1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DE 27 AIDS HASTASI
KKTC’DE 27 AIDS HASTASI

KKTC’DE 27 AIDS HASTASI

KKTC’de 27 AIDS hastası

A+A-

KKTC’de yapılan statiksel araştırmalar sonucunda 2010-2014 yılları arasında 15 kişinin Aids (Hiv Virüsü) nedeniyle öldüğü saptanırken, ülkede halen 27 AIDS hastasının yaşadığı açıklandı.

Temel Sağlık Hizmetleri Daire Müdiresi Emine Güllüelli, 2010-2014 yılları arasında yapılan istatistiklere göre 15 kişinin HIV virüsü taşıması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtirken, şu anda ülkede kayıtlı 27 AIDS hastası olduğunu, bunların bir kısmının ise yurt dışına yerleştiğini söyledi

Güllüelli, istatistik verileri göz önünde bulundurarak yaptığı açıklamada, Aids (Hiv Virüsü) nedeniyle gerçekleşen ölüm vakalarının en yoğun olduğu yılın 8 ölümle 2011 olduğunu kaydetti…

Kıbrıs 7/24 - Ertuğrul SENOVA

Halen kesin bir tedavisi bulunmayan ve her geçen gün dünya üzerinde sayısız ölüme yol açan Aids (Hiv Virüsü) ülkemizde de kendini göstermeye devam ediyor. Konuyla ilgili Kıbrıs 7/24’e konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temel Sağlık Hizmetleri Daire Müdiresi Emine Güllüelli, 2010-2014 yılları arasında yapılan istatistiklere göre 15 kişinin HIV virüsü taşıması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Ülkede bilinen 27 AIDS hastası var

Güllüelli, 8 KKTC vatandaşının HIV Virüsüne yakalanarak vefat ettiğien yüksek yılın 2011 olduğunu kaydederek, şuanKKTC’dekayıtlı 27 vakanın halen var olduğunu ve az bir çoğunluğun ise yurtdışına yerleştiğini belirtti.

2014’te 1 can alabildi…

Temel Sağlık Hizmetleri Daire Müdiresi Emine Güllüelli, istatistik verileri göz önünde bulundurarak yaptığı açıklamada, Aids (Hiv Virüsü) nedeniyle gerçekleşen ölüm vakalarının en yoğun olduğu yılın 8 ölümle 2011 olduğunu kaydederek, sırasıyla 3 ölümle 2013, 2 ölümle 2010 ve birer ölümle 2012 ile 2014 olduğunu vurguladı.

Vatandaş olmayan HİV pozitifler ülkede barındırılmıyor

Yabancı uyruklu olup adaya giriş yapmaya çalışan kişilerin, çalışma izni almadan önce  belirli testlerden geçirilip, gerek Aids (Hiv Virüsü)ve de gerekse diğer bulaşıcı hastalıkları taşıyıp taşımadığını öğrenmek için bir dizi teste tabi tutulduğunu belirten Emine Güllüelli, herhangi bir taşıyıcı veya pozitif durumda ülke dışına gönderilerek önlem alındığını vurguladı. 

Bilinçlendirme kampanyaları gerçekleştiriliyor

Konuyla ilgili bilinçlendirme amaçlı birçok etkinliğin düzenlendiğini de söyleyen Temel Hizmetler Dairesi Müdiresi Emine Güllüelli, özellikle Aralık ayının birinci günü olan Dünya Aids Günü’nde gerek okullarda ve de gerekse tüm kamu kuruluşlarında eğitim çalışmalarının yapıldığını kaydetti. Bu yıl farklı olarak Aids (Hiv Virüsü) dışında tüm bulaşıcı hastalıklar hakkında korunma yöntemleri içerikli birçok seminerin yapılacağını belirten Güllüelli, özellikle liselere yoğunluk vereceklerini ifade etti.

Aids (Hiv Virüsü) nedir?

Aids ya da EBES, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Aids sözcüğü, İngilizce AcquiredImmuneDeficiencySyndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu/EBES) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. HIV yani insan bağışıklık yetmezliği virüsü, bağışıklık sistemine yavaşça nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. Aids, HIV Virüsünün son aşamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanır. Kanında HIV taşıyan kişiye HIV pozitif denir. Şu an için kesin olarak geliştirilen bir ilaç söz konusu olmayıp, bilimsel açıdan HIV Virüsüne yapışabilen tek protein kompleksi “Gp4” HIV Virüsü içeren hücrelerin savunma mekanizması tarafınca tespit edilip yok edilmesine olanak sağlamaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum