1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC VATANDAŞI OLMAK İÇİN KESİN KURALLAR GELİYOR!
KKTC VATANDAŞI OLMAK İÇİN KESİN KURALLAR GELİYOR!

KKTC VATANDAŞI OLMAK İÇİN KESİN KURALLAR GELİYOR!

Artık herkes gelişi güzel KKTC'li olamayacak!

A+A-

Yeni ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’ hazırlandı

 

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı yeni ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nı hazırladı… Değerlendirme için Hükümet ortaklarına iletti

 

Yeni Yurttaşlık Yasa Tasarısı,  gelişigüzel ‘yurttaşlık dağıtma’nın önüne geçecek düzenlemeler içeriyor. ‘Bakanlık onayı ile’ açık ve geniş ‘yurttaşlık verme’ yetkisi ortadan kalkıyor… ‘Yurttaşlığa başvurma’ ve ‘yurttaşlık hakkı’ açık ve kesin kurallarla düzenleniyor… Bakanlar Kurulu artık sadece 'yatırımcılara' yurttaşlık verebilecek.

YENİ YASA NE GETİRECEK?


• Tasarıya göre, ‘bakanlık onayı ile’ açık ve geniş ‘yurttaşlık verme’ yetkisi ortadan kalkacak.
• Yeni Yurttaşlık Yasa Tasarısı, KKTC’ye spor, bilim, teknik, siyaset, kültür alanlarında olağanüstü hizmeti geçmiş veya hizmet verebilecek kişilerle, 1974 Harekâtı’na katılanlar ile eş ve çocukları, şehit düşenlerin dul eş ve çocukları ile anne ve babalarının, ‘Cumhuriyet Meclisi Kararı ile’ KKTC yurttaşlığına alınmalarını öngörüyor.
• Yurttaşlık Yasa Tasarısı, KKTC Yurttaşı ile evlenen yabancıların ‘EN AZ 3 YIL’ birlikte yaşamaları halinde, KKTC yurttaşlığına alınmalarını öngörüyor.
• Yatırımcılar ‘Bakanlar Kurulu onayı’ ile yurttaş olabilecek.
• KKTC doğup, reşit olana kadar burada yaşayan yurttaş olabilecek.
• 5 yıl çalışma veya iş kurma izni ile çalışana BEYAZ KİMLİK verilecek.
• Ev satın alan, belirli geliri olan yabancılara 5 yıl sonra BEYAZ KİMLİK verilecek.
• KKTC’de ev satın alan ve belirli bir miktarda garantilenmiş geliri olan yabancılar, 5 yıl ikamet izni ile yaşamalarının ardından, BEYAZ KİMLİK alabilecek, 5 yıl da Beyaz Kimlik’le yaşamalarının ardından yurttaşlığa başvurabilecek.
• 'Beyaz Kimlik' sahiplerinin yurttaşlığa alınmasında “en çok ikamet edenden” başlanacak.

GEÇİCİ MADDELER:


• Bu yasa yürürlüğe girmeden önce KESİNTİSİZ 11 YIL çalışma ve/veya iş kurma iznini dolduranlar, gerekli koşullara haiz olmaları ve yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde başvurmaları halinde KKTC Yurttaşlığı’na alınabilecekler.

• Yasa Tasarısı’na göre, yasa yürürlüğe girmeden önce KKTC’ye en az 10 MİLYON EURO değerinde yatırım yaptığı veya 10 milyon EURO değerinde bir işletmeyi satın aldığı Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan kişiler, gerekli koşulları haiz olmaları halinde Bakanlar Kurulu Kararı ile yurttaş alınabilecekler.

YD

 

Bu haber toplam 4306 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.