1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC VATANDAŞI AIDS HASTASI İLK KEZ KONUŞTU!
KKTC VATANDAŞI AIDS HASTASI İLK KEZ KONUŞTU!

KKTC VATANDAŞI AIDS HASTASI İLK KEZ KONUŞTU!

Başından geçenleri anlattı;

A+A-

 

KKTC vatandaşı olan M.T’nin dört yıl önce Temel Sağlık Hizmetleri görevlisinden aldığı bir telefon ile hayatı tamamen değişti. Bir tanıdığının ameliyatı için kan bağışında bulunan M.T aldığı telefonda HIV taşıyıcısı olduğunu öğrendi.

Yapılan test sonucu kanında AIDS virüsü bulunan M.T,kamu görevinden zorunlu olarak emekli edildi.Aldığı telefondan sonra dünyası değişen M.T,o ana kadar toplumda bilinen yanlış bilgilere sahip olduğu için çok zor günler yaşadı.Hasta olduğunu öğrendikten sonra araştırma yapan M.T, bu hastalığın sadece cinsel yolla ve kan nakli yolu ile bulaştığını öğrendi. 

AIDS HASTASI OLDUĞU İÇİN ZORUNLU EMEKLİLİĞE ÇIKARILDI 

M.T’nin AIDS virüsü taşıdığını öğrenenler ondan uzaklaşırken, M.T’yi ayakta tutan şey ise ailesinin ve kardeşlerinin desteği oldu. Kamu görevinden zorunlu emekliliğe çıkarılan ve bunun haksızlık olduğunu düşünen hukuk mücadelesine başlayacağını söyledi. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan M.T, hem bir HIV taşıyıcısının yaşadığı zorlukları anlattı, hem de açmaya hazırlandığı dava ile ilgili bilgiler verdi. 

Soru: HIV taşıyıcısı olduğunuzu ne zaman öğrendiniz? 

Dört yıl önce bir tanıdığım ameliyat olacağı için kan bağışında bulundum. Kan bağışından birkaç gün sonra Temel Sağlık Hizmetleri’nden bir görevli telefonla beni aradı ve gayet rahat bir biçimde AIDS olduğumu söyledi. 

Soru: Hasta olduğunuzu öğrendiğinizde tepkiniz ne oldu, neler hissetiniz? 

Ben de toplumun bildiği kadar AIDS ile ilgili kulaktan duyma şeyler biliyordum. İlk duyduğum anda çok korktum. Ne yapacağımı şaşırdım. İntihar etmeyi bile düşündüm. Aldığım telefon üzerine girdiğim şoktan çıkmam üç yılımı aldı. Hiç kolay bir şey değildi. Ağladım, aileme anlattığımda onlar da ağladı. Üzüldüler ama bana en büyük desteği onlar verdiler. 

Soru: O günden sonra hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu? 

Öncelikle işimi kaybettim.Kamuda çalışıyordum. Bana, “Seni emekliye çıkarıyoruz. Senin için de, bizim için de en doğrusu bu”dediler ve emeklilik kâğıdımıimzaladılar. İşimi kaybettikten sonra sosyal hayatıma sıra geldi.Herkes ile arkadaş olamamaya başladım. Sadece samimiyetine güvendiğim insanlarla yakın oldum.Cinsel hayatım da etkilendi.Duygusal ilişkiye giremiyorum. Ben, dostluk olsun,arkadaşlık olsun,aşk ilişkisi olsun öncelikle dürüstlüğe önem veriyorum.Duygusal ilişkiye başlayacağınız bir kişiye HIV taşıyıcısı olduğunuzu söylediğinizde nasıl karşılayacağını bilmiyorsunuz. Bu nedenle bu tür ilişkilerden uzak duruyorsunuz.Hasta olduğumu öğrendiğimde benim için duygusal ilişki kurabilme şansı da bitmişti. 

“BAZI ARKADAŞLARIM UZAKLAŞTI…” 

Soru: Çevreniz, arkadaşlarınız nasıl karşıladı? 

Aileme hasta olduğumu öğrendikten kısa bir süre sonra gerçeği anlatabildim. Çok üzüldüler ama bana destek oldular.Dostlarıma ise zamanla söyleyebildim. Çünkü arkadaşlarıma karşı her zaman dürüst oldum.Onlardan bunu saklamak istemedim.Arkadaşlarıma konuyu açıkladığımda bazıları uzaklaşma eğilimi gösterdiler.Ama çoğu arkadaşım manevi destek oldular.Hasta olduğumu duyup çekinen kişilere de kızamıyorum.Toplum bu hastalık konusunda oldukça yanlış şey biliyor.Ben de hasta olmadan önce birçok şeyi yanlış biliyordum.Eskiden verem hastalığından nasıl korkuyorlardı ama şimdi tedavisi var.Bu hastalıktan da böyle korkuyorlar.Çünkü toplum bu konuda bilgilendirilmiyor. Ayrıca ben erken tanı konan hastalardan biriyim ve dört yıl sonra ilaç almaya başladım. Sağlık Bakanlığı’na birkaç kez uyarıda bulundum.’ Sadece AIDS ile ilgili korkutucu şeyleri yayınlıyorsunuz’ dedim. Uyarılarım ve çabalarım ile bakanlık bu konuda daha ılımlı şeyler bildirmeye başladı. 

Soru: KKTC’de HIV taşıyıcılarının yaşadığı sorunlar nelerdir? 

Her eliza testinden çıkan sonuç illaki HIV taşıdığınızı göstermez. Kesin sonuç için başka bir test daha yaptırmanın gerekiyor. Bu teste dair bana KKTC yetkilileri tarafından bilgi verilmedi. Ben öğrendikten sonra Türkiye’ye gidip bu testi yaptırdım. Çünkü burada bu testler yapılmıyor. Öte yandan hücrelerdeki virüs yükünü belirleyen testler devlet hastanelerinde yapılmıyor. Burada sadece bir özel hastanede bu test yapılıyor ve hastalar ceplerinden para vererek test yaptırmak zorunda kalıyor. Öte yandan bu tür hastalara onkolojik araştırma yapılmıyor. Türkiye’de yaptırdığım kontrollerde lenf bezlerinin zarar görüp görmediği inceleniyor. Burada bu konuda da bir şey yapılmıyor. 

Soru: HIV taşıyıcılarının tedavisi nasıl gerçekleşiyor? 

Bu virüsü taşıyanlar hayat boyu ilaç kullanmak, düzenli bir şekilde testlerini yaptırmak zorundadır. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması esastır.Bizim gibi hastaların ilaçları ve testleri oldukça pahalıdır.Mesele benim aylık 1700 TL ilaç giderim var. Bunu Sağlık Bakanlığı karşılıyor ama hücre yükü testini kendi cebimizden ödemek zorunda kalıyoruz. 

“UZMAN YOK, BİLGİLİ KİŞİLER LAZIM” 

KKTC’de AIDS hastalığı ile ilgilenen 3 doktor var. Bu konuda uzmanlar yok. Mesele beni telefonla arayan kişi hasta olduğumu gayet rahat bir şekilde söyledi ve beni şoka soktu. Hâlbuki psikologlar eşliğinde, bilinçli insanlar aracılığı ile bu hastalara bilgi verilmesi gerekiyor. 

“KİMDEN KAN ALDIĞIMI BİLMİYORUM…” 

Soru: Virüsü nasıl kaptığınızı biliyor musunuz? 

Hayır bilmiyorum. Bu virüsün 8 ile 10 yıl gibi bir kuluçka dönemi var. Çok eşlilik ve kan nakli ile bulaşıyor. Nereden kaptığımı bilmiyorum ama 2009 yılından önce ameliyat olmuştum. Kan nakli yapılmıştı. Belki oradan bulaştı belki başka yoldan. Hastane arşivleri 2009 yılında yaşanan su baskınından dolayı birçoğu yok oldu. Kimden kan aldığımı öğrenemedim. Sonuç olarak bu hastalığı kaptım ama 1986 yılında hastalığı kapıp şuana kadar gayet sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürenler var. 

“DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORUM” 

Telefonla bildirilen hastalık üzerine girdiğim şoku yıllar içinde atlattım. Şimdi zorunlu emekliliğe çıkarıldığım için dava açmaya hazırlanıyorum. Bu hastalık kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşıyor. Temas, tokalaşmak, sarılmak gibi durumlar bulaşıcı değil de neden işimden çıkarıldım. Bu yüzden hukuk mücadelesi başlatacağım. 

Star Kıbrıs

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.