farklı şebekelerle karşı karşıya kalıyor.

ŞEBEKELER TÜREDİ:

Girne’de müşterilerin kredi kartı bilgilerini kopyalayarak banka hesaplarından sahtekarlıkla para çektiği iddia edilen zanlı Hasan Atik, Kutay Geçit ve Salih Özcan, dün Girne Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılarak, tutuklandı.  Olayla ilgili mahkemeye bulguları aktaran polis, zanlılar hakkında, “Sahte evrak düzenleme” ve “Sahte belgeyi tedavüle sürme” suçları getirildiğini belirtti.

YASASI YOK:

Ülkede, organize suç işleyen kredi kartı şebekesinin ortaya çıkmasıyla, organize suçun Ceza Yasası’nda yer almadığı gündeme geldi. Hukukçular ise, organize dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle tutuklanan şahıslar aleyhine getirilecek suçun, Ceza Yasası’nda bulunmadığına vurgu yaptı.

Ülkemiz her yeni günde farklı şebekelerle buluşuyor. Bu şebekelerin suçları ile ilgili olarak ise yasal mevzuatta ciddi sorunlar olduğu göze çarpıyor.  Son olarak Girne’ye bağlı Boğazköy’de Hasan Atik’e ait iş yerinden alışveriş yapan 25 kişiye ait kredi kartı belgilerini kopyalayarak, yurt dışından banka hesaplarından para çektikleri iddia edilen zanlılar Hasan Atik, Kutay Geçit ve Salih Özcan, dün Girne Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılarak, tutuklandı.

SUÇ VAR YASA YOK

Ülkede, organize suç işleyen kredi kartı şebekesinin ortaya çıkmasıyla, organize suçun Ceza Yasası’nda yer almadığı gündeme geldi. Hukukçular ise, Ceza Yasası’nda bilişim ve kredi kartı suçlarıyla ilgili özel bir düzenleme olmadığı, teknolojinin üst seviyeye geldiği bu çağda Ceza Yasası’nın yetersiz kaldığına dikkati çekiyor.

KKTC Ceza Yasası’nda organize suçun yer almadığını belirten Av. Mevsimler, organize dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle tutuklanan şahıslar aleyhine getirilecek suçun, Ceza Yasası’nda bulunmadığına vurgu yaptı. Avukat Muhabbet Mevsimler, mevcut yasal boşluklar nedeniyle, kredi kartı dolandırıcılığıyla ilgili tutuklanan şahıslar hakkında, ‘başkasının kimliğine bürünme ve sahtekârlıkla para temini’ suçları getirilebileceğini belirtti.

“İNGİLİZ ZAMANINDAN KALMA YASAYLA ÇÖZÜLEMEZ”

KKTC’de ‘Organize ve Örgütlü Suç Yasası’ veya ‘Toplu Birlikte Hareket Eden Yasası’nın mevcut olmadığına dikkati çeken Av. Mevsimler, “Sadece suça iştirak edenler, Ceza Yasası Madde 20 adı altında suç ortağı olarak atfedilir” dedi.

Bilindiği gibi, ülkede kredi kartı şebekesinin türediğinin 2013 yılı Nisan ayında ortaya çıkmasıyla, o dönem tutuklanan şahıslar aleyhinde de, sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme ve sahtekârlıkla para temini suçları getirilmiş ve kredi kartı şebekesi çökertilememişti.  Avukat Mevsimler, İngiliz döneminden kalmaya yasanın güncellenmesi ve bilişim suçları yasasının geçmesi gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra Türkiye ile adli yardımlaşma konusunda da uluslar arası bir anlaşmaya da ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Mevsimler, “dolayısıyla mevcut koşullarda İngiliz zamanından kalma yasa ile bu olay çözülemez” dedi.

“ÜLKEMİZDE ORGANİZE SUÇLARLA İLGİLİ YASA YOK”

Ceza Yasası’nda, ‘Örgütlü ve Organize Suçlar Yasası’ bulunmamasının, KKTC’nin en büyük yasal eksikliği olduğuna dikkat çekildi.

KKTC’de ortaya çıkan ‘kredi kartı şebekesi’ olayı ile ilgili ülkenin önde gelen avukatlarından Muhabbet Mevsimler, Detay'ın haberine göre çarpıcı açıklamalarda bulundu.

mevs.jpg

MEVSİMLER: “KKTC ORGANİZE SUÇLARDA YETERSİZ”

Muhabbet Mevsimler, 2000’li yıllardan beri Türkiye’de işlendiği bilinen söz konusu bilişim suçlarıyla ilgili KKTC Ceza Yasası’nda halen ciddi eksiklikler olduğuna dikkati çekti. Avukat Mevsimler, örgütlü suçlara karşı, KKTC’nin yasal boşluk bakımından hazırlıksız, yetersiz ve donanımsız olduğuna vurgu yaptı.  

 KKTC’nin tanınmamasından ötürü, yabancı ülkelerle temasa geçilemediği ve bu nedenle adli anlaşma yapılamadığına işaret eden Mevsimler, KKTC’nin uluslar arası boyutta yetersiz kaldığını anlattı.  Avukat Mevsimler, bununla birlikte KKTC’nin iç hukukta kendi halkına dönük bu gibi suçlarda, mevzuatların olmamasının da yasal boşluk doğurduğuna dikkati çekti.   Dolayısıyla suçluları yargılamakta sorunlar bulunduğuna işaret eden Av. Mevsimler, “Ülkemizde su yüzüne çıkan şebeke olayında, kendi ceza mevzuatımızın uygulanması zorlama bir durumdur” dedi.

“ORGANİZE SUÇ GETİRİLEMİYOR”

KKTC Ceza Yasası’nda organize suçun yer almadığına da dikkati çeken Av. Mevsimler, organize dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle tutuklanan şahıslar aleyhine getirilecek suçun, Ceza Yasası’nda bulunmadığını vurguladı.

KKTC’de ‘Organize ve Örgütlü Suç Yasası’ veya ‘Toplu Birlikte Hareket Eden Yasası’nın mevcut olmadığına dikkati çeken Av. Mevsimler, “Sadece suça iştirak edenler, Ceza Yasası Madde 20 adı altında suç ortağı olarak atfedilir” dedi.

“ORGANİZE SUÇA ‘SAHTE EVRAK DÜZENLEME’ VE ‘SAHTE BELGEYİ TEDAVÜLE SÜRME’ SUÇU”

Girne-Boğazköy’de Hasan Atik’e ait iş yerinden alışveriş yapan 25 kişiye ait kredi kartı belgilerini kopyalayarak yurt dışından banka hesaplarından para çektikleri iddia edilen zanlılar Hasan Atik, Kutay Geçit ve Salih Özcan, dün Girne’de yargı huzuruna çıkarılarak tutuklandı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Fügen Ulutekin huzurunda görüşülen tutukluluk duruşmasında Başsavcılık adına Emine Taşkın, Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’nde görevli polis memuru Mehmet Tunceli’yi tanık olarak dinletti.

Olayla ilgili bulguları aktaran Mehmet Tunceli, zanlı Hasan Atik, Kutay Geçit ve Salih Özcan’ın “Sahte evrak düzenleme” ve “Sahte belgeyi tedavüle sürme” suçundan methaldar olduğunu söyledi.

k1-008.jpg

Tunceli, 18 Şubat 2015 tarihinde şubeye gelen bir şahsın kendisine ait kredi kartından rızası dışında 6 bin 71 TL çekiliş yapıldığı ihbarında bulunduğunu söyledi. Yapılan incelemede 4 farklı bankaya ait kartlardan toplam 25 farklı kişinin hesabından 12 bin TL para çekildiğini aktaran Mehmet Tunceli, yapılan araştırmada tüm kartların zanlı Hasan Atik’in işletmeciliğini yaptığı iş yerinden çekiliş yaptığının tespit edildiğini kaydetti.

Mali Polis ekiplerinin 25 Şubat tarihinde Boğazköy’de bulunan işyerine gittiklerini anlatan Tunceli, iş yerinde yapılan incelemede pos cihazları ile 1 adet Laptopun emare alındığını, zanlı Hasan Atik’in evinde yapılan aramada ise 1 adet masaüstü bilgisayar ve harici disk bulunarak emare olarak alındığını belirtti.

k2-007.jpg

Mehmet Tunceli, Laptopta yapılan inceleme sonucunda MSR605 ve MSR606 isimli kart kopyalama programlarının tespit edildiğini açıkladı. Zanlı Hasan Atik’e ait, zanlı Kutay Geçit’in işletmeciliğini yaptığı ve zanlı Salih Özcan’ın misafir olarak bulunduğu söz konusu işyeriyle ilgili zanlıların gözaltına aldığını ifade eden Mehmet Tunceli, kredi kartlarından para çekilme olaylarının zanlı Salih Özcan’ın ülkeye giriş yapmasıyla başladığını aktardı.

Kredi kartı kopyalanan bir şikayetçinin kartından Güney Kıbrıs’ta hesabından para çekilmeye çalışıldığını ancak başarılı olamadığını da aktaran Tunceli, söz konusu hesaptan para çekilmeye çalışıldığı gün zanlı Hasan Atik’in Güney Kıbrıs’ta olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Öte yandan Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’ne iki yeni şikayetçinin daha gittiğini ve hesaplarından kendi rızaları dışında para çekildiği şikayetinde bulunduklarını aktaran Mehmet Tunceli, kartları kopyalanan şahıslar arasında iki şikayetçinin hesaplarından Gönyeli ve Güzelyurt bölgesinden 800 TL ile 1500 TL çekiliş yapıldığını tespit ettiklerini açıkladı.

Zanlılar aleyhinde başlatılan soruşturmanın geniş çaplı devam ettiğine de dikkat çeken polis memuru Tunceli, 3 banka ile ilgili hesap dökümlerinde inceleme başlattıklarını, para çekilen bankamatiklerin kamera kayıtlarının inceleneceğini belirterek, tüm zanlıların yürütülen polis soruşturmasının selameti açısından 7 gün daha poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Fügen Ulutekin, yürütülen polis soruşturmasının selameti açısından zanlıların 6 gün daha poliste tutuklu kalmalarını emretti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.