1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC YASALARINDA KORKUNÇ AÇIK!
KKTC YASALARINDA KORKUNÇ AÇIK!

KKTC YASALARINDA KORKUNÇ AÇIK!

KKTC yasalarında korkunç açık!

A+A-

Şermin Sarro

Geçtiğimiz günlerde yaşanan olay KKTC’de yasal bir eksikliği daha gözler önüne sererken, motorlu araç sahiplerinin sigorta poliçelerinde dikkat etmesi gereken bir ayrıntıyı daha hatırlattı.

KKTC yasalarına göre, ‘motorlu araç çalmak’, ‘hırsızlık’ sayılmıyor. KKTC Ceza Yasası’ndaki ‘Hırsızlık’ tefsiri ‘Araç çalmayı’ kapsamıyor ve ‘Mal sahibinden izinsiz araç kullanmak’ olarak adlandırılan suç, KKTC yasalarında sadece bir ‘trafik suçu’ olarak geçiyor.

‘Başkasının aracını çalan şahıs’, hırsızlık yapmış sayılmazken, trafik suçu olarak, ceza yazma yetkisi bulunan polisin kestiği para cezasının ödenmesi halinde de mahkemeye gidilmiyor ve yüz kızartıcı suç sayılmadığı için sicile işlemiyor.

Aracın evraklarında sahtecilik yaparak kendi üzerine çevirmesi durumunda ise, ‘evrak sahteleme’ suçu işlenmiş olurken, aracın kapısını kırarak çalması halinde de Ceza Yasası’na göre ‘kasti hasar’ suçlamasıyla mahkemeye gidiliyor.

Araç sahiplerinin mağduriyet yaşamasına neden olan yasanın değiştirilmesi talebi yıllardır yargıç ve hukukçuların önünde durmasına karşın, halen yasal bir değişiklik gündeme gelmiş değil.

SİGORTA POLİÇESİNE DİKKAT!

‘Başkasının aracını çalan’ şahıs, “Mal sahibinden izinsiz araç kullanmak” ve “Sigortasız araç kullanmak” suçlamalarıyla cezalandırılırken, bir çok sigorta şirketi, mal sahibinin ihmalini görmesi halinde, araçta oluşan zararı ödemiyor.

Yasadaki bu açığı kullanan araç sigortaları, bu gibi durumlarda yasada hırsızlık sayılmamasını gerekçe göstererek, aracın anahtarının ulaşılabilecek bir yerde bırakılması veya araç kapısının kilitlenmemesi gibi durumlarda ‘mal sahibinin ihmali olduğu’ bahanesiyle zararı karşılamıyor.

Uzmanlar, yasalara göre hırsızlık sayılmayan eylem ile ilgili, sigorta poliçelerine mağduriyet yaşamamaları için ek bir madde eklenmesi gerektiği konusunda araç sahiplerini uyarıyor.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaşılan ve Gündem Kıbrıs’ın gündeme getirdiği olay konunun ciddiyetini gözler önüne sermişti.

Pınar Gökmen isimli vatandaş başına gelen olay ile ilgili isyanını sosyal medya üzerinden şöyle dile getirmişti:

“Arkadaşlar önceki gün çalınan arabam dün gece bu halde bulundu. Araba pert oldu asker kaçağı bir genç çaldı. Kafası güzelmiş. Sonuca gelirsek sigorta kapsamıyor. Çalan kişi askere geri gönderildi ve ben arabamı koruyamadığım için bir miktar ceza yiyeceğim. Haaaa şunu da belirteyim KKTC yasalarında araba hırsızlığı diye bir şey yokmuş. Şahıs arabamı izinsiz aldı ve tüm sorumluluk bana aitmiş. Anlayacağınız arabasız kaldım ve 1500 TL zarardayım. Adalete bakın.”

Kıbrıs Ada Haber 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.