1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE 2014 YILI NASIL MI GEÇTİ?
KKTC'DE 2014 YILI NASIL MI GEÇTİ?

KKTC'DE 2014 YILI NASIL MI GEÇTİ?

2014 yılında KKTC'de ne oldu, ne bitti...

A+A-

KKTC’de 2014 yılının ilk yarısında yerel seçimler ve Anayasa’nın 29 yıl aradan sonra ilk kez değişmesi için yapılan referandum gündemde geniş yer buldu. Seçim sonucunda, 15 belediyede başkanlar değişirken, 13 başkan yerini korudu. 26 belediye başkanlığı için aday çıkaran hükümetin büyük ortağı CTP-BG, seçimden 14 başkan kazanarak ilk sırada çıktı. Anayasa’nın 21 maddesinin değiştirilmesini öngören halkoylamasında ise yüzde 62.16 “hayır”; yüzde 37.84 “evet” sonucu çıktı.

 

Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesine yönelik 2014 yılında çeşitli adımlar atıldı, ilerlemeler sağlandı. KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi, Geçitköy terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı ve Girne İsale Hattı’nın temel atma töreni yapılırken, Alaköprü ve Geçitköy barajları tamamlandı.

Dünyaca ünlü rock grubu Deep Purpe’ın konseri, “Let’s Do It” temizlik kampanyası ve Kıbrıs rallisi de yıl boyunca gündemde olan sosyal etkinlikler arasında yer aldı.

Adli olaylarda ise Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıma aracı kaçırılarak 3 milyon TL’nin çalınması, Polis Genel Müdürlüğü Adli Şube’de görevli Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar cinayeti ve cinayet zanlısı cinayet zanlısı Mehmet Vechi’nin tutuklu bulunduğu polis binasında intiharı yıl boyunca çok konuşuldu.

Yılın ikinci yarısında ise Nisan 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri konuşulmaya başlandı. Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Cumhurbaşkanı adayı olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’i gösterirken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kudret Özersay, Mustafa Akıncı ve Arif Salih Kırdağ da bağımsız aday olacaklarını açıkladı.

TRAFİK KAZALARI, İŞ KAZALARI

2014 yılı Ocak ayından 25 Aralık’a kadar olan dönemde meydana gelen trafik kazaları sonucu 29 kişi hayatını kaybetti.

İş kazaları da bu yıl pek çok kez gündeme geldi. 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında 196 iş kazası meydana gelirken, 192 kişi iş kazaları sonucu yaralandı, 4 kişi yaşama veda etti.

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin derlemesiyle 2014’te KKTC’de meydana gelen önemli olaylar şöyle:

20 Ocak; KAZADA 4 ÖLÜ

Lefkoşa-Güzelyurt anayolunun Türkeli kavşağında meydana gelen trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti. Kazada, JU 802 plakalı araçta bulunan Ayşe Candemir (30) İmge Kozok (24) ve Figen Arkın (38) yaşamını yitirdi. 5 kişi de yaralandı. Kazada ağır yaralanan Dilek Yılmaz (K-32) 1 Şubat’ta yaşamını yitirdi ve ölü sayısı 4’e yükseldi.

21 Ocak; ASGARİ ÜCRET AYNI KALDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu,1560 TL olarak belirlenen yeni asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirerek aynı rakamda kalmasına karar verdi.

27 Ocak; CEZA YASASI MECLİS’TE KABUL EDİLDİ

Fasıl 154 Ceza Yasası’nın “kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmasını” öngören Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi, Cumhuriyet Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. UBP milletvekillerinin genel kurul çalışmalarına katılmamasından dolayı oy kullanmadığı oylamada DP-UG Milletvekili Zorlu Töre ret oyu verdi.

1 Şubat; “ASRIN PROJESİ”NDE YENİ TEMELLER ATILDI

KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi, Geçitköy terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı ve Girne İsale Hattı’nın temel atma töreni Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla yapıldı. Törendeki konuşmaların ardından taahhütname imzalanarak, havai fişek ve konfetiler eşliğinde temel atımı için düğmeye basıldı.

2 Şubat ; DP-UG OLAĞAN KURULTAYI YAPILDI

Demokrat Parti Ulusal Güçler 9’uncu Olağan Kurultayı, Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. Kurultayda Serdar Denktaş 1826 oyun 1501’ini alarak yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Kurultayda genel başkanlık için Genel Başkan Serdar Denktaş, Genel Sekreter Bengü Şonya, Fuat Türköz Çiner ve Abdurrahman Ömeroğlu yarıştı. Serdar Denktaş 1501, Bengü Şonya 261, Fuat Türköz Çiner 34, Abdurrahman Ömeroğlu 25 oy alırken 5 oy da geçersiz sayıldı.

7 Şubat; CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Ceza (Değişiklik) Yasası, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenilenen yasayla, ölüm cezası ceza türleri arasından çıkarıldı; cinsel suçlar alanındaki hükümler kaldırıldı veya değiştirildi; dördüncü kısmının üçüncü bölüm başlığı “ahlaka aykırı suçlar” yerine “cinsel nitelikli suçlar” olarak değiştirildi; “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçu kaldırıldı.Cinsel tecavüz suçunu ağır bir suç olarak tanımlayan ve ömür boyu hapis cezası verilmesini düzenleyen Ceza (Değişiklik) Yasası ayrıca, kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler içeriyor. Yasayla, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezalar artırıldı; kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümler de değiştirildi.

12 Şubat; GÖZEL HALİM SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Eski milletvekillerinden, Limasol Kooperatif Bankası eski Yönetim Kurulu Başkanı, Avukat Gözel Halim, son yolculuğuna uğurlandı. Halimin cenazesi, Nurettin Ersin Paşa Camii’nde kınlanan cenaze namazının ardından Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Halim için Camideki cenaze namazı öncesinde Limasol Kooperatif Bankası’nda da tören düzenlendi.

13 Şubat; DP-UG GENEL SEKRETERLİĞİ’NE HASAN TAÇOY GETİRİLDİ

İktidarın küçük ortağı, Demokrat Parti Ulusal Güçler  (DP-UG) Parti Meclisi, Genel Sekreter ve Merkez Yönetim Kurulu toplanarak, partinin Genel Sekreterliğine tek aday olan Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy’u seçti.

FİNLANDİYA’DAN CHARTER SEFERLE 185 TURİST ADAYA GELDİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den charter sefer ile 185 turist Ercan Havalimanı’ndan adaya geldi. İskandinav ülkelerinden 2014 yılı için yapılacak charter uçuşların ilki olan sefer, Go International AS ve Tour Plus isimli seyahat acenteleri aracılığıyla Onur Havayolları tarafından gerçekleştirildi.

15 Şubat; BEYARMUDU ESKİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN BEYAR TOPRAĞA VERİLDİ

Kalp krizi sonucunda 11 Şubat’ta hayatını kaybeden Beyarmudu eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyar, son yolculuğuna uğurlandı. Beyar, Beyarmudu Camii’nde kılınan öğle namazının ardından köy kabristanlığında toprağa verildi.

