1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC VE EŞCİNSELLİK ...
KKTC VE EŞCİNSELLİK ...

KKTC VE EŞCİNSELLİK ...

Eşcinsellik hala tabu mu?

A+A-

 

Piknik alanında ‘çıplak dans’ olayı sonrasında manken Sıla Barkut’un, kendisine Lezbiyen diyenlere tepki göstermesi, yılların gazetecisi Ahmet Tolgay’ın da ilgisini çekti:

Geçtiğimiz günlerde E.A. isimli genç kadını Boğaz Piknik alanına götürerek, çıplak vaziyette dans ettiren ve bunu videoya kaydetmekle suçlanan 3 kadından biri olan Sıla Barkut’la ilgili ‘lezbiyenlik’ tartışması, yılların gazetecisi Ahmet Tolgay’ın da ilgisini çekti

Tolgay, sosyal medyada bu konuya değinerek, KKTC’de bir süre öncer eşcinselliği yasallaştıran bir yasanın geçirildiğini, buna karşın eşcinselliğin hala tabu olduğunu belirtti. Tolgay, isim vermeden Sıla barkut’un, Lezbiyenlik konusundaki tepkisine dikkat çekerek şöyle dedi:

“Eşcinselliği yasallaştıran ve dokunulmaz yapan yasa geçirildi ama ülkemizde eşcinsellik hâlâ tabu. Baksanıza, hemcinslerini piknik alanında soyarak dans ettiren bayanlardan biri kendisine "lezbiyen" yakıştırması yapanlara fena kızdı. Yakıştırmayı şiddetle reddediyor...Yakıştıranları mahkemeye verecekmiş. Eşcinselliği onaylayan ve yasallaştıran yasa yürürlükte olduğuna göre bu ülkede birine artık "lezbiyen" ya da "eşcinsel" demek suç mu sayılır?”

Boyra: "Lezbiyen  ifadesi suç değil"

Gazete, Kamuoyunun dikkatini çeken ‘çıplak dans’ olayı ve Lezbiyenlik tartışması konusunda ünlü hukukçulardan Boysan Boyra’nın görüşlerine başvurdu. Boyra “Geçtiğimiz yıl kabul edilen Ceza Değişiklik Yasası ile yetişkin hem cinsler arasındaki ilişki suç olmaktan çıkarıldı. Öte yandan bu yasa kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını önlemeyi de öngörüyor. Yasa ile birlikte LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel) yönelik nefret suçu ve cezası da düzenlenmiş oldu” dedi.

Peki eşcinsel, lezbiyen, gey, bizeksüel, transseksüel gibi ifadeler suç kapsamına girer mi? Örneğin bir kişiye ‘Lezbiyen’ demek suç mudur? Sorusuna ise Avukat Boyra, bu kelimeleri kullanmanın suç olmadığını ancak söyleniş tarzının önemli olduğunu söyledi. Boyra, bu ifadelerin nefret, küçük düşürme, aşağılama, cinsiyet ayrımı gibi hakaret edici bir amaçla ifade edilmesi durumunda bunun hafif bir suç olduğunu ifade etti. Ayrıca bu ifadelerin yayımlanması durumunda ise eylemin ağır suç kapsamına girdiğini belirtti.

Ceza Yasası’ndaki son değişiklik ne diyor?

“Ceza Yasasına göre bu kelimeler kişiye hakaret söylemi şeklinde hitap edilmişse ya da cinsler arasındaki eşitsizliği belirtmek amacıyla kullanılmış ise bu bir suçtur... Polis şikâyetleri dikkate alarak dava açma yoluna gidebilecektir…”

Sözlü hakaret hafif suça girer

“Ceza Yasası’nın 171. maddesinin 1. fıkrasına göre; kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı kişiye yönelik, kişiden nefret edilmesini, aşağılanmasını ya da küçük düşürülmesi amacıyla ifade ediliyorsa suç işlenmiş olur.”


Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.