1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. KKTC VE TÜRKİYE EKONOMİLERİ MASAYA YATIRILDI!
KKTC VE TÜRKİYE EKONOMİLERİ MASAYA YATIRILDI!

KKTC VE TÜRKİYE EKONOMİLERİ MASAYA YATIRILDI!

MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENEN PANELDE, KKTC VE TÜRKİYE EKONOMİLERİ MASAYA YATIRILDI

A+A-

KÜÇÜK: “GÜÇLÜ BİR DEVLET OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

BÜYÜKELÇİ AKÇA: “KKTC’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU FİNASMANA ERİŞİM”

TATAR: “VİZYONUMUZ TEMİZ, HUKUKA UYGUN, DÜNYANIN KABUL EDEBİLECEĞİ ŞEKİLDE EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK”

ÜSTEL: “HEDEFİMİZ TURİZMİ 12 AYA YAYMAK… DANİMARKA’DAN İLK CHARTER UÇAĞI GELİYOR”

Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen “30’uncu Yılına Girerken KKTC Ekonomisi ve 40’ıncı Yıl İçin Beklentiler” ve  “Küresel Yeniden Yapılanmada Türkiye ve KKTC’nin Sinerji Odakları” konulu panel bugün Girne Merit Crystal Cove Otel Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını Maliye Bakanı Ersin Tatar ile Merit Otel Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar yaparken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de katılımcılara hitap etti.

Panelin ilk bölümünde Net Holding A.Ş.Genel Koordinatörü Ceyhun Yağlıcıoğlu, Türkiye’nin Merkezi Saklama Kuruluşu- Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Doç. Dr.Yakup Ergincan, Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus, Borsa İstanbul Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan ve TC Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr.Vahdettin Ertaş “Türkiye’de Sermaye Piyasaları” konusunda sunum yaptı.

Öğle yemeği arasının ardından  Net Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk ve Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez ile Türkiye İktisadı Kalkınma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Erdikler YMM Başkanı Şaban Erdikler moderatörlüğünde “Küresel Yeniden Yapılanmada Türkiye ve KKTC’nin Sinerji Odakları” konusunda sunum gerçekleştirdi.

Aranın ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Erken, Afken Holding CEO’su Süha Güçsav, Gazeteci Güngör Uras ve Yıldırım Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım konuşma yaptı.

Panel soru cevap bölümünün ardından Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın konuşması ve akşam yemeğiyle sona erecek.

ARAR: “MERİT BORSADA”

Açılış konuşmasını yapan Merit Otel Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, panelde, Türkiye Cumhuriyeti’nin finans sektörünün nabzını elinde tutan otoritelerin, KKTC finans piyasasıyla ilgili kişilerle önemli konuları paylaşacağını belirterek, bu etkinliğin otelde gerçekleşmesinin önemli olduğunu söyledi.

Ülkede turizm sektörüyle uğraşmanın zor olduğunu, bu sektörün en önemli ayağı olan ulaşımın ambargolar nedeniyle sıkıntılı şekilde gerçekleşebildiğini belirten Arar, Türkiye Cumhuriyeti’nin uyguladığı sübvansiyelerle turizmin geliştiğini kaydetti.

Turizm yatırımlarının da arttığını kaydeden Arar, her geçen gün yeni otellerin açıldığını ifade etti.

Arar, Merit Otel’in geçtiğimiz yıl borsaya kote olduğunu anımsattı.

TATAR: “DÜNYA BİZİ KABUL ETMEYE BAŞLIYOR”

Maliye Bakanı Ersin Tatar da konuşmasında, hükümetin KKTC’nin sürdürülebilir ekonomisi adına dört yılda güzel işler yaptığını ifade etti.

Tatar, vizyonlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin de yardım ve desteğiyle KKTC’nin potansiyelini ortaya çıkarıp ileriye taşımak olduğunu söyledi.

KKTC’nin insan kaynakları bakımından çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Tatar, bunu en önemli zenginlik olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın KKTC ekonomisinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için yaptığı katkıların çok önemli olduğunu da vurguladı.

