1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE EHLİYET SİSTEMİ İSYAN ETTİRDİ
KKTC'DE EHLİYET SİSTEMİ İSYAN ETTİRDİ

KKTC'DE EHLİYET SİSTEMİ İSYAN ETTİRDİ

Vatandaş isyan etti

A+A-

KKTC’de sürüş ehliyetlerinin belirli periyotlarda yenilenmesinin zorunlu olması vatandaşların ve yetkililerin tepkisine neden oldu. Vatandaş, ehliyete ödediği paranın karşılığını alamıyor.

KKTC’de “para sistemine dayalı ehliyet” sistemi vatandaşı çileden çıkardı. Yıllık ehliyet uzatmak için 135 TL vermek zorunda kalan vatandaşlar, “Hiçbir sağlık testi, sürüş testi olmaksızın, her yıl bu para neden alınıyor?” diye sordu.

AB ülkeleri de dahil, yıllık yenilemelerin dünyada kullanılmayan bir sistem olduğu belirtilirken, bunun tek amacının “bütçeyi vatandaş üzerinden düzeltmek” olarak değerlendirildi.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ehliyet tazelemenin maddi gelirden başka hiçbir hedefinin olmadığını söyledi. Bu konudaki eleştirilerini yineleyen Avcı, “Üstelik verilen ehliyet dünyanın en kolay kopyalanan ehliyeti” saptamasını da paylaştı.

Şoför Okulları Birliği Başkanı Barış Tilki de, mevcut sistemi “paraya dayalı, bilimsel verilerden uzak” olarak niteledi.

Avcı: Maddi gelirden başka hiçbir hedefi yok

Trafik Kazlarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ehliyet tazelenmesinin AB ülkelerinde yeni geçen bir yasa ile 10 yılda bir değiştirildiğini söyledi.
Avcı, KKTC’de ehliyet yenilmesinin maddi gelirden başka hiçbir hedefinin olmadığını savundu. Avcı, ehliyet yenilerken yaklaşık 10 soru sorulduğunu ve bu soruların “Gözlerinde problem var mı? Fiziksel bir rahatsızlığınız var mı?” gibi sorular sorulduğunu en ilginç olanının da “akli dengeniz yerinizde mi?” sorusu olduğunu söyledi.

“Sağlıklı olmak şart”

Mehmet Avcı, ehliyet alırken en önemli kuralın sağlık kontrolü olması gerektiğini söyledi. Avcı AB ülkelerinde ilk önce sağlık kontrolleri yapıldığını ve kontrollerin sürüşe elverişli olmaması halinde ehliyet almadığı kaydetti.

KKTC’de böyle bir şeyin olmadığını ve şoför adaylarının müfettiş tarafından gözle muayene edildiğini, bunun çok yanlış olduğu savundu.

“Geri kalmış ülkeler düzeyindeyiz”

Mehmet Avcı, ehliyet alma sistemimizin geri kalmış ülkeler düzeyinde olduğunu, Türkiye’de ve Avrupa Birliği ülkelerinde bilgisayar destekli bir sistem kullanıldığını söyledi.

Avcı ülkemizde her hükümetin sözlü sınav yapmakta ısrarcı olmasını “Herkesin işine geliyor” sözleri ile ifade etti.

“Kitaplar korsan”

Avcı, şoför okullarında kullanılan kitapların korsan olduğunu iddia etti. Normalde Bakanlar Kurulu imzalı kitapların kullanılması gerektiğini savunan Avcı “Korsan kitap maalesef müfettişin de, hükümetinde işine geliyor” sözlerini kullandı.

Mehmet Avcı, Bakanlar Kurulu onaylı kitapların kullanılması durumunda sözlü sınavın kalkacağını söyledi.

“Ehliyetler çok kolay kopyalanabilir”

Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC ehliyetlerinin çok kolay kopyalanabildiğini vurguladı.

Avcı, Avrupa Birliği ülkelerini ehliyetlerinde yaklaşık 10 kadar güvenlik işaretleri olduğunu fakat KKTC ehliyetlerinde hiçbir güvenlik işaretinin olmadığını söyledi.

Avcı, KKTC ehliyetlerinin seri numarası olmamasını da “Her isteyen 10 tane kopyalar” sözleri ile ifade etti.

Tilki: Ehliyet tazelemek sadece paraya dayalı

Şoför Okulları Birlik Başkanı Barış Tilki, KKTC’de ehliyet tazelenmesinin sadece kamunun para kazanmasına yönelik olmaması gerektiğini savundu.

Tilki, ehliyete başvuran vatandaşların şoförlüğe etki edebilecek hastalıklarını öğrenmesi için dahiliye ve göz doktorlarından rapor alınmasının daha doğru olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği ülkelerinde ehliyetin 18 yaşında bir kez alındığını ve o ehliyetin 70 yaşına kadar kullanıldığını savunan Tilki, KKTC’de bu politikanın izlenmesi gerektiğini söyledi.

Aytaç: Trafik kültür işidir

Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, fakir ülkelerin cari açıklarını kapatmak için ehliyet tazelemek gibi işler yaptığını, Avrupa ülkelerinde bu tarz yenilemenin yapılmadığını söyledi.

Ehliyet almak için başvuran bireylerin psikolojik ve göz muayenelerinin yapılması gerektiğini savunan Aytaç “Trafik Kültür işi. Her aşamada vatandaşın daha bilinçli olması için çaba harcanalı. Bu sistem sürücüleri daha iyi olmaya, daha dikkatli olmaya sevk etmiyor” dedi.

Vatandaş ne dedi?

Ecevit Özipek: “Ehliyetler her yıl yenilenmemeli. Ehliyet almak için başvuran bireyler hiçbir sağlık testine tabi tutulmuyor, bu çok yanlış. Ehliyet almak isteyen bireyler kesinlikle psikolojik, dahiliye ve göz doktorlarından rapor almalı. Eğer bu testler yapılırsa, kaza oranlarında büyük düşüş olacağına inanıyorum.”

Ahmet Moranlı: “Ehliyeti her yıl veya iki yılda bir yeniletmek vatandaşı soymaktan başka bir şey değil. KKTC’de vatandaşı soymak için her şeyi yapıyorlar. Göz ve akıl sağlığından sağlam raporu alınmadan kimseye ehliyet verilmemeli. Ehliyet yenilerken paradan başka bir şey sormuyorlar, hiçbir kontrol yok. Bu ülkede her iş para üzerinden işliyor.”

Kadir Güler: “Ehliyet yenilenme konusu anormal ama burası KKTC. Her ehliyet adayı önce sağlık kontrolünden geçmeli. Şoförlerin arabalarından anlamaları gerek, pratik arabayı öğrenme kursları açılmalı. 50 yaşından sonra her yıl şoförler teste sokulmalı. Trafik güvenlik çok önemli. Ancak, bizdeki istem sadece paranızı alıyor.”

Eda Kızıl: “Ehliyet tazeletmek çok saçma. Sadece para üzerine kurulmuş bir sistem, bence belirli bir yaştan sonra her yıl sağlık muayenesi yapılması gerek. Ehliyet verilirken de adayları sağlık kontrollerinden geçmesi taraftarıyım. Ben ehliyetimi 1 yıllık uzattım ve 135 TL para ödedim Avrupa ülkelerinde böyle bir şey yok. Her yıl haraç gibi bu parayı ödüyoruz.”

Havadis

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.