1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KKTC’DE ARTIK KÖKLÜ BİR PARADİGMA DEĞİŞİMİNE GİTMEK GEREKİR”
“KKTC’DE ARTIK KÖKLÜ BİR PARADİGMA DEĞİŞİMİNE GİTMEK GEREKİR”

“KKTC’DE ARTIK KÖKLÜ BİR PARADİGMA DEĞİŞİMİNE GİTMEK GEREKİR”

İŞAD, “KKTC’DE ARTIK KÖKLÜ BİR PARADİGMA DEĞİŞİMİNE GİTMEK GEREKTİĞİNİ” BELİRTTİ

A+A-

İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, son günlerde yaşanan siyasi kaostan da görüleceği gibi, KKTC’de artık daha iyi bir demokrasi, daha iyi bir ekonomi, daha iyi bir devlet, daha iyi bir siyaset için, “köklü bir paradigma değişimine gitmek gerektiğine” inandıklarını belirtti.

Şadi, yaptığı açıklamada, bugünlerde iktidar partisinde ortaya çıkan kriz ve erken seçimin, aslında bu ihtiyacın ne kadar önemli ve acil olduğunu gösterdiğini savunarak, “Yönetsel sistemimizde değişikliğe hemen gitmek ve eş zamanlı olarak TC-KKTC Ekonomik Programını uygulamaya başlamakla daha sürdürülebilir bir geleceğe başlama şansımız vardır” dedi.

Şadi, Kıbrıs sorununun çözümünün veya çözümüne giden yolun açılmasının, tek başına bu değişimi tetikleyebilecek kabiliyette olduğunu ifade etti.

Her şeyden önce, istikrarlı, hızlı karar alabilen, kaliteli bir yönetişimi-koordinasyonu olan, verimli, hesap verebilir, sahiplik ve sorumluluk bilinci yüksek bir sistem kurulması gerektiğini belirten Şadi,  “İŞAD olarak bu özelliklerde bünyemize en uygun yönetim biçiminin başkanlık rejimi olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bu sisteme veya bahsettikleri özelliklere sahip seçilecek herhangi bir sisteme uygun seçim sisteminin, siyasi partiler yasasının, yasama-yürütme-yargı mekanizmalarının yeniden kurgulanması gerektiğini dile getiren Şadi, “Erken seçim kararını toplumsal bir fırsat olarak görüp, sistemi değiştirmemiz için hep birlikte, sivil toplum örgütleri ve medyanın da inisiyatifiyle harekete geçmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Şadi, sistemin değişmesiyle ilgili toplumsal bir çabaya ve konsensusa ihtiyaç olduğunu belirterek,  “STÖ’ler ve yurtsever halkımız, önümüzde görünen erken seçimi bir fırsat bilerek bu değişimi her fırsatta talep etmelidir” dedi.

Çözüm veya çözümsüzlük halinde KKTC’nin sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşmasının şart olduğunu ifade eden Şadi, bunun için kapsamlı bir ekonomik programa-rehbere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Şadi, İŞAD olarak, 2013-2015 TC-KKTC Ekonomik Programını bu kabiliyette görüyor ve bu değişimin çok önemli bir mihenk taşı olarak algıladıklarını ifade etti.

“KIBRIS SORUNUNDA ÇÖZÜM FIRSATI”

Referandum tarihinden yaklaşık 10 yıl sonra, Türkiye’nin ulaştığı bölgesel ve global pozisyonun ve Güney Kıbrıs’taki krizin, Kıbrıs sorununda yakın gelecekte çözüme yönelik çok önemli fırsatlar yarattığını söyleyen Şadi, “ İŞAD olarak, bu konuda hareketlenmeye başlayan dışsal dinamiklere hem katkı hem de menfaatlerimiz doğrusunda yön verebilmek için sivil ve siyasi düzeyde taraf olmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Müzakerelerin bir an önce başlaması ve takvimlendirilmiş bir sürede sonuçlandırılmasını istediklerini kaydeden Şadi, bu sürecin başlaması için karşı tarafı rencide edici değil, cesaretlendirecek bir üslup kullanılması ve ekonomik krizle ilgili de empati yapılmasının bu oyundaki en önemli kural olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

KIBRIS ADASINDAKİ DOĞAL KAYNAKLARIN KULLANIMI

Elbette, ideal olan Kıbrıs’ta bulunan petrol ve doğal gaz kaynaklarının bir çözümle birlikte her iki toplum tarafından hakça kullanılması olduğunu belirten Şadi, bu konuda tarafların yeni ve yaratıcı bir işbirliği modeline ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.