25 Şubat; MURAT KANATLI’YA CEZA

Vicdani reddini açıklayarak 2009 yılından itibaren seferberliğe gitmeyi reddeden Murat Kanatlı’nın, 14 Haziran 2011’de Askeri Mahkeme’de açılan davası sonuçlandı. Mahkeme, Kanatlı’nın 500 TL para cezası ödemesine, ödememesi halinde ise 10 gün hapis cezası almasına karar verdi. Para cezasını ödemeyi reddeden Kanatlı, 10 gün hapis yattı.

26 Şubat; KIBRIS’TAKİ DİNİ LİDERLER BİRARAYA GELDİ

Kıbrıs’taki dini liderler, Lefkoşa’nın güneyinde, İsveç Büyükelçiliği rezidansında bir araya gelerek görüştü ve Kıbrıs’ta politik sorunun çözümlenmesinde sorumluluk hissettiklerini içeren ortak bir açıklama yaptı. Din adamları buluşmasına Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos II, Maronit Başpiskoposu Dr. Youssef Souif, Ermeni Başpiskoposu Varoujan Herkelian ve Latinlerin temsilcisi Papaz George Kraj katıldı.

27 Şubat; KRAL TEPESİ’NDE 3200 YIL ÖNCESİNE AİT KALINTILAR BULUNDU

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Almanya Tübingen Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü Kaleburnu Kral Tepesi’ndeki kazı çalışmalarında, 3200 yıl öncesine ait Geç Tunç Devri dönemi kalıntılarına ulaşıldı.

5 Mart; YEREL SEÇİMLERİN TARİHİ BELİRLENDİ

Bakanlar Kurulu, yerel seçimlerin 29 Haziran’da yapılmasına karar verdi.

7 Mart; TAK MÜDÜRLÜĞÜNE ATAMA

Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK) Müdürlüğü’ne Doç. Dr. Neriman Saygılı atandı.

BARAJLAR TAMAMLANDI

TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında yer alan Alaköprü ve Geçitköy barajları tamamlandı. Asrın projesi olarak kabul edilen ve KKTC'nin 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak projede Türkiye tarafında yer alan Alaköprü ve KKTC tarafında yer alan Geçitköy barajları bitiş için söz verilen 7 Mart 2014 tarihi itibarıyla tamamlandığı belirtildi.

10 Mart; MİLLİ EĞİTİM ŞURASI YAPILDI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği 5. Milli Eğitim Şurası, yapıldı. Eğitimle ilgili tüm konuların bilimsel platformlarda tartışılarak, eğitimde yol haritasının belirlenmesini hedefleyen Şura, yaklaşık 9 yıl aradan sonra, Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda toplandı. Eğitimle ilgili tüm paydaşların katılımının sağlandığı Şura’da, 166 temsilci, 120 gözlemci ve 286 katılımcı yer aldı.

KKTC'NİN İLK SAYIŞTAY BAŞKANI VEFAT ETTİ

KKTC'nin ilk Sayıştay Başkanı Osman İsmail Uğurhan 91 yaşında vefat etti.

26 Mart; TALAT’A SALDIRI

Limasol’da organize edilen ve II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kıbrıs Sorununun Çözüm ve Kıbrıs’ın Yeniden Birleşme Perspektifleri” konulu etkinliğin yapıldığı salonda olay çıktı. Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyesi 60 civarında kişi, etkinliği basmaya kalktı.

8 Nisan; ATIK SU ARITMA TESİSİ AÇILDI

Haspolat’taki yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı törenle yapıldı. Yetkililer, arıtma tesisinde arıtılmış su ile zeytin ağaçlarının suladı, ardından tesis gezilerek, inceleme yapıldı, bilgi alındı. Tören sonunda kokteyl düzenlendi.

17 NİSAN; UBP YEREL SEÇİMLERE TEK BAŞINA KATILMA KARARI ALDI

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısında partinin yerel seçimlere tek başına katılması kararının alındığını açıkladı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP)  22 milletvekili, Meclis’e “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” sundu.

ŞEYH NAZIM YOĞUN BAKIMDA

Şeyh Nazım olarak da bilinen 91 yaşındaki Nâzım Kıbrısî solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi’ne kaldırıldı. Lefke’de yaşayan ve dünyanın birçok ülkesinde müritleri bulunan Şeyh Nazım, YDÜ Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde müşahede altına alındı.

30 Nisan; SEÇİM YASAKLARI BAŞLADI

29 Haziran’da yapılacak “Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi” ile ilgili takvimle birlikte, 30 Nisan’dan itibaren seçim yasakları da yürürlüğe girdi. Seçim propaganda dönemi 3 Haziran’da başladı ve 28 Haziran’da seçimden bir gün önce tamamlandı.

TÖRE DP-UG’DEN İSTİFA ETTİ

Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, partisi DP-UG’den istifa ettiğini açıkladı. Töre, Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, şu anda bağımsız milletvekili olduğunu, önümüzdeki günlerde değerlendirme yapacağını söyledi. Zorlu Töre, DP-UG’den istifasıyla ilgili olarak, “Bu asla bir transfer değildir. DP-UG'nin devlet katkısından mahrum kalmasını istemem. Devlet katkısının DP-UG'ye bırakılması için çalışmalarım olacak” dedi.

1 Mayıs; 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI DOLAYISYLA MİTİNG DÜZENLENDİ

KKTC ve Güney Kıbrıs’tan onlarca sivil toplum örgütü ve binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Lefkoşa ara bölgede bulunan Taksim Sahası’nda 56 yıl aradan sonra bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin ortak düzenlediği etkinlikte bir araya geldi. 1958 yılından sonra Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin düzenlediği ilk 1 Mayıs ortak kutlaması özelliğini taşıyan etkinlik sorunsuz geçti.

5 Mayıs; MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİ

Cumhuriyet Meclisi’nin çalışmalarında esas alınan ve 11 Aralık 1985’ten beri yürürlükte olan içtüzük, Resmi Gazete’nin 5 Mayıs tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren “KKTC Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü”yle önemli değişikliklere uğradı. Güncellenen içtüzük, Meclis’in daha etkin ve verimli faaliyetler yapılabilmesine ve çalışmaların hızlandırılmasına imkan sağlamayı amaçlıyor.

Konuşma sürelerine yeni düzenlemeler getiren, zaman kaybına yol açan uygulamalardan ve tekrarlardan kaçınılmasını öngören, komitelerin sayısını artıran ve mevcut komitelerin görev alanlarının çerçevesini yeniden çizen “KKTC Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü”, toplumun genelini ilgilendiren ve öncelikli olarak görüşülmesinde kamu yararı görülen konuların öncelikle görüşülebilmesi için de kurallar içeriyor.

