1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE ÇİN MALI ALARMI!
KKTC'DE ÇİN MALI ALARMI!

KKTC'DE ÇİN MALI ALARMI!

Zehir yiyor ve içiyoruz!

A+A-

Türkiye’de birçok kişinin ayak sağlığında sorunlar yaşanması üzerine yapılan araştırmada Çin malı ucuz ayakkabıların tehlike saçtığı belirlendi. Tespit üzerine kısa bir süre önce Çin malı zehirli ayakkabılar piyasadan toplatıldı. İnsan sağlığını tehdit eden ayak enfeksiyonlarına neden olan azoboyar madde ve fitalat içerdiği belirtilen ucuz Çin malı ayakkabıların KKTC’de de satıldığı öne sürüldü.Tüketiciler Derneği’ne yapılan şikâyetlerde, satın aldıkları ayakkabıların aniden dağıldığı ve toz haline geldiği belirtildi. Konuyla ilgili Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, derneğe kötü ayakkabılarla ilgili şikâyetler geldiğini,petrol hammaddesinden yapılan Çin malı ayakkabıların daha kullanılmadan katran tozuna dönüştüğünü söyledi. 

AYAKKABI KATRAN TOZUNA DÖNDÜ 

Işık, “Birkaç gün önce Çin malı ayakkabı alan bazı kişiler satın aldıkları ayakkabıyı da getirerek şikâyette bulundu. Getirilen ayakkabıları muhafaza bile edemedik. Ayakkabının tabanı toz haline geldi.Petrol hammaddesinden yapılan bu ayakkabılar daha kullanılmadan tabanı kendiliğinden ayrıldı ve toz haline geldi.Toz haline gelen madde ise tamamen katrana döndü. Bu ayakkabıların fotoğraflarını çektik, bununla ilgili girişimlerde bulunacağız” dedi. 

AYAK SAĞLIĞINI BOZUYOR 

Hasan Yılmaz Işık, kendilerine yapılan başvuru üzerine yaptıkları araştırmada petrol hammaddesi içeren Çin malı ucuz ayakkabıların ayak sağlığını bozduğunu, ayakta enfeksiyona neden olduğunu öğrendiklerini söyledi. Işık, bu tür ayakkabıların kolaylıkla anlaşılabileceğini ifade ederek, insan sağlığı açısından tehlikeli olan ayakkabıların genelde ucuz satıldığını, yanık ve boya koktuğunu ifade etti. 

ZEHİRİ YİYİYORUZ,İÇİYORUZ 

Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece ayakkabı değil Çin malı birçok ürünün tehlikeli olduğunu belirterek, kırtasiye malzemeleri alıyoruz, boyası elimize çıkıyor. Bardak, tabak alıyoruz, onlarında boyası dökülüyor. Tabaklara sıcak yemekler konuluyor ve insanlar farkında olmadan yemekle birlikte zehirli ve kanserojen madde alıyor. Su bardağının boyası birkaç yıkamada çıkıyor. Yeşil renk diye bardak alıyorsunuz, boya çıkınca aslında bardağın renksiz olduğunu fark ediyorsunuz. Tabi bu süre içerisinde bardaktan içtiğiniz her şeyle birlikte boya içmişte oluyorsunuz” 

EN UCUZU VE EN KÖTÜ KALİTESİ OLANLARI BİZE SATIYORLAR 

Işık, bazı esnafların ucuz diye Çin malı sattığını ancak birçok insanın risk altında olduğunu ifade ederek, Çin’e gidilip en düşük ham maddeden yapılmış ürünler satın alınıp buraya getiriliyor. En düşük kalitede ürünler alınıyor ve bize satılıyor” dedi. 

YASA GEÇTİ, MÜCADELE BAŞLIYOR 

KKTC’de ürün güvenliği yasasının kısa süre önce çıktığını kaydeden Hasan Yılmaz Işık, ithal ürünlerde 2015 yılında, yerli ürünlerde 2016 yılında esas çalışmaların yapılacağını söyledi. Işık, ithal ürünlerin Avrupa standartlarına uygun olup olmadığına dair belgelendirme olacağını ve insan sağlığına uygun olmayan ürünlerin denetleme altına alınacağını ifade etti.

Işık, Türkiye Tüketicileri Koruma Genel Müdürü ile Mayıs ayında görüşmeler yapıldığını ve anlaşma yaptıklarını belirterek, “Yapılan anlaşma çerçevesinde bizim talebimiz olması halinde görevlendirilecek memurlar KKTC’ye gelerek, piyasadan örnekler alıp Türkiye’ye tahlile götürülecek. Tehlikeli oldukları tespit edilen ürünleri piyasadan toplatma ve tüketicinin geri iade etmesini sağlama yetkimiz olacak. Ocak ayı ile birlikte çalışmalarımız başlayacak” ifadelerini kullandı. Işık, piyasada insan sağlığını tehdit eden ürünlerin toplatılması için başlatılacak mücadelede TC Elçiliğinin de katkısının olacağını vurguladı. 

Star Kıbrıs

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.