1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE BU MESLEĞİ YAPAN BİR KİŞİ VAR
KKTC'DE BU MESLEĞİ YAPAN BİR KİŞİ VAR

KKTC'DE BU MESLEĞİ YAPAN BİR KİŞİ VAR

KKTC'DE BU MESLEĞİ YAPAN BİR KİŞİ VAR

A+A-

Özkardaş, vardiya usulü çalışan polis ve hemşirelerin ailelerine vakit ayıramadığı için en fazla boşanan meslek gurupları olduğunu belirterek, 25 yıl çalışıp emekli olanların hemen maaş alması için uğraştıklarını söyledi 

Kamu Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, kamuda polis, hemşire, gardiyan olarak görev alanların çok zor şartlar altında çalıştıklarını, bu üç meslek grubunda çalışanların haklarının iyileştirilmesi için 2015 yılında mücadele vereceklerini söyledi. Sağlık alanında birçok eksiklik olduğunu; doktor, hemşire, tıbbı eleman eksikliğinin yanı sıra cihaz, araç gereç eksiklikleri de olduğunu kaydeden Özkardaş, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, sağlık alanındaki sorunların çözülmesi için 10 yıldır bekletilen yasaların meclisten geçmesi gerektiğini belirtti. Özkardaş, yasaların geçmesi ile birçok sorunun giderilebileceğini ifade ederek, kendi üstlerine düşen görevleri de açıkladı. Özkardaş, 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan polis, hemşire ve gardiyanların emekli olur olmaz maaş almasını sağlamak için çalıştıklarını ifade etti. Özkardaş, özellikle vardiya usulü çalışan hemşire ve polislerin ailelerine zaman ayıramadığını, bu nedenle polis ve hemşirelerde boşanma oranının yüksek olduğunu ifade etti. Özel hastaneler konusuna da değişen Özkardaş, bazı hastanelerde hemşire olmadığı halde bu görevde çalıştırılan şahıslar olduğunu,gün geçtikçe sayıları artan özel hastanelerin denetim altına alınması gerektiğini dile getirdi.

BU MESLEĞİ YAPAN BİR KİŞİ VAR


Sağlık alanında personel eksikliği olduğunu dile getiren Özkardaş, özellikle acil servislerde daha fazla doktor ve hemşireye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ambulansların olay yerlerine doktorsuz gitmek zorunda kaldığını kaydeden Özkardaş, doktor ve hemşirenin yanı sıra KKTC’de fizyoterapist ve solunum terapisti sayısının az olduğunu ve ülke genelinde bir tane solunum terapisti olduğunu ifade etti.

CİHAZLAR AYLARCA HATTA YILLARCA ATILI DURUMDA KALIYOR
Anestezi teknisyeni, kimyager, MR ve röntgen çeken tıbbi elemanlar ve Onkolog eksikliğinin had safhada olduğunu dile getiren Özkardaş,2015 yılında bu açıkların giderilmesi gerektiğini; yakın bir zamanda açılacak olan Onkoloji Hastanesi için hem doktor hem de hemşire istihdamının şart olduğunu vurguladı.Personel eksikliğinin yanı sıra hastanelerde araç gereç eksikliği de olduğunu kaydeden Özkardaş,araçlar bozulduğu zaman bunları tamir edecek teknik elemanlarda olmadığını, bozulan bir aracın aylar hatta yıllarca atıl durumda kaldığını dile getirdi.

YILLARDIR BEKLETİLEN YASALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ
Sağlık alanındaki sorunların giderilmesi için 2015 yılında adım atılması gerektiğini belirten Özkardaş,10 yıldır bekletilen Özel Hastaneler Yasası, DönerSermaye Yasası, HastaHakları Yasası, Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın meclis onayını alıp hayata geçirilmesi gerektiğini, bu yönde mücadele edeceklerini söyledi.Özkardaş sözlerini şöyle sürdürdü: Hasta hakları yasası ile her hastanın hastane ve doktor seçme hakkı olacak. Doktor hastasına bilgi vermekle yükümlü olacak ve hastanın mahrumiyeti her şart altında korunacak. Döner sermaye yasası ile de fonda birikecek bütçe ile sağlık çalışanları prim alabilecek, hastane araç ve gereçleri bu fondan karşılanacak. Genel Sağlık Sigortası Yasası ise ister turist, ister öğrenci her ne şekilde olursa olsun KKTC’ye gelecek insanların sigorta kapsamına alınmasını ve hastanelerde tedavi olmasını sağlayacak. Ayrıca vatandaşımız özel hastanelerde bakınabilecek ve bu fondan ödenecek.”

ÖZEL HASTANELERE DENETİM ŞART
Özel Hastaneler Yasası’nın acilen meclisten geçmesi gerektiğini kaydeden Özkardaş, KKTC’de gün geçtikçe özel hastane sayısının arttığını, denetim altına alınmalarını istedi. Özkardaş şunları söyledi: “Özel hastanelerde ilgili bir yasasının yapılması kaçınılmazdır. Bazı hastaneler tam teşekküllü değil. Özel hastanelerde bir takım eksikliklerin olduğu, donanımlar olmadığı bir gerçektir. Bazı özel hastanelerde hemşire olmadığı halde hemşire olarak çalıştırılan insanlar vardır. Ayrıca fizyoterapist olmadığı halde bir özel hastanede bu görevi yürüten şahıs, Fizyoterapistler Birliği’nin çabası ile işten alınmıştır.

