1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE DE SANDIKLAR KURULUYOR
KKTC'DE DE SANDIKLAR KURULUYOR

KKTC'DE DE SANDIKLAR KURULUYOR

KKTC'de de sandıklar kuruluyor

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye’de bu yıl gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için KKTC’de kurulacak sandıklarda oy kullanılması hakkında açıklama yaptı.

Türkiye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde KKTC’deki oy kullanma tarihlerinin ilk tur için 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci tura kalması durumunda ise 17 - 20 Ağustos 2014 olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, KKTC’deki oy kullanma işlemlerinin Lefkoşa’da 20 Temmuz Fen Lisesi ve Lefkoşa Türk Lisesi’nde gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklama şöyle:

“Türkiye’de bu yıl gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde KKTC’deki oy kullanma tarihleri ilk tur için 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014 (toplam 4 gün), seçimin ikinci tura kalması durumunda ise 17 - 20 Ağustos 2014 olarak belirlenmiştir.

KKTC’deki oy kullanma işlemlerinin Lefkoşa’da, 20 Temmuz Fen Lisesi ve Lefkoşa Türk Lisesi’nde gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın, bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri  “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları halinde mümkün olabilecektir. Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kaydolmak ve KKTC’de oy kullanabilmek için Büyükelçiliğimize başvurarak “adres beyanı”nda bulunulması gerekmektedir.

Seçmen listeleri fiziki ortamda asılmayacağından, adres beyanında bulunan vatandaşlarımızın “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden (https://www.ysk.gov.tr/ysk/YurtDisiSecmenSorgu.html) mutlak surette kontrol etmeleri önem arzetmektedir.

SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi:

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanma işleminde “SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi” (randevu sistemi) uygulanacaktır. Vatandaşlarımız yukarıda belirtilen oy kullanma tarihlerinden kendisine uygun olan tarihi ve saat aralığını Yüksek Seçim Kurulu’nun www.ysk.gov.tr adresinden seçebilecektir. Bu işlem sonunda oy verme gün ve saat aralığı ile hangi sandıkta oy kullanacağı sistem tarafından aynı anda seçmene bildirilecektir (Sistemden ikinci tur oylama için de aynı anda randevu alınacaktır). Sistem üzerinden randevu almayan/alamayan seçmenin oy verme gün ve saat aralığı ile oy kullanacakları sandıklar Sistem tarafından belirlenecektir. Dolayısıyla randevu almayan/alamayan seçmenlerin hangi gün ve saat aralığında, hangi sandıkta oy kullanabileceğini YSK’nın internet adresinden mutlak surette kontrol etmesi gerekmektedir.

Seçmenler, belirlenen gün ve saat aralığında oylarını kullanabileceklerdir.  Ancak bu saat aralığı dışında gelenler, aynı gün içinde sıraya girmek koşuluyla, oy verme bitiş saatine kadar (17.00) oylarını kullanabilirler. Belirlenen oy verme gününde oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanabileceklerdir.

Oy kullanma işlemleri sırasında kimlik tespiti için seçmenden T.C. Kimlik Numarasını taşıyan  Nüfus Cüzdanı veya Pasaport veya YSK’nın uygun göreceği diğer resmi kimlik belgeleri ibraz etmesi istenecektir.

Bu bakımdan eski tip (T.C. Kimlik Numarası yer almayan) nüfus cüzdanları veya pasaportların seçimlerden önce vakitlice değiştirilmesi gerekmektedir. Seçmenin bulunduğu ülke makamlarınca düzenlenmiş kimlik belgeleri kabul edilmeyecektir.

Seçim Takvimi:

- 2 Temmuz 2014 (Türkiye saati ile 08.00)  - Yurt Dışı Seçmen Kütüğü internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilecek ve itirazlar başlayacaktır. Adres beyanlarının bu tarihten önce yaptırılması önem arzetmektedir. Yurtdışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar için Büyükelçiliğimize müracaat edilmesi gerekmektedir.

-  9 Temmuz 2014 (Türkiye saati ile 17.00) - İnternet ortamında ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğü ilânı sonlandırılarak bu durum tutanak altına alınacak ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar sona erecektir. Bu tarihten sonra Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde herhangi bir değişiklik yapılamayacaktır.

TAK

- 21 Temmuz 2014 (Türkiye saati ile 08.00)- 25 Temmuz 2014  (Türkiye saati ile 17.00)-  Bu tarihler arasında yurtdışı seçmenler Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını belirleyeceklerdir. (SEÇSİS Randevu Sistemi)

- 26 Temmuz 2014- Yurtdışı sandık atamaları Yüksek Seçim Kurulunun internet adresinde ilan edilecektir. 

- 31 Temmuz – 3 Ağustos 2014 (4 gün)- Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi (İlk tur)

- 17-20 Ağustos 2014 (4 gün)-  Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi (İkinci tura kaldığı takdirde)

Seçimlerle ilgili detaylı bilgilere YSK’nın (www.ysk.gov.tr) ve Büyükelçiliğimizin (http://nicosia.emb.mfa.gov.tr/)internet sitelerinden ulaşılabilmektedir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.