7 Mayıs; ŞEYH NAZIM KIBRISİ HAYATINI KAYBETTİ

Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Nazım Kıbrısi’nin (Mehmet Nazım Adil), çoklu organ yetmezliği nedeniyle, tedavi görmekte olduğu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Şeyh Nazım, aynı gün İkindi Namazı'nın ardından Selimiye Camii'nde kılınan Cenaze Namazı sonrasında toprağa verilmek üzere Lefke’deki dergahının bahçesine defnedildi.

9 Mayıs; NESİMOĞLU HAYATINI KAYBETTİ

Eğitimci, araştırmacı-yazar Ali Nesim Nesimoğlu, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

13 Mayıs; BM BARIŞ GÜCÜ KOMUTANI ATANDI

Birleşmiş Milletlerin (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 56 yaşındaki Tümgeneral Kristin Lund'ı Barış Gücü Komutanı olarak Kıbrıs'a atandı.

SOMA’DA MADEN KAZASI

Türkiye’nin Manisa ili Soma ilçesinde maden kazası meydana geldi. Maden kazasına 301 kişi hayatında kaybetti. Maden kazası dolayısıyla, KKTC’den siyasiler, kurum, kuruluş, dernek, birlik ve sivil toplum örgütleri başsağlığı mesajı yayınladı, yardım kampanyaları düzenlendi.

15 Mayıs; YAS İLAN EDİLDİ

Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin Manisa ilçesine bağlı Soma’daki maden kazası nedeniyle KKTC’de 15 ve 16 Mayıs’ı ulusal yas ilan etti. Bu çerçevede 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapılacak şenlikler de iptal edildi.

KTFF VE KOP GÖRÜŞMELERİYLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Kıbrıs Futbol Federasyonu” ile yılsonuna kadar bir antlaşmaya varacaklarına inandığını söyledi. Sertoğlu, yıl sonuna kadar bir antlaşmaya varılamadığı takdirde görüşmelerin de uzatılmayacağını vurguladı.

16 Mayıs; YORGANCIOĞLU, DENKTAŞ VE MUNGAN SOMA’YA GİTTİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Maliye Bakanı Zeren Mungan, Türkiye tarihinin en büyük maden kazasının meydana geldiği Soma’ya gitti.

Türk halkının maden faciası acısını paylaşmak üzere Türkiye’ye giden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Maliye Bakanı Zeren Mungan, maden faciasının meydana geldiği alanda incelemelerde bulundu.

TÖRE, UBP’YE GEÇTİ

Demokrat Parti Ulusal Güçler’den (DP-UG) istifa eden Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre törenle UBP’ye katıldı. Töre’nin UBP’ye katılımıyla Cumhuriyet Meclisi’ndeki milletvekili dağılımı şöyle oldu: “CTP-BG: 21, UBP: 15, DP-UG: 11, TDP: 3”

18 Mayıs; FELLAHOĞLU HAYATINI KAYBETTİ

Baf Sancağı eski Serdarlarından, Baf Türk Birliği eski başkanlarından ve Tapu Kadastro Dairesi eski müdürlerinden Esat Fellahoğlu hayatını kaybetti.

23 Mayıs; DEEP PURPLE ADAYA GELDİ

Dünyaca ünlü Rock grubu “Deep Purple”, Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) 25. yıl etkinlikleri kapsamında konser vermek üzere KKTC’ye geldi. Deep Purple, British Airways’e ait özel jetle Ercan Havalimanı’na geldi. Ünlü grup Ercan VIP salonundan ülkeye girdi.

24 Mayıs; DEEP PURPLE KONSER VERDİ

Efsanevi İngiliz rock grubu Deep Purple, KKTC’de konser verdi. Dünyaca ünlü rock grubu Deep Purple’ın özel hazırlanan Park Near East’te yer alan konserini binlerce kişi izledi.

25 Mayıs; GÜNEY KIBRIS AP İÇİN SANDIK BAŞINA GİTTİ

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 üyesinden “Kıbrıs” için ayrılan 6’sının belirlenmesi için Güney Kıbrıs sandık başına gitti. Kıbrıslı Türklerin de ilk kez oy kullanabildiği AP seçimlerine 5 de Kıbrıslı Türk aday katıldı. Ancak Güney Kıbrıs’ta AP Milletvekilliği seçimlerinde oy kullanmak amacıyla sandığa giden Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu, "adres sorunu olduğu" gerekçesiyle  oy kullanamadı. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri, Lefkoşa’nın Rum kesiminde Kıbrıslı Türkler için kurulan sandık başında durumu protesto ederken, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos da olay yerine gitti. Olay yerinde bulunan Rum polisi ise geniş güvenlik önlemleri aldı.

28 Mayıs; BAY-SEN ÇADIR EYLEMİ BAŞLATTI

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yasası’nın yenilenmemesi ve toplu iş sözleşmesinin henüz imzalanmamasından dolayı Başbakanlık önünde çadır eylemi başlattı.

30 Mayıs; KIBRIS TÜRK BASININDA ÖNEMLİ BİR KAYIP

Kıbrıs Türk sporu ve spor basınına uzun yıllar hizmet eden Gazeteci Omaç Başat, yaşadığı rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Omaç Başat 68 yaşındaydı.

31 Mayıs; GAZETECİ OMAÇ BAŞAT, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Gazeteci Omaç Başat için Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) önünde tören düzenlendi. Törene, Başat’ın ailesi, bazı milletvekilleriyle, yetkililer, gazeteciler, spor yazarları, medya kuruluşlarının temsilcileri ve sevenleri katıldı.

5 Haziran; “LET’S DO IT KUZEY KIBRIS” TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ YAPILDI

Çevre Platformu ile Başbakanlık Kriz Yönetim Komitesi’nin organizasyonunu yaptığı “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” temizlik seferberliği Dünya Çevre Günü’nde yapıldı. Ülke genelinde 10 binden fazla gönüllünün katılımıyla düzenlenen seferberlik yaklaşık beş saat sürdü. “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” için temizlenecek alanlar Kaymakamlıklar tarafından kirlilik haritasının çıkarılmasının ardıdan belirlendi. Temizlik kampanyasına 10 bin 443 kişinin katıldığı; 16 bin 624 torba çöp toplandığı ve ülke genelinde 483 kilometrekarelik toplam 194 alanın temizlendiği açıklandı.

12 Haziran; ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARI

KKTC’nin 1985’te yapılan Anayasası’nın değiştirilmesi için Cumhuriyet Meclisi’ndeki 4 siyasi parti uzlaşı sağlamasının ardından 4’ü yeni eklenen, 19’u var olan maddelerde değişiklikle hazırlanan “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa”, 29 Haziran’da halkoylamasına sunulacak. Halkın referandumda “evet” demesi halinde yeni Anayasa ile, temel hak ve özgürlükler keyfi biçimde sınırlanamayacak, kamu görevlileri siyaset yapabilecek, yasama dokunulmazlığı daraltılacak, milletvekilleri servet beyanı vermedikçe ant içemeyecek, çocuk hakları Anayasa güvencesi altına alınacak; yargının daha hızlı ve etkili çalışması sağlanacak.

