1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM
KKTC’DE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM

KKTC’DE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM

Ülkede elektrik şebekesine bağlı iken güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir...

A+A-

ESTİGÜL: “YILDA ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN 145 MİLYON DOLAR CİVARINDA YAKIT SATIN ALINIYOR. BU, ÜLKEDEKİ PARANIN YURTDIŞINA GİTMESİ DEMEKTİR. ŞİMDİ BU PARANIN BİR KISMI ÜLKEDE KALACAK”

GİRGEN: “TEMENNİMİZ UYGULAMANIN SÜREKLİLİK KAZANMASIDIR”

Ülkede elektrik şebekesine bağlı iken güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma dönemi başladı. Konut sahipleri artık yılın büyük bir bölümü güneşli olan ülkede güneş enerjisinden, şebekeye bağlı bir şekilde faydalanabilecek.

Yenilenebilir Enerji Yasası’nın hayata geçirilmesiyle konut sahipleri konutlarında güneş veya rüzgârdan elektrik enerjisi tesisi kurdurup taktıracağı uyumlu sayaçla, ürettiği ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye verebilecek, ihtiyaç duyduğu zaman ise şebekeden elektrik alabilecek, ay sonu ise mahsuplaşma yapılacak. İlgili ay içerisinde şebekeden alınan elektrik şebekeye verilen elektrik enerjisi tutarından fazla ise fark Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na ödenecek, şebekeye aktarılan elektrik enerjisi fazla ise bir sonraki aya kredi olarak aktarılacak.

Yeni uygulamada konut tarifesi dışında kalan tarife ödeyen KIB-TEK aboneleri ise şebekeye elektrik veremeyecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak isteyen KIB-TEK abonelerinin, öncelikle Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı altında faaliyet gösteren Yenilenebilir Enerji Kurulu’na başvuru yapması gerekiyor. Başvuru formu www.gteb.gov.ct.tr adresinden indirilebiliyor.

Yeni uygulamada kurulacak olan tesis tek fazlı konutlar için 5 KW, üç fazlı konutlar için ise 10kW olacak. Konut tarifesi dışındaki tüketiciler ise ihtiyacı kadar elektrik üretecek tesis kurdurabilecek.

KESTİGÜL

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül konuyla ilgili olarak TAK muhabirine yaptığı açıklamada, yeni uygulamayla birlikte santraller için satın alınan yakıta ödenen paranın bir bölümünün ülkede kalacağını kaydetti.

Kestigül, “Yılda elektrik üretimi için 145 milyon Dolar civarında yakıt satın alınıyor. Bu, ülkedeki paranın yurt dışına gitmesi demektir. Şimdi bu paranın bir kısmı ülkede kalacak” dedi.

Şebekede sorun yaşanmaması için bazı tedbirler aldıklarını kaydeden Kestigül, bu kapsamda konutlara toplamda 5 megawatt, konut tarifesi dışındaki abonelere ise toplamda 10 megawatt’lık tesis için izin verileceğini kaydetti.

ERCİLASUN

Yenilenebilir Enerji Kurulu Üyesi Mehmet Ercilasun da açıklamasında, yenilenebilir enerji kurulumu için Nisan ayında başvuru almaya başladıklarını, ancak henüz değerlendirmelerin tamamlanmadığını belirtti.

Yenilenebilir enerji tesisinde kullanılacak malzemelerin Yenilenebilir Enerji Kurulu’nun onayına tabi olacağını kaydeden Ercilasun, tesis kurabilmek için ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi olmak gerektiğini ifade etti.

Ercilasun, ayrıca kurulacak 5 kw’lık bir sistemin maliyetinin 20 bin TL civarında olduğunu kaydetti.

GİRGEN

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgen ise, “Temennimiz, uygulamanın süreklilik kazanmasıdır” dedi.

Yenilenebilir enerji tesislerine bir sınırlama getirilmesinin şebekenin küçük olmasından kaynaklandığını kaydeden Girgen, Türkiye’den elektrik getirilmesi çalışmalarında döşenecek kablonun iki yönlü döşenmesi halinde, şebekede yenilenebilir enerji tesislerinin yaratacağı olumsuz etkilerin de ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.

Kurulacak bir tesisin 7-8 yılda maliyetini karşılayacağını belirten Girgen,  bu noktada panel ve inverter cihazının verimliliğinin önemli olduğunu, dolayısıyla bu aşamada Oda olarak görev almak istediklerini kaydetti.

Projelerde EMO’nun da onayının şart koşulmasını istediklerini ifade eden Girgen, “Endişemiz ülkeye kalitesiz ürün girmesidir. İspanya gibi KKTC de panel çöplüğüne dönmesin” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.