KKTC’nin ambargolar altında olduğunu, Türkiye’nin yardımıyla kabuğunu kırmaya çalıştığını söyleyen Tatar, dünyanın ticari ilişkilerde ülkeyi kabul etmeye başladığını belirtti.

“BORSAYI KIBRISLI TÜRKLERE TANITAN ASİL NADİR’DİR”

Türkiye’den KKTC’ye borularla su ile elektrik getirilmesi ve diğer projelerle KKTC’nin dünyanın kabul ettiği ve saygı duyduğu bir pozisyona geleceğini söyleyen Tatar, “Bizim vizyonumuz temiz, hukuka uygun, dünyanın kabul edebileceği bir şekilde ekonomiyi geliştirmektir” dedi.

Konuşmasında Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’e de değinen Tatar, “Nadir’in sahip olduğu Polly Peck şirketi çok önemli başarılara imza atmıştı. Nadir borsayı Kıbrıslı Türklere tanıtan kişidir” dedi.

ÜSTEL: “HEDEF TURİZMİ 12 AYA YAYMAK”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de, ülkenin lokomotif üç sektörünün turizm, eğitim ve tarım olduğunu belirterek, ambargolar nedeniyle yaşanan zorlukların büyük kısmının aşıldığını söyledi. Üstel, ulaşımın turizmde çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Üstel, turizmde iki ana pazarın Türkiye ve İngiltere olduğunu da kaydetti.

Yapılan çalışmalar ve uygulanan teşvik sistemiyle 2011’de 7 ülkeye gerçekleştirilen charter uçak seferlerinin 2013’te 17 ülkeye çıkarıldığını söyleyen Üstel, ambargolar nedeniyle uçakların direk KKTC’ye gelemediğini, Türkiye’de bir süre bekleyip adaya gelebildiğini anlattı.

Turizmde KKTC’nin sadece iki pazarı bulunurken, bugün 17 pazarda ülkenin bilinir hale geldiğini belirten Üstel, 35 ülkede tanıtım pazarlama ve siyasi faaliyetler yapıldığını kaydetti.

Üçüncü ülkelerden KKTC’ye gelen turist sayısında yüzde 90, otellerdeki geceleme oranında yüzde 100, Türkiye’den gelen turist oranında yüzde 60 artış yaşandığını söyleyen Üstel, 2012 yılında turizmin ekonomiye katkı payının 600 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

Üstel, ana hedeflerinin turizmi 12 aya yaymak olduğunu belirterek, kış aylarında ülkeye daha fazla turist gelmesini sağlamak adına teşvikleri çeşitlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Norveç, Finlandiya ve Danimarka’dan turist getirmeyi istediklerini belirten Üstel, önümüzdeki hafta Danimarka’dan ilk charter uçağının ülkeye geleceğini söyledi.

AKÇA: “EN ÖNEMLİ SORUN FİNASMANA ERİŞİM”

KKTC’nin tüm organlarıyla var olan bir devlet bulunduğunu söyleyen Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İ. Akça da, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin çabalarıyla ambargo uygulandığını,  buna rağmen Türkiye ile kurulan yakın bağlar sonucu eksikliklerin giderildiğini, oluşturulan demokrasi ekonomi ve sosyal yaşamla güçlü bir şekilde ayakta durduğunu kaydetti.

Akça, KKTC ekonomisinin başlıca üç sektöre dayandığını; bunların turizm, yüksek öğrenim ve tarım olduğunu da ifade etti.

Turizm sektörünün hacminin iki üç kata çıkmasının zor olmadığını belirten Akça, tarım sektörünün 2014’te Türkiye’den gelecek suyla önemli noktalara gelmesinin beklendiğini söyledi.

Ticaret ve finans sektörlerinin yeterince gelişmediğine ve ülke dışına açılacak konuma gelmediğine işaret eden Akça, “Önümüzdeki dönemde olası hareketlenmeler bu alanlarda hızlı gelişmelere sahne olabilir” dedi.

