1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE ASKERLİK SÜRESİ KISALTILIYOR
KKTC'DE ASKERLİK SÜRESİ KISALTILIYOR

KKTC'DE ASKERLİK SÜRESİ KISALTILIYOR

İktidar askerlik süresini düşürmek için düğmeye bastı.

A+A-

İktidar askerlik süresini düşürmek için düğmeye bastı.

Binlerce genci yakından ilgilendiren askerlikle ilgili değişiklik yasası Meclis gündeminde. Vekillerin destek verdiği yasanın Ocak ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.

Askerlik süresinin kısaltılması ile ilgili önemli bir adım atıldı. CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay, askerliğin düşürülmesi için Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi hazırladı. Askerlik ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren yasa taslağı üzerinde son rötuşları yapan CTP milletvekili Sınay, Meclis'te bulunan vekillerin askerliğin süresinin kısaltılmasından yana olduğunu söyledi. Sınay, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun da tasarıya olumlu baktığını kaydetti.

25 KASIM'DA İVEDİ OLARAK MECLİS'TE OLACAK

Askerlik ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren yasa taslağı üzerinde son rötuşları yapan CTP-BG Milletvekili Abbas Sınay, 25 Kasım Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’ndan hazırladığı yasa önerisinin ivediliğini isteyeceğini belirtti.
Yasa önerisinde Askerlik süresinin tüm rütbeler için kısaltılmasının yanında, mesleki eğitim veren teknik okullardan mezun olan gençler için de özendirilmesine yönelik bir değişikliğin bulunduğunu belirten Sınay, mesleki okulların özendirilmesini hedeflediklerini ifade etti. Tüm çevrelerin askerlik süresinin kısaltılmasına destek verdiğini söyleyen Sınay, ‘olmayacak bir iş değil’ diye konuştu.

“FAZLADAN BİR SAAT NÖBETLE ASKERLİK KISALIR”

Bugün askerin, aldığı eğitim haricinde yaptığının sınır bekçiliği olduğunu ifade eden Sınay, askerlik süresinin kısaltılmasının erbaşlara fazladan bir saat nöbet olarak yansıyacağını, sisteme ek bir yük getirmeyeceğini belirtti.

YILBAŞINDAN SONRA

Yasa değişikliği önerisine tüm partilerin gençlik örgütleri ile siyasilerin büyük çoğunluğunun destek verdiğini dile getiren Sınay, kimseye umut pompalamak istemediğini ancak yılbaşından sonra konunun mecliste gündeme geleceğini ve birkaç ay içerisinde de nihayete erebileceğine inanç belirtti.

“MİLLETVEKİLLERİNİN ÇOĞUNLUĞU OLUMLU BAKIYOR”

Askerlik süresinin kısaltılmasına milletvekillerinin büyük çoğunluğunun olumlu baktığını kaydeden Sınay, şunları söyledi: “Komite süreci yaşanacak. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının komiteye sunacağı görüşler de çok önemlidir. Mecliste şu anda bir bütçe maratonu var. Yasa taslağı tamamlanıp, Meclise yasa önerisi olarak sunulacak ve ivediliği alınacak. Yılbaşından önce Meclis Komitelerinde görüşülmesi biraz zor ancak yılbaşından hemen sonra kesinlikle gündeme geleceğini düşünüyorum. Ve birkaç ay içerisinde de çözülebileceğine inanıyorum.”

“PARTİDE GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun “konu gündemimizde yok” açıklamasının parti içinde fikir ayrılığı olduğu yönünde soru işaretleri yarattığının sorulması üzerine Sınay, şu yanıtı verdi: “Sayın Başbakan kendine göre kendi görüşlerini belirtmiş olabilir. Bu partiyle ters düştüğü anlamına gelmez. Kendisi Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile de bu konuyu görüştü. Parti Meclis Grubunda da bu konu görüşülecek. Bu konuda parti içerisinde bir sürtüşme yok.”

TAKLİTÇİLİK İDDİALARINA YANIT VERDİ

Türkiye’deki olumlu veya olumsuz her gelişmenin adada da hayat bulduğunu söyleyerek bunun “taklitçilik” olduğunu ileri süren 2. Cumhurbaşkanı Talat’ı eleştiren Sınay, askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik çalışmalara bir önceki hükümet döneminde başlanıldığını söyledi.

YASA ÖNERİSİ ONAY ALIRSA

Yasa önerisinin onay alması halinde yedek subay ve çavuşlar için 12 aylık askerlik süresi 8 aya inecek. Erler 15 ay yerine 12 ay askerlik yapacak.
Üniversite mezunu olarak yedek subay ve çavuş olmaya hak kazananlar eğer isterlerse “kısa dönem er” olarak 6 ay askerlik yapabilecekler.
Meslek lisesi mezunları ve iki yıllık yüksekokul mezunları, 8 ay süreyle “er” olarak askerlik yapacak.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.