MECLİS’TE ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Halkoylaması (Geçici ve Özel Kurallar) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle onayladı.  Genel Kurul, ilk olarak Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa’nın 29 Haziran’daki yerel seçim günü halkoyuna sunulabilmesi için düzenlemeler içeren “Anayasa Değişikliğine İlişkin Halkoylaması (Geçici ve Özel Kurallar) Yasa Tasarısının” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmesini oybirliğiyle onayladı.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, tasarının raporu hakkında milletvekillerini bilgilendirdi.

18 Haziran; DİNÇYÜREK’TEN YASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Meclis Grubu Başkan Vekili, Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, Cumhuriyet Meclisi’ne sunduğu “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin ivediliğinin isteneceğini belirterek, milletvekillerinden; “kamuoyu desteğinden yoksun” olduğunu kaydettiği sözkonusu yasanın değişiklik önersine destek istedi.

POLİS MÜFETTİŞ MUAVİNİ MEHMET BAYRAKTAR ÖLÜ BULUNDU

Polis Genel Müdürlüğü Adli Şube’de görevli Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar, Kuruova’da annesinin evinde ölü bulundu. Lefkoşa Polis Müdürlüğü Adli  Şube’de görev yapan 1966 doğumlu Bayraktar’ın, göğüs ve omzundan av tüfeği ile vurulduğu tespit edildi. Bayraktar’a aynı gün yapılan otopsiyle ilgili  “Gazimağusa Devlet Hastanesi morgunda yapılan otopside ölüm sebebinin, ateşli silah yaralamasına bağlı olarak gelişen büyük damar, iç organ yaralanması, iç ve dış kanama sonucu olduğu tespit edildi” açıklaması yapıldı.

19 Haziran; SERTER HAYATINI KAYBETTİ

Meclis eski Başkanlarından Vehbi Zeki Serter 76 yaşında hayatını kaybetti. Serter, 21 Haziran’da düzenlenen törenlerle toprağa verildi.

BAYRAKTAR CİNAYETİNDE YAKUŞ TUTUKLANDI

Lefkoşa Polis Müdürlüğü Adli Şube’de tahkikat subayı olarak görev yapan Mehmet Bayraktar’ın öldürülmesiyle ilgili tutuklanan zanlı M.Y. mahkeme huzuruna çıkarıldı ve hakkında 3 gün tutukluluk emri alındı. Polis Basın Subaylığı’ndan alınan bilgiye göre, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan M.Y. hakkında 3 gün tutukluluk emri alındı.

20 Haziran; BAYRAKTAR CİNAYETİNDE KAYINPEDER DE TUTUKLANDI

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görev yapan Polis Müfettişi Mehmet Bayraktar’ın vurularak öldürülmesiyle ilgili tutuklu sayısı iki oldu. Kuruova’da, annesinin evinde bulunduğu sırada vurulan Bayraktar’ın ölümüyle ilgili olarak 70 yaşındaki kayınpederi M.V. de tutuklandı.
Gazimağusa Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılan M.V.’nin 3 gün tutuklu kalması kararı verildi. Bayraktar’ın öldürülmesiyle ilgili olarak dün tutuklanan M.Y. hakkında da 3 gün tutukluluk kararı alınmıştı.

YASA ÖNERİSİ MECLİS’TE REDDEDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi, Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin komitede ivedilikle görüşülmesi isteminin ele alınmasının ertelenmesi yönündeki kararını görüştü. Erteleme yönündeki karar oyçokluğuyla kabul edildi. Sendikalar durumu protesto etti.

22 HAZİRAN; BAYRAKTAR CİNAYETİYLE İLGİLİ 3 GÜN TUTUKLULUK VERİLEN M.Y SERBEST BIRAKILDI

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görev yapan Polis Müfettişi Mehmet Bayraktar’ın vurularak öldürülmesiyle ilgili üç gün tutukluluk verilen M.Y. serbest bırakıldı. Polis, M.Y’nin, üç gün tutukluluk süresinin dolması ve olayla ilgisi görülmediğinden dolayı serbest bırakıldığını açıkladı.

27 HAZİRAN; ŞONYA İSTİFA ETTİ

Demokrat Parti (DP) kurucu üyesi ve eski genel sekreterlerinden Bengü Şonya partisinden istifa ettiğini açıkladı. İstifasıyla ilgili basın açıklaması yapan Şonya, yerel seçimlere değinerek, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG)’in belirsiz bir rota izleyerek, parti aidiyeti sorgulanabilir kişilere destek vermek için kullanıldığını iddia etti. Şonya, parti tabanı ve pati yetkili organlarının görüşleri alınmadan göstermelik ve çoğu zaman yanlış kararlar alındığını savundu.

29 HAZİRAN; YEREL SEÇİM VE HALKOYLAMASI… HALK ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNİ REDDETTİ 

KKTC’de yerel yöneticilerin seçilmesi ve Anayasa değişikliklerinin oylanması amacıyla Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması yapıldı. 175 bin 258 kayıtlı seçmen, ilk kez kullanılan 681 şeffaf sandıkta oy verdi. KKTC halkı hem 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyelerini seçti. 1985’ten beri yürürlükte olan Anayasa’nın 21 maddesinde öngörülen değişiklikler için düzenlenen halkoylamasından ise “hayır” çıktı. Halkoylamasından yüzde 62.16 “hayır”; yüzde 37.84 “evet” oyu çıktı.

SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

KKTC’de 4 yılda bir yapılan yerel kuruluş organları genel seçiminin sonuçlarının açıklanmasıyla 28 belediyenin başkanları belli oldu. Seçim sonuçlarına göre, 15 belediyede başkanlar değişirken, 13 başkan yerini korudu. 26 belediye başkanlığı için aday çıkaran hükümetin büyük ortağı CTP-BG, seçimden 14 başkan kazanarak ilk sırada çıktı. 9 olan belediye başkan sayısını 14’e yükselten CTP-BG’nin İnönü’de desteklediği bağımsız aday kazandı. 24 belediyede aday gösteren ana muhalefet UBP 5 belediye başkanlığı kazandı. UBP’nin 13 olan belediye başkanı sayısı 5’e düştü.

DP-UG ve TDP ise 1’er başkan kazandı. DP-UG’nin daha önce 4 olan belediye başkanı sayısı, 1’e düştü. Hiç belediye başkanı olmayan TDP ise başkent Lefkoşa’yı kazandı. Geçen dönem 2 olan bağımsız belediye başkanı sayısı, bu seçimle 7’ye yükseldi. Seçilen bazı bağımsız adaylar, siyasi partilerin desteğini alarak bu göreve geldi.

