1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE ELEKTRİK AVANTAJLI AMA...!
KKTC'DE ELEKTRİK AVANTAJLI AMA...!

KKTC'DE ELEKTRİK AVANTAJLI AMA...!

KKTC'de elektrik avantajlı ama...!

A+A-

Eurostat 2015 verilerine göre Avrupa’daki bazı ülkelerin “orta ölçekli hane kilovat başı ödeme” ücretleri KKTC ile kıyaslandığında daha pahalı… Ancak söz konusu ülkelerdeki asgari ücretler, ülkemizdeki 514 Euro’luk Asgari ücretle kıyaslanarak düşünüldüğünde elektrik tüketimine ilişkin meselenin kilovat-başı ücretlendirme değil, genel olarak “alım gücü” olduğu anlaşılıyor.

Türkiye’den kablo ile elektrik tartışmaları bir yana KIB-TEK, son günlerde medyanın dilinden düşmüyor… Akaryakıttan kaynaklanan zam önergesi, Bakanlar Kurulu tarafından bir süredir bekletilmeye devam ederken; son iki gündür ülkede yer altı kablolarındaki arızalardan kaynaklandığı ifade edilen kesintilerin, elektrik kurumu ile hükümet arasındaki ‘zam önergesi’ gerilimin bir unsuru olarak tezahür ettiği dillendiriliyor...

Öte yandan Eurostat 2015 verilerine göre Avrupa’daki bazı ülkelerin “orta ölçekli hane kilovat başı ödeme” ücretleri ülkemizle kıyaslandığında dikkat çekiyor.

KKTC’de kilovat başı 0,135 Euro-Sent

Buna göre KKTC’de orta ölçekli hane, kilovat başı elektriğe Belçika, Danimarka, Almanya, Fransa, İngiltere, Slovakya, Avusturya, Polonya, İtalya ve Slovenya’dan daha az ödüyor…

Hatta bu kategoride kilovat başına 0,135 Euro-Sent (0,45 TL) ödeyen KKTC, Güney Kıbrıs’tan kuruş bazında daha ucuz…

2015 tablosuna göre Güney Kıbrıs’ta halk, kilovat başına 0,196 Euro-Cent ödüyor.

Alım gücü kıyaslandığında…

Öte yandan söz konusu ülkelerdeki asgari ücretler, ülkemizdeki 514 Euro’luk Asgari ücretle kıyaslanarak düşünüldüğünde elektrik tüketimine ilişkin meselenin kilovat-başı ücretlendirme değil, genel olarak “alım gücü” odaklı olduğu anlaşılıyor.

KKTC’de asgari ücret Euro üzerinden ortalama 514 Euro’ta takebül ederken bu rakam kesintisiz miktar olarak 2015 itibariyle İngiltere’de 1378, Almanya’da 1473, Fransa’da 1457 Euro.

elce.gif

Eurostat 2015 Orta Ölçekli Hane Kilovat Başı Ödeme Ücretleri Tablosu

eurostat-2015-orta-olcekli-hane-kilovat-basi-odeme-ucretleri-tablosu.gif

Eurostat 2015 Kesintisiz Asgari Ücret Tablosu-1 (Minimum Wage Limit)

eurostat-2015-kesintisiz-asgari-ucret-tablosu-1-(minimum-wage-limit).gif

Kıbrıs Postası

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.