BİRLİK KURULURSA SAHTE HEMŞİRELİK YAPILAMAZ
Bu sorunların yaşanmaması için Hemşireler Birliği kurulmasının şart olduğunu kaydeden Özkardaş, “Nasıl ki Tabipler Birliği’ne üye olmayan bir doktor görev yapamıyorsa, Hemşireler Birliği’ne üye olmayan bir kişi de bu işi yapamayacak. Böylelikle hemşire olmadığı halde hemşire olarak çalıştırılmalara son verilecek. Bu nedenle özel hastanelerde denetim olması şart olurken, birlik kurulması da kaçınılmazdır. Böyle olursa sağlık üzerinde kimse oyun oynayamayacaktır” şeklinde konuştu. KKTC’de Hemşireler ve Ebeler Birliği olmadığını kaydeden Özkardaş, “Bizim ülkemizde hemşirelerin birliği olmadığı gibi meslek yasası da yok. Bizim hedefimiz meslek yasasının meclisten geçirilmesi ve Hemşirelik Dairesi Müdürlüğü’nün kurulmasıdır. Hemşirelerin uzmanlaşması için ayrı bir daire olması gerekmektedir” dedi.

TALEPLER HAZIRLANDI, HÜKÜMETE SUNULACAK
Özkardaş, kurumsal ve yasal sorunların yanı sıra polis, hemşire ve gardiyan gibi kamu çalışanlarının büyük sorunlarla mücadele ettiğini, bu çalışanlar için iyileştirilmeler yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu yönde talepler hazırladıklarını ve bu taleplerin kabul edilmesi için mücadele vereceklerini söyledi.

EN ÇOK BOŞANANLAR HEMŞİRE VE POLİSLER
Özkardaş, mevcut emeklilik yasasında 1 Temmuz 1987 yılından sonra kamuya giren herkesin 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olabileceğine dair düzenleme olduğunu ancak 25 yıl fiili hizmet verdikten sonra emekli olan kamu çalışanının emekli maaşını alması için 55 yaşını doldurup 56 yaşından gün almasının şart koşulduğunu belirtti. Özkardaş sözlerini şöyle sürdürdü: “19 yaşında işe başlayan bir hemşire, polis veya gardiyanın 45 yaşında emekli olma hakkı varken, emekli maaşı alma hakkı olmuyor. Özellikle bu üç meslekte olduğu gibi vardiya çalışanların yıpranma payı daha büyük oluyor. Vardiya çalışanlar sosyal hayatlarına, ailelerine, çocuklarına yeterli zaman ayıramıyor. Bu nedenle özellikle meslek grupları içerisinde en fazla boşanmanın görüldüğü meslekler hemşire ve polisler oluyor. Öte yandan dünyanın her yerinde vardiya çalışanların düzensiz uyudukları ve düzensiz beslendikleri için kalp krizi geçirme riskleri daha fazladır. Bu insanlar ailelerine vakit ayıramadığı için sosyal olarak mutsuzdur. Bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış şeylerdir.”

EMEKLİ OLUR OLMAZ MAAŞ ALMASI GEREKİYOR
Özkardaş, ailelerine, hayatlarına, çocuklarına zaman ayıramayan, daha fazla yıpranan vardiya usulü çalışan polis, hemşire ve gardiyanların 25 yılı doldurup emekliye ayrıldıklarında emekli maaşı almaları için 55 yaş koşulu aranmamasını ve hemen maaşa bağlanmasını talep edeceklerini söyledi. Özkardaş “Bunu sağlayabilirsek bu kişilerin emekli olunca yaşayamadıkları aile hayatını yaşamalarını ve hem sosyal hayatlarına hem de ailelerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacağız. Öte yandan genç nesille istihdam olma olanağı sağlayacağız” dedi.

HASTAYA EMEKLİ HAKKI TANINMALI
Ayrıca vardiya usulü çalışanların haftada 40 yerine 35 saat çalışmasını sağlamak için vardiya tüzüğünü yeniden ele alacaklarını kaydeden Özkardaş, hastalığı nedeni ile emekliye çıkmak isteyen ancak bu talepleri ret edilen kamu çalışanları için de düzenleme yapılması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

BAKICILAR HEMŞİREDEN DAHA ÇOK PARA ALIYOR
Özkardaş, vardiya çalışanların asgari ücret üzerinden ek ücret aldıklarını, bunun 170 liraya denk geldiğini kaydederek, “Devlet hastanelerinde çalışan Özbekistanlı, Türkmenistanlı hastabakıcılar bile daha fazla ücret alıyor. Bir hastaya bakmak için gecelik 100 lira alan bakıcılar aylık tutarda sağlık çalışanından daha çok kazanıyor. Üstelik aldığı paranın vergisini de ödemiyor” şeklinde konuştu.

starkıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.