CAS ÇALIŞANLARI EYLEM YAPTI

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti sunan Cyprus Airport Services (CAS) çalışanlarının tümüne Ağustos ayında işten durdurulacağı yazısı verildiğini açıkladı. Sendika, bunu protesto için Başbakanlık önünde eylem başlattı. Cyprus Airport Services (CAS) Limited şirketi, 2007 yılında KKTC’de Kıbrıs Türk Hava Yolları ve Havaş işbirliğinde kurulmuştu.

4 Temmuz; BAYRAKTAR CİNAYETİ ZANLISI VECHİ İNTİHAR ETTİ

Polis Müfettişi Mehmet Bayraktar’ın cinayet zanlısı Mehmet Vechi (E-70) intihar etti. Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan Vechi, kendisini üçüncü kattan merdiven boşluğuna bırakmak suretiyle intihar ederek yaşamını yitirdi. Vechi, Türkiye’den gelen DNA sonuçlarına göre, ona ait olduğu tespit edilen elbiselerin kendisine gösterilmesi amacıyla iki polis eşliğinde üçüncü katta bulunan Cürümleri Önleme Şubesi’ne götürülürken “lavabo ihtiyacı olduğunu” söyleyip ardından polisin karnına dirsek attı ve kendisini üçüncü kattan merdiven boşluğuna bıraktı. Olay, Başsavcılık tarafından soruşturulmaya başlandı.

16 Temmuz; YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI ÖNERİ OLDU

Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na Şafak Öneri atandı. Gülden Çiftçioğlu ile Tanju Öncül de Yüksek Mahkeme yargıçlığına getirildi. Yüksek Adliye Kurulu, Yüksek Mahkeme Yargıcı Şafak Öneri’nin Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na atamasına oybirliğiyle karar verdi.

19 Temmuz; GÜL’ÜN SON ZİYARETİ DE KKTC’YE

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC’ye geldi. Cumhurbaşkanlığı görevine seçildiği 2007 yılında ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yapan Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Gül, KKTC’ye son resmi ziyaretini de yapmış oldu.

24 Temmuz; SENDİKALAR MÜCADELE BAŞLATTI

Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın yürürlükten kaldırılması gündemiyle bir araya gelen 30’u aşkın sendikanın yetkilisi ve temsilcisi, mücadelede yol haritası belirlemek üzere toplandı. Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, toplantı öncesinde basına kısa bir açıklama yaparak, mücadele etmeye kararlı olduklarını belirtti.

KOOPERATİF MERKEZ BANKASI’NIN PARA TAŞIMA ARACI KAÇIRILDI

Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıma aracı kar maskeli ve silahlı iki kişi tarafından kaçırıldı. Lefkoşa’dan hareket eden araç Güzelyurt yakınlarındaki Mevlevi ikinci çemberi civarında kaçırıldı. Para taşıma aracının yolunu başka bir araç tarafından kesen kar maskeli soyguncular, para taşıma aracında görevli iki kişiyi silah göstererek araçtan indirdi. Kooperatif Merkez Bankası’na ait para taşıma aracının soyulmasında kullanılan araçlar Bostancı sınır kapısında bulundu. Soygunculardan birinin kullandığı bankanın para taşıma aracı ile diğer soyguncunun kullandığı araç Bostancı Sınır Kapısı’nda bulundu.

30 Temmuz; SOYGUNLA BAĞLANTISI TESPİT EDİLEN 2 KİŞİ TUTUKLANDI

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracının soyulması olayıyla bağlantısı olduğu tespit edilen 2 kişi polis tarafından tutuklandı.

31 Temmuz; SOYGUN OLAYINDA 2 TUTUKLU, 1 GÖZALTI, 1 ARAMA

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL tutarındaki paranın çalındığı silahlı soygun olayında 2 kişinin tutuklanmasının ardından Türkiye’ye gittiği tespit edilen ve aranan bir kişinin Türkiye’de gözaltına alındığı; bir kişinin daha arandığı açıklandı. Soygunla ilgili olarak yürütülen geniş çaplı soruşturma sonucunda, olayda yer aldığı tespit edilen B.Ç. (E-22) ve şüpheli görülen A.F.(E-32) tutuklandı. Soygunda yer aldığı tespit edilen ve yurt dışında bulunan M.Ç. de (E-26) Türkiye’de tespit edilerek gözaltına alındı. R.F. (E-41) ise aranıyor. Polis, tutuklu şahısların yapılan ileri sorgulamalarında, planladıkları soygun anında, polis gücünü başka yöne yönlendirmek amacıyla aynı gün saat 07.00 sıralarında Kalkanlı’da bulunan orman arazisini, B.Ç.(E-22), M.Ç.(E-26) ve R.F.’nin (E-41) ateşe verdiklerinin tespit edildiğini kaydetti. Yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürülürken, çıkan yangın sonucu yüz metrekarelik orman arazisi içerisinde bulunan 22 çam ağacı kısmen yanarak zarar gördü. Aynı gün, B.Ç. (E-22) ve şüpheli görülen A.F.(E-32), Güzelyurt Kaza Mahkemesi Başkanı İlker Sertbay huzuruna çıkarıldı. Mahkemede zanlılar hakkında 4’er gün tutukluluk emri alındı.

1 Ağustos; SOYGUNLA İLGİLİ TÜRKİYE’DE GÖZALTINA ALINAN M.Ç İSİMLİ ŞAHIS SERBEST BIRAKILDI

Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL’nin çalınmasıyla ilgili soygun olayında yer aldığı tespit edilen ve Türkiye’de bulunan M.Ç (E-26) isimli şahıs, Türkiye Savcılığı tarafından sorgulanmasına müteakip serbest bırakıldı.

5 Ağustos; SOYGUNLA BAĞLANTISI OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN 1 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracının soyulması olayıyla bağlantısı olduğu düşünülen M.F. polis tarafından tutuklandı. Aynı gün, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracından 24 Temmuz’da, 3 milyon TL çalınması olayıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracından çalınan 3 milyon TL’nin 770 bin 500 TL’sinin bulunduğu açıklandı.

10 Ağustos; ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez halk tarafından yapılan seçimde, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Halk tarafından yapılan ilk cumhurbaşkanı seçiminde, oyların yarısından çoğunu Erdoğan aldı. Erdoğan'ın ardından ikinci sırada Ekmeleddin İhsanoğlu, üçüncü sırada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geldi. Erdoğan yüzde 51.95, İhsanoğlu yüzde 38.34 ve  Demirtaş yüzde 9.71 oy aldı.

11 Ağustos; KKTC’DE KULLANILAN OYLARDAN YÜZDE 55,22’Sİ ERDOĞAN’A ÇIKTI

Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi için KKTC’de 33 sandıkta oy kullanıldı.

Sandıklardan,  Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’a 2 bin 186  (%55.22);  Selahattin Demirtaş’a 277 (% 6.99); Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu’na ise bin 495 (% 37.77) oy çıktı.

12 Ağustos; EBOLA SALGINI

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Batı Afrika ülkelerinde görülen “Ebola Salgını” konusunda Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin yaptığı çalışmalarla ülkede bazı önlemler alındığını açıkladı.

14 Ağustos; SOYGUN GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLDU

Lefkoşa’da Merkez Bankası önünde Ziraat Bankası personelinin tasarrufunda bulunan parayı çalma girişiminde bulunuldu. Olay saat 09.30 sıralarında, TC Ziraat Bankası personeli iki kişinin Merkez Bankası’ndan aldığı parayla araçlarına gittiği sırada meydana geldi. Kimliği meçhul bir erkek şahıs, TC Ziraat Bankası’na götürülmek üzere banka personeli Hasan Dağkuş’un tasarrufunda bulunan ve içinde1 milyon 20 bin TL ile 10 bin Sterlin nakit para olan çantayı çalmaya çalıştı. Saldırıya uğrayan 2 TC Ziraat Bankası çalışanının direnmesi ve orada bulunan Merkez Bankası görevlilerinin hareketlenmeleri üzerine 2 soyguncu, olay yerinin ilerisinde bekleyen başka bir şahısla birlikte, orada bulunan bir araçla olay yerinden parayı çalmadan kaçtı.

15 Ağustos; KOOPERATİF MERKEZ BANKASI SOYGUNUNDA 3 KİŞİYE 3’ER AY TUTUKLULUK

Kooperatif Merkez Bankası soygunuyla ilgili poliste tutuklu bulunan Bilay Çetereisi, Mahmut Fırat ve Ramazan Alliş, 3 ayı geçmemek kaydıyla Merkezi Cezaevi’ne gönderildi.

21 Ağustos; BAKANLAR KURULU’NUN CAS KARARI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nda, Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti veren şirketlerden herhangi birinin yüzde 60 pazar payının ötesine çıkmaması kararı üretildiğini açıkladı.

22 Ağustos; ONKOLOJİ MERKEZİ’NİN TEMELİ ATILDI

“Kanser hastalığıyla mücadelede önemli bir adım” olarak nitelenen Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yerleşkesi içinde inşa edilecek Onkoloji Merkezi’nin temeli atıldı. Türkiye Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı temel atma töreninde yapılan konuşmalarda sağlıklı yaşamın önemine vurgu yapılarak, kanserle mücadelede erken tanı ve tedavinin rolüne işaret edildi. Onkoloji Merkezi’nin, Temmuz 2015’te inşaatının tamamlanıp hizmete girmesi hedefleniyor. Pediatrik onkoloji tedavileri ve radyoterapi hizmetlerinin de verileceği Onkoloji Merkezi, 56 yataklı ve 6 yoğun bakım ünitesinin bulunacağı çağdaş bir merkez olacak.

1 Eylül; TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KKTC’DE

Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyareti için, özel uçağı TC-TUR ile Ercan Havalimanı’na geldi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun davetlisi olarak Ada’ya gelen Erdoğan, Ercan’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu tarafından karşılandı.

CAS YENİDEN DEVREYE GİRDİ

Ercan Havalimanı’nda yer hizmetleri veren Cyprus Airport Services (CAS) şirketinin yeniden hizmete girdiği ve ilk hizmetini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçağına verdiği açıklandı.

11 Eylül; GECE KULÜBÜ’NE SİLAHLI SALDIRI

Lefkoşa’da, Harem Gece Kulübü çalışanlarına yönelik silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 1 kişi de ağır yaralandı. Lefkoşa’da Harem Gece Kulübü önünde, gece kulübünde çalışan 2 kişi, bir erkek şahıs tarafından vuruldu. Hüseyin Demir (E-34), silahlı saldırıya uğradıktan sonra yaralanmasının ardından, hastaneye kaldırıldığı sırada, yolda yaşamını yitirdi. Saldırıda yaralanan Fas uyruklu konsomatris Sıham Benchargui (K-26), ağır yaralı olarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis saldırıyı düzenleyen şahsın arandığını açıkladı.

12 Eylül; CAS ÇALIŞANLARI ÇADIR EYLEMİ BAŞLATTI

Cyprus Airport Services’in (CAS) Kıbrıs Türk Hava Yolları’ndan (KTHY) aktarılan 64 personeli, bugün eski KTHY binası önünde çadır eylemi başlattı. Eylemciler, Anayasa’nın eşitlik ilkesi çerçevesinde, yapılan protokollere uyulmasını ve diğer KTHY personeline uygulanan çözüm modelinin kendilerine de uygulanmasını talep ediyor.

15 Eylül; CTP-BG’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in, 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’in (CTP-BG) adayı olacağı resmen açıklandı.

16 Eylül; DAVUTOĞLU KKTC’DE

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet'in kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyareti için KKTC’ye geldi.

19 Eylül; KIBRIS RALLİSİ YAPILDI

Avrupa Ralli Şampiyonası’nın (ERC) 9’uncu ve Ortadoğu Ralli Şampiyonası’nın (MERC) 5’inci ayağı olan Kıbrıs Rallisi, başladı. “Lefkoşa Şehir İçi Özel Etabı” ile Güney Lefkoşa’dan başlayan uluslararası ralliye, KKTC’de ev sahipliği yapıyor.  “Kıbrıs Otomobil Derneği”nin çatısı altında ve Kuzey Kıbrıs Turing Otomobil Kurumu’nun işbirliğiyle başlatılan organizasyonun tüm sorumluluğu ve ev sahipliğini Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Lefkoşa Rum Belediyesi üstlendi. Avrupa’dan birçok önemli yarışçının yanı sıra Güney Kıbrıs’tan rallicilerin katıldığı etapta KKTC’den de yarışçılar da yer aldı.

23 Eylül; ARABACIOĞLU İSTİFA ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

24 Eylül; GİRNE’DE DÖVİZ BÜROSUNDA SOYGUN

Girne Karakum’da bulunan Mon Exchange Döviz Bürosu’nun sahibi Mehmet Hastan, bu sabah meçhul bir kişi tarafından soyuldu.

25 Eylül; MİLLİ EĞİTİM BAKANI ARABACIOĞLU, İSTİFA GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, bakanlık görevinden istifa etmekteki amacının topluma mesaj vermek olduğunu belirtti. Arabacıoğlu, istifa kararı ile birlikte, eğitimde yaşanan sorunlar ve çözümleri konusunda herkesin ciddi şekilde düşünmesi ve sistemdeki tıkanıklığın bir kez daha göz önüne serilerek tartışılması gerektiğini söyledi.

28 Eylül: TC 9. CUMHURBAŞKANI DEMİREL KKTC’DE

Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC’yi ziyaret etti. Bir süre KKTC’de kalan Demirel, devlet ve hükümet yetkililerini ziyaret etti; Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın kabrine ve Boğaz Şehitliği’ne çelenk koydu.

2 Ekim; HÜKÜMETİN BİR YILI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında hükümetin 1 yıllık icraatlarını anlattı. Başbakan Yorgancıoğlu,  genel olarak hükümetin ve bakanlıkların icraatlarını açıkladı, ardından Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile birlikte soruları yanıtladı.

