1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE HELLİM ADI ARTIK KULLANILAMAYCAK MI
KKTC'DE HELLİM ADI ARTIK KULLANILAMAYCAK MI

KKTC'DE HELLİM ADI ARTIK KULLANILAMAYCAK MI

KKTC’de artık “Hellim” adının kullanılamayacağını...

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da yer alan kabulde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör de hazır bulundu.

ÇIRALI

KTSO Başkanı Ali Çıralı, kabulde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu kritik süreçte Cumhurbaşkanlığıyla birlikte neler yapılabileceğini konuşmak ve özellikle “hellim”in bölgesel tescili konusunda Cumhurbaşkanıyla görüşmek istediklerini söyledi.

Hellim konusunun kültürel bir konu olması yanında, ekonomik olarak önemli olduğunu ve %17 nüfusun bu sektörle ilgili olduğunu kaydeden Çıralı, geçen yıl 30 milyon Dolar olarak  gerçekleşen ihracatın 4’te 1’lik bölümünü oluşturduğunu ifade etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) hellim ismini önce Güney’de sonra da Avrupa Birliği’nde (AB) tescil yaptırdığına işaret eden Çıralı, sürece dahil olunmaması ve Kıbrıs Türkünün haklılığının ortaya konmaması halinde, KKTC’de artık “Hellim” adının kullanılamayacağını ve ihracatın duracağını ifade etti.

Bu gelişmelerin yaşanması halinde ekonomiye büyük darbe vurulacağını anlatan Çıralı, izlenecek yol haritasını da Cumhurbaşkanı Eroğlu ile ele alacaklarını belirtti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu da hellim konunsun önemli ve hassas bir konu olduğunu söyleyerek, AB yönetiminde değişiklikler olmasından dolayı, konu için yeniden AB yollarına düşmek gerekeceğini anlattı.

Eroğlu, Kıbrıs’ta iki tarafın müştereken yaptığı bir gıda maddesinin, yine iki tarafın haklarını da koruyacak şekilde müzakere edilmesi gerektiğini söyleyerek, Cumhurbaşkanlığı müsteşarlığının bu konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu, Kıbrıslı Türklerin haklılığını AB’nin gözüne sokması gerektiğini kaydetti.

Rum tarafının konu üzerinde çok ısrarcı olduğunun bilindiğini, fakat kendi içlerinde de bazı uyumsuzluklar yaşadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu durumun Kıbrıslı Türklerin lehine çevrilebileceğini, her durumda “meydanı boş bırakmamak gerektiğini” ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.