Finans sektörünün ekonominin kalkınması için gerekli kaynağı sağlayamadığını belirten Akça, KKTC’deki gelişmenin önündeki en önemli sorunlardan birinin finansmana erişim olduğunu ifade etti.

KKTC’nin birçok sorununun en önemli kaynağının ambargolar ve tanınmamadan kaynaklandığını söyleyen Akça, “Önümüzdeki dönemde statüsünün daha fazla berraklaşması şüphesiz ki pek çok yeni olanaklar sunacaktır” dedi. KKTC’nin Türkiye ile arasında bu tür engelleri aşmış olmasının sorunları hafiflettiğini söyleyen Akça, “Bugün özellikle Türkiye ekonomisinin temsilcisi olan sizlerden KKTC için yeni öneriler duymayı arzu ediyorum” dedi.

KÜÇÜK: “GÜÇLÜ BİR DEVLET OLMAK İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

Devletin, hükümet tarafından atılan adımlarla daha güçlü yarınlara taşındığını söyleyen Başbakan İrsen Küçük de, Türkiye’nin desteği ile güçlü bir devlet olmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Küçük, sürekli gelişen ve değişen dünyada haksız ambargolar altında olunsa bile KKTC olarak kendi ayakları üzerinde durabilen, halkının refah seviyesini en yüksek noktaya taşımayı hedef alan bu yolda sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir yapının kurulması için gereken adımları atan bir yönetim anlayışı benimsediklerini ifade etti.

Anavatan Türkiye ile Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nı uygulamaya koyduklarını söyleyen Küçük, programın amaçları ve içeriğini anlattı.

Ercan Havalimanı  ihalesiyle ülkeye  5 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı kazandırılacağını söyleyen Küçük, bunun çok büyük bir adım olduğunu belirtti.

Küçük, turizm alanında ülkeye gelen yabancı yatırımcıların sayısının artmasının geleceğin müjdecisi olduğunu ifade etti.

Türkiye’den ülkeye gelen turist sayısında iki kat, üçüncü dünya ülkelerinden gelen turist sayısında ise yüzde 60 artış sağlandığını anlatan Küçük, bu artışla turist sayısının 1 milyona yükseldiğini, turizm gelirlerinin de arttığını söyledi. Küçük, bunun yarınlara daha umutla bakılmasını sağladığını belirtti.

Türkiye’den borularla su getirilmesi projesinin KKTC için bir milat olacağını söyleyen Küçük, suyla buluşmadan önce yapılması gerekenler olduğunun bilincinde olduklarını, gereken çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Küçük, altyapı çalışmalarına da ara vermeden devam edileceğini, yol güvenliğinin artırılacağını, Trafik Eylem Planı ile Lefkoşa Çevre Yolu Projesi’nin başlatıldığını ifade etti.

Kıbrıs sorununa da değinen Küçük, Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunun çözümünün ekonomik sorunların çözümüne etkisi olacağını göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.

Küçük, Rumların ekonomik krizden kurtulmak için, Kıbrıslı Türklerin de üzerinde hakkı olduğu adanın doğal kaynaklarını tek taraflı kullanmaya çalışmasının bölgede yeni sorunlar yaşanmasına neden olacağını kaydetti.

Bulunan doğalgazın sıvılaştırılarak, ihraç edilmesinin çok maliyetli ve katma değer olmadığının ortaya konduğunu, doğalgazın Türkiye üzerinden mevcut bor hatları kullanılarak, transfer edilmesinin en düşük maliyetli yöntem olduğunun raporlarda açıkça görüldüğünü söyleyen Küçük, doğal kaynakların ortak kullanılması ve çözüm sürecinde proaktif politikalar izleyen taraf olunması gerektiğini kaydetti.

Küçük, Türkiye’de yaşanan olumlu gelişmeler ve İstanbul’un küresel finans merkezi olması hedefinin, KKTC’yi de doğrudan etkileyeceğini belirtti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.