3 Ekim; DAÜ’DE REKTÖR SEÇİMİ VYK, SEATO’NUN  ÖZTOPRAK’IN ATANMASI ÖNERİSİNİ DEĞERLENDİRMEYE ALMAYARAK İADE ETTİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK), DAÜ Senatosu’nun Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın rektör olarak yeniden atanması önerisini geri iade etti.

KOALİSYONUN DP-UG KANADI ÜÇ BAKANINI DEĞİŞTİRDİ

Koalisyonun küçük ortağı Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) kanadının yeni bakanları açıklandı. Yeni bakanların isimlerini DP-UG Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş açıkladı. DP-UG’den yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na Girne Milletvekili Dr. Özdemir Berova, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na da Gazimağusa Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek atandı.

9 Ekim;UBP, EROĞLU’NA CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMA ÇAĞRISI YAPTI

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi (PM), Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, Nisan 2015’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması çağrısı yaptı.

DAÜ SENATOSU: “3 EKİM’DE ALDIĞIMIZ ÖZTOPRAK’IN REKTÖR OLARAK ATANMASI İÇİN ÖNERİLMESİ KARARININ ARKASINDAYIZ”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Senatosu, Vakıf Yöneticileri Kurulu’nun gerekçeli kararını değerlendirdiğini, eğilim yoklamasında ortaya çıkan yüzde 78 oranındaki çalışan desteğini de dikkate alarak, 3 Ekim’de alınan Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak’ın Rektör olarak atanması için yeniden önerilmesi kararının arkasında olduklarını açıkladı.

11 Ekim; LEFKOŞA’DA SU BASKINI

KKTC’nin bazı bölgelerinde öğle saatlerinde yağmaya başlayan gök gürültülü sağanak su baskınlarına neden oldu. Özellikle Lefkoşa ve çevresinde etkili olan sağanak, 3-4 saat sürmesine rağmen özellikle alt yapı ve dere yataklarının doldurulmasından kaynaklanan sorunlardan dolayı başkentte hayatı olumsuz etkiledi. Yağmur sonrasında yaşanan su baskınlarından dolayı Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ve Gönyeli Yenikent Öğretmenler Caddesi, bir süre trafiğe kapatıldı. Yol üstündeki birçok iş yeri ve evi sular bastı. Bazı arabalar sular altında kalırken, bazılar da sulara kapılıp gitti.

13 Ekim;SAĞANAK YAĞMUR YOLLARI KAPATTI

Yağışlı hava bugün fırtınayla birlikte bazı bölgelerde etkili oldu. Yağmur sularının tehlike yarattığı Başkent Lefkoşa’da Dr. Küçük Bulvarı’nın Atatürk Stadyumu ile Kıbrıs gazetesi yanındaki trafik ışıkları arasındaki bölümü çift yönlü trafiğe kapandı.

14 Ekim;DAÜ VYK TOPLANDI

Doğu Akdeniz Üniversitesi, (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK),  DAÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necdet Osam’ı Rektör Vekili olarak atadı. Öte yandan, görev süresi bugün sora erecek olan Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde  (DAÜ) vekaleten rektör atanmasının gayri yasal olduğunu savundu.

GAZİMAĞUSA’DA SU BASKINI

Gazimağusa’da etkili olan kuvvetli sağanak yağmur su baskınlarına neden oldu. Dolu ile birlikte gelen yağış, bazı yolların kapanmasına ve işyerlerini su basmasına neden oldu. Canova benzin istasyonu,  Aypar market yanı, Eurpean Otel bölgesi ile Gülseren’in bir bölümünde su baskınları oluştu. Salamis anayolundaki bazı iş yerlerini de su bastı.

17 Ekim; “DİKKAT MOTOSİKLET KAZASI” SLOGANIYLA DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞ 7 GÜNDE TAMAMLANDI

Yakınlarını motosiklet kazalarında kaybeden bir grup vatandaşın, motosiklet kazalarına dikkat çekmek için Dipkarpaz’dan Lefkoşa’ya yaptığı yürüyüş tamamlandı. “Dikkat Motosiklet Kazası” sloganıyla bir hafta önce Zafer Burnu’ndan başlayan yürüyüş, Lefkoşa Mezarlığı’nda motosiklet kazalarında hayatını kaybedenlerin anılması ve kazaların önlenmesi için devletin alması gerektiğine inanılan tedbirlerin okunmasıyla sona erdi.

19 Ekim; LEFKOŞA MARATONU DÜZENLENDİ

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda Atletizm Federasyonu ile birlikte organize ettiği Lefkoşa Maratonu tamamlandı. Lefkoşa Belediye Sarayı önünde başlayan ve 4, 8 ile 21 kilometrelik 3 kategoride yapılan etkinliğe bine yakın kişi katıldı.

20 Ekim ; SINAY’IN İSTİFA İSTEMİ MECLİS’TE REDDEDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifa istemini oy çokluğuyla reddetti. CTP-BG ve DP-UG milletvekilleri Sınay’ın istifasına ret oyu verirken, UBP çekimser, TDP de kabul oyu kullandı. Çekimser oylar, ret oylarından sayıldığından, Sınay’ın istifası 40 oyla reddedildi.

12 Kasım; YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ

Asgari Ücret  Saptama Komisyonu, asgari ücreti, bin 560TL’den, bin 675 TL’ye yükseltti.

16 Kasım; AÇLIK GREVİ

Kıbrıs Türk Havayollarının (KTHY) kapatılmasının ardından Cyprus Airport Services’te (CAS) işe başlayan ancak CAS’ın kapanmasıyla sokakta kalan 64 eski KTHY çalışanı adına 15 kişi açlık grevi başlattı.

17 Kasım; DP-UG’DE 3 MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG), Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu ve İskele Milletvekili Hamit Bakırcı partiden istifa ettiklerine dair dilekçelerini Meclis Başkanlığı’na sundu.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DAİRESİ YASASI” GEÇTİ

“Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklara, uluslararası sözleşmelerde önerilen ve modern hukuk devletlerinde olduğu gibi bütüncül ve çok boyutlu siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal çözümler üretmek” amacıyla hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oy birliğiyle geçti.

18 Kasım; AÇLIK GREVİ SONA ERDİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eski KTHY personeli 69 kişinin, 2015 Ocak’ta Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilmeleri konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Böylece açlık grevi sona erdi ve eylem çadırı da kaldırıldı.

22 Kasım; MÜLTECİ TAŞIYAN GEMİ BATMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Girne açıklarında batma tehlikesi geçirdiği için SOS çağrısı yapan ve Tatlısu sahiline sürüklenen Suriyeli mültecileri taşıyan gemiye, saat 23.15 civarında kurtarma operasyonu başlatıldı. Gemi Girne Limanı’na getirildi, mülteciler 23 Kasım’da Türkiye’ye gönderildi.

