1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DE 26 HİV VİRÜSÜ TAŞIYICISI VAR
KKTC’DE 26 HİV VİRÜSÜ TAŞIYICISI VAR

KKTC’DE 26 HİV VİRÜSÜ TAŞIYICISI VAR

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, özellikle gençlerin AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışmalarının tüm dünyada olduğu gibi, KKTC’de de ön planda tutulduğunu belirtti.

A+A-

SAĞLIK BAKANI GÜLLE: “GENÇLERİMİZİN FARKINDALIĞINI ARTIRMAK İÇİN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, özellikle gençlerin AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışmalarının tüm dünyada olduğu gibi, KKTC’de de ön planda tutulduğunu belirtti.

Gülle, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada 2 milyondan fazla ergenin ve toplam 35 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını belirterek, KKTC’de ise şu an itibarıyla 26 KKTC vatandaşının HIV virüsü taşıdığını ve bakanlık kontrolü altında tedavilerinin sürdüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle 1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Dünya AIDS Günü nedeniyle aralık ayı boyunca lise ve üniversitelerde gençlere yönelik konferanslar düzenlenecek; afiş ve broşürler dağıtılacak.

Gülle, Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yayımladığı mesajda, AIDS ve AIDS’ten korunma konusunda bilgili ve bilinçli olmanın önemli olduğunu kaydederek, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlık Bakanlığı’nın bir dizi etkinlikle, başta gençler olmak üzere tüm toplumun bilinçlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

TÜM LİSE VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİLECEK

Sağlık Bakanlığı’nın, Aralık ayı boyunca, ülke genelindeki özel ve devlete ait hem lise hem de üniversitelerde öğrencilere yönelik konferanslar düzenleneceğini kaydeden Bakan Gülle, tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS’te de erken tanını hayati öneme haiz olduğunu vurguladı.

Ahmet Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın ‘AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar’ konulu afiş ve broşürler bastırdığının da altını çizdiği açıklamasında, söz konusu eğitici materyallerin lise ve üniversitelere dağıtımının gerçekleştirileceğini belirtti.

FARKINDALIK YARATMAK ÖNEMLİ

“Tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda da farkındalık önemli” diyen Gülle, böylesi özel günlerde gerçekleştirilecek kampanyalarla, halkın farkındalığının artırılacağını vurguladı.

DÜNYA’DA YAKLAŞIK 35 MİLYON KİŞİ HIV VİRÜSÜ TAŞIYOR

Açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine de yer veren Bakan Gülle, AIDS’ten, dünyada son 30 yılda, yaklaşık 30 milyonu kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Gülle, Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre de şu an dünyada 35 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını da kaydetti.

Bakan Gülle açıklamasında, DSÖ’nün verilerine göre, tüm dünya genelinde 10-19 yaş diliminde yer alan 2 milyondan fazla ergenin, HIV virüsü taşıdığını ve bunların çoğunluğunun da gereken tıbbi bakım ve destekten mahrum olduğunu ayrıca, milyonlarca ergenin de HIV enfeksiyon riski içerisinde yaşamını sürdürdüğünün altını çizdi.

KKTC’DE 26 HİV VİRÜSÜ TAŞIYICISI VAR

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, şu an itibarıyla ülkede 26 KKTC vatandaşının HIV virüsü taşıdığını da belirttiği açıklamasında, “KKTC’de Sağlık Bakanlığımızın kontrolünde, 26 HIV virüsü taşıyan yurttaşımız bulunmaktadır. Bu yurttaşlarımızın tıbbi ve ilaç tedavileri devam etmektedir” dedi.

AIDS’TEN KORUNMANIN YOLLARI…

Bakanlık açıklamasında, AIDS’ten korunma yolları da hatırlatıldı ve şunlar sıralandı:

“HİV virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır. Tek eşliliğe dikkat edilmelidir. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Şırınga, iğne, piercing, dövme, jilet, manikür, pedikür aletleri ve her türlü delici ve kesici alet başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalıdırlar. HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.