28 Kasım; EROĞLU CUMHURBAŞKANLIĞI’NA ADAY

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Nisan 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının sesine kulak vererek, UBP ile DP-UG’nin çağrılarına uyarak, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarımızın belirttiklerini dikkate alarak,işin kolayını seçmeden, sorumluluktan kaçmadan, sizlerin bana yüklediği misyonun bilinci içerisinde, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız aday olarak katılmaya karar verdim” dedi.

1 Aralık; ASKERLİK YASASI

Yeniden değerlendirilmek üzere komiteye iade edilen Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. Yasa önerisi, meslek lisesi mezunlarının askerlik süresinin 15 aydan 12 aya düşürülmesi yanında 1 Ocak 2009 tarihinden önce yurt dışına çıkıp kaçak ve bakaya durumuna düşenlere yeniden af getiriyor.

4 Aralık; VİCDANİ RETÇİ TUFANLI’YA PARA CEZASI

Askeri Mahkeme, vicdani retçi Haluk Selam Tufanlı’yla ilgili kararını açıkladı. 500 TL para cezasına veya 10 gün hapse çarptırılan Tufanlı, para cezasını ödemeyerek hapse girdi.

6 Aralık; DP-UG’DEN İSTİFA EDEN 3 MİLLETVEKİLİ UBP’YE KATILDI

Demokrat Parti Ulusal Güçler’den (DP-UG) istifa eden 3 milletvekili, Ahmet Kaşif, Ergün Serdaroğlu ve Hamit Bakırcı, Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) katıldı. DP-UG’li milletevkillerinin partiye katılımlarını görüşmek için UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün başkanlığında toplanan UBP Genel Yönetim Kurulu, milletvekillerinin partiye katılımlarını oy çokluğu ile kabul etti.Toplantıda zaman zaman tartışmalar yaşandı.

8 Aralık; 3 MİLLETVEKİLİNİN UBP’YE KATILDIĞI MECLİS’İN BİLGİSİNE SUNULDU

Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu ve İskele Milletvekili Hamit Bakırcı’nın 6 Aralık’tan itibaren UBP’ye katılımına ilişkin tezkeresi Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin bilgisine getirildi. Koalisyon ortağı DP'den istifa eden 3 milletvekilinin UBP'ye katılımıyla hükümetin sandalye sayısı 29'a inerken, 50 sandalyeli Meclis'te milletvekillerinin partilere dağılımı şöyle oldu: “CTP 21, UBP 18, DP 8 ve TDP 3.”

9 Aralık; LEFKOŞA’DA SU BASKINI

Lefkoşa’da etkili olan sağanak yağış ve dolu hayatı olumsuz etkiledi. Bazı yollar kapandı, içinde bazı kurumların da olduğu binalara ve bodrum katlarına su girdi, bazı araçlar suda mahsur kalırken, hayvanlar da yağan yağışlardan etkilendi. Özellikle birçok bölgede etkili olan yoğun yağmurdan olumsuz etkilenen ve okulda mahsur kalan Levent Kolej öğrencileri, asker ve polis ekiplerinin yardımıyla tahliye edildi.

15 Aralık; DOĞUŞ DERYA’NIN MECLİS KONUŞMASI

CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’nın bütçe görüşmeleri sırasında Kıbrıs’ta savaşın acı sonuçlarından sadece Kıbrıslı Türklerin değil Rumların da etkilendiğini belirten konuşması bazı sivil toplum örgütlerince farklı yorumlanarak tepkilere yol açarken, birçok örgüt ve kişi Derya’ya destek belirtti.

KALECİK’E FİLTRE MONTE EDİLDİ

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, AKSA firmasının Kalecik’teki elektrik santralına filtre sisteminin monte edildiğini açıkladı. Dinçyürek, sistemin tam randımanlı hayata geçmesi için bir hafta ila 10 gün gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi.

16 Aralık; SU BASKINI

Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde, Merkezi Cezaevi yakınlarında su baskınlarını önlemek amacıyla yapılan bendin taşması sonucu bölgede su baskını meydana geldi.

18 Aralık; 2015 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak öngörülen 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı onayladı. Oylama sonucunda 27 milletvekili kabul, 9 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamaya 14 milletvekili katılmadı.

DERYA’YA DESTEK EYLEMİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’ya sosyal medya üzerinde yapılan saldırıları protesto amacıyla Meclis’te eylem yaptı. Bütçe görüşmeleri devam ederken Meclis Genel Kurulu’na giren ve ziyaretçi bölümüne oturan eylemciler, ağızlarını siyah bantla kapattı; “Susmayacağız, Şiddeti Haykıracağız” yazılı pankart açtı. Eylemcilerin yanına giden Doğuş Derya, kendisine destek verenlere teşekkür etti.

21 Aralık: TAK 41 YAŞINDA

Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK), 41. Kuruluş yıldönümünü kutladı. Yıldönümünde Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın katılımıyla pasta kesildi. 24 Aralık’ta ise Denktaş’ın himayelerinde Golden Tulip Hotel’de resepsiyon verildi. Resepsiyonda siyaset ve basın dünyası buluştu.

22 Aralık; ŞONYA HAYATINI KAYBETTİ

Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) eski Genel Sekreteri Bengü Şonya hayatını kaybetti.

Bir süredir kanser tedavisi gören Şonya 23 Aralık’ta toprağa verildi.

23 Aralık; NÜKLEERE HAYIR PLATFORMU

Mersin Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santraldan Kıbrıs’ın da olumsuz etkileneceği kaygısıyla oluşturulan Nükleere Hayır Platformu, tehlikeye dikkat çekmek için girişimler başlattı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, çevre örgütleri öncülüğünde, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendikaların oluşturduğu “Nükleere Hayır Platformu” yetkililerini kabulünde, çevre örgütleri ile vatandaşların, nükleer enerji santraliyle ilgili ortaya koyduğu endişe ve hassasiyetleri önemsediğini söyledi. Yorgancıoğlu, aynı hassasiyeti kendisinin de taşıdığını ifade etti.

25 Aralık; BRTK 51 YAŞINDA… HD TEST YAYINLARA BAŞLANDI

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 51. Yaşını kutlarken HD test yayınlarına da başlandı.

26 Aralık; CUMHURBAŞKANI EROĞLU SON KEZ ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, basın mensupları onuruna verdiği yeni yıl resepsiyonunda Nisan 2015’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde son kez aday olduğunu açıkladı. Eroğlu, başkanlık sisteminin
daha istikrarlı hükümetler ve daha etkin icraat yapabilen idareler için düşünülmesini istedi.

27 Aralık; YENİ ADLS SİSTEMİNİN KURULUMU TAMAMLANDI

Telekomünikasyon Dairesi, yeni ADSL sisteminin kurulumunun tamamlandığını açıkladı.

28 Aralık; YENİ ADSL SANTRALLERE AKTARILDI

Yenilenen ADSL sistemi yeni santrallere aktarıldı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, daha hızlı ve güvenli internet hizmeti